Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian keskuspankki otti moukarin käyttöön

Keskuspankki teki Britannian kasvuennusteeseen ennätyksellisen suuren korjauksen alaspäin.

Talous
 
HS–Reuters
Neil Hall / Reuters
Englannin keskuspankin rakennus Lontoossa torstaina.
Englannin keskuspankin rakennus Lontoossa torstaina. Kuva: Neil Hall / Reuters

HS-Reuters

Britannian keskuspankki ilmoitti torstaina kasvattavansa rahapoliittista elvytystä hillitäkseen talouskasvun hidastumista, jonka taustalla on Britannian kansanäänestyksen päättyminen EU-eron eli brexitin kannattajien voittoon.

Yhden investointipankin mukaan keskuspankin päätös alentaa ohjauskorkoa ja aloittaa joukkolainojen ostot merkitsee ”moukarielvytystä” Britannian taloudelle.

Investointipankki Morgan Stanleyn strategi Nandini Ramakrishnan mukaan nyt on selvää, että keskuspankki on todella huolissaan siitä, kuinka suhdanteen heikentyminen vaikuttaa Britannian talouteen.

Britannian tulevaisuuden talouskasvuun kohdistuu paljon epävarmuutta sen jälkeen kun kesäkuinen kansanäänestys tulos oli EU-eron puolesta.

Epävarmuuden takia keskuspankki leikkasi torstaina Britannian ensi vuoden kokonaistuotannon kasvuennustetta 2,3 prosentista 0,8 prosenttiin.

Kyseessä on kautta aikain suurin alaspäin tehty kertakorjaus keskuspankin talousennusteissa. Vastaavaa ei nähty edes vuoden 2008 finanssikriisin aikana.

Samalla keskuspankki ilmoitti lisäävänsä rahapoliittista elvytystä talouskasvun tukemiseksi.

Käytännössä keskuspankki yrittää kasvattaa rahan tarjontaa kahdella tapaa. Se laskee ohjauskorkonsa 0,5 prosentista 0,25 prosenttiin.

Koronlasku oli markkinoilla laajasti odotettu. Keskuspankki ei ole laskenut ohjauskorkoa sitten vuoden 2009.

Samalla keskuspankin johto ilmoitti, että uusi koronlasku on mahdollinen vielä tänä vuonna, mikäli kasvu todella jää yhtä heikoksi kuin tämänhetkiset ennusteet lupaavat.

Keskuspankki kertoi myös käynnistävänsä jälleen valtionlainojen osto-ohjelman. Se ostaa joukkolainoja 60 miljardin punnan eli 71 miljardin euron arvosta. Lisäksi keskuspankki ostaa 10 miljardin punnan eli 12 miljardin euron arvosta yrityssektorin joukkolainoja.

Valtiovarainministeri Philip Hammond kehui keskuspankin toimintaa. Hänen mukaansa Britannian hallituksella ja keskuspankilla on keinot lievittää brexitin kielteisiä vaikutuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat