Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hae pörssiyhtiöiden vaikuttajia HS:n hakukoneella – hallituksen jäsenten keski-ikä voi olla jopa 70

Suurin osa kymmenestä nuorimmasta hallituksen jäsenestä kuuluu rikkaaseen yrittäjäsukuun.

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Keski-iältään pörssiyhtiöiden vanhin hallitus on Viking Linella, jonka hallituksen jäsenien keskimääräinen ikä on 70 vuotta.
Keski-iältään pörssiyhtiöiden vanhin hallitus on Viking Linella, jonka hallituksen jäsenien keskimääräinen ikä on 70 vuotta. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Ikä ja säännöt

 Pörssiyhtiöitä ohjeistava hallinnointikoodi kannustaa monimuotoisuuteen.

 Hallituksessa toimimiselle ei ole määritelty yläikärajaa hallinnointikoodissa.

 Osakeyhtiölain mukaan jäsenen tulee olla täysi-ikäinen, mutta muita ikärajoitteita laissa ei ole.

 Joillakin yhtiöillä on itse määriteltyjä yläikärajoja. Raja on voinut olla esimerkiksi 70 vuoden ikä.

 Keskuskauppakamarista arvioidaan, että yläikärajat eivät ole kovin yleisiä ja ne tuskin yleistyvätkään.

Suomalaisten pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenten keski-ikä on noussut, ilmenee Helsingin Sanomien tekemästä selvityksestä.

Hallitusten jäsenet ovat keskimäärin vuoden vanhempia kuin kuusi vuotta sitten.

Jäsenien keski-ikä on nykyisin 56 vuotta, kun vuonna 2010 tehdyssä selvityksessä keskimääräinen ikä oli 55 vuotta.

Kuten vuonna 2010, nytkin näyttää siltä, että keski-ikäiset käyttävät eniten valtaa suomalaisissa pörssiyhtiöissä.

Suurin ikäryhmä on 50–60-vuotiaat. Yli puolet pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä kuuluu tähän ikäryhmään. Jäseniä oli kokonaisuudessaan aineiston mukaan 686.

Myös eläkeikäisiä on paljon pörssiyhtiöiden hallituksissa. Toisiksi suurin ikäryhmä ovat 60–70-vuotiaat, joita on hallitusten jäsenistä 32 prosenttia.

70-vuotiaita on selvästi aiempaa enemmän, vaikka heitä on suhteellisesti edelleen vähän. Kuusi vuotta sitten heitä oli 12. Nykyisin heitä on 31.

Keski-iältään vanhin hallitus on Viking Linella, jonka hallitusjäsenien keskimääräinen ikä on 70 vuotta.

Nuorin hallitus on Takomalla. Sen hallituksessa istuvien keskimääräinen ikä on 43 vuotta.

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja ja Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothoviuksen mielestä yksi syy hallitusten jäsenien vanhenemiselle on pitkään kestänyt talouden taantuma.

”Viime vuosina talous ei ole juuri kasvanut ja koko ajan on jonkinlainen kriisi meneillään. Tällaisena aikana yhtiöt luottavat vanhempaan porukkaan. Sellaisiin, jotka ovat aiemmin olleet samanlaisissa tehtävissä.”

Rothovius uumoilee, että jos Suomessa elettäisiin voimakkaan talouskasvun aikakautta, yhtiöt yrittäisivät rekrytoida nuorempia ihmisiä hallitustensa riveihin.

Hallitusjäsenistön kypsää ikää selittää myös se, että eläkkeelle siirtyvät johtajat saattavat siirtyä päivätöistä hallitukseen.

Alle 40-vuotiaat ovat vähemmistössä pörssiyhtiöiden hallituksissa. Heitä on vain 37 eli noin viisi prosenttia kaikista hallitusten jäsenistä.

Kymmenen nuorimman hallitusjäsenen joukossa on paljon ihmisiä, jotka kuuluvat pörssiyhtiöiden omistajasukuihin. Heidän sukunimiään ovat Ehrnrooth, Martela, Laakkonen, Pöyry, Vidgrén ja Hortling.

Koneen ja Cargotecin merkittäviä omistajia ovat Herlinit. Nuoria Herlinejä oli kymmenen nuorimman hallituksen jäsenen joukossa kaksi.

Ainakin kaksi kymmenen nuorimman joukosta on päässyt asemaansa ilman taustaa omistajasuvussa. Yleiselektroniikan hallituksen jäsen Henrietta Kekäläinen, 27, ja Marimekon hallituksen jäsen Mikko-Heikki ”Mikki” Inkeroinen, 28, eivät ole sukua yhtiöiden suuromistajille.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaan mukaan omistajasukujen nuoria on päässyt hallituksiin, koska perheyritykset miettivät sukupolvenvaihdoksia hyvissä ajoin ja haluavat perehdyttää yhtiön toiminnasta kiinnostuneet ja mahdollisesti alan koulutusta kartuttaneet vesansa varhain. Suvut ovat myös usein suuria, joten valinnanvaraa on.

Linnainmaan mukaan ilman minkäänlaisia meriittejä hallitukseen ei pitäisi olla asiaa.

”Hallitustyö ei ole mikään kesäharjoittelu. Motivoitunut perheyrityksen vesa ajattelee varmasti yhtiön parasta. Se, miten yrityksellä menee, vaikuttaa suoraan heidän henkilökohtaiseen talouteensa”, Linnainmaa sanoo.

Pörssiyhtiöiden toimintaa selvittäneen Linnainmaan mukaan ilman omistajasuvun jäsenyyttä alle 40-vuotiaan on vaikea päästä pörssiyhtiön hallitukseen.

”Harvalla nuorella on johtamiskokemusta ja kansainvälistä asiantuntijuutta, joka herättäisi rekrytointiyritysten huomion.”

Linnainmaa arvioi, että tulevaisuudessa digiosaaminen saattaa nostaa nuoria pörssiyhtiöiden hallituksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat