Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

60 vuotta toimitusjohtajana riitti isälle – Savonlinja vaihtoi johtoa myllerryksen keskellä

Suomen toiseksi suurin yksityinen linja-autoyhtiö pyörii perheen voimin. Monen muun alalla toimivan perheyrityksen tavoin yhtiössä eletään alan kenties kriittisimpiä aikoja.

Talous
 
Marko Laukkarinen
Savonlinjan uusi toimitusjohtaja Kai Honkanen.
Savonlinjan uusi toimitusjohtaja Kai Honkanen. Kuva: Marko Laukkarinen
Fakta

Bussialan konkari

 Savonlinja on perheyritys, joka työllistää noin 800 linja-autoalan ammattilaista.

 Yhtiö liikennöi noin 500 linja-autolla etupäässä Itä- ja Kaakkois-Suomessa, pääkaupunkiseudulla ja Turun ympäristössä.

 Savonlinja on Suomen toiseksi suurin yksityinen bussiyhtiö.

Linja-autoalalla kerrottiin torstaina poikkeuksellisesta sukupolvenvaihdoksesta, kun peräti 60 vuotta toimitusjohtajana työskennellyt Raimo Honkanen siirtyi pois Savonlinjan johdosta.

Suomen toiseksi suurimman yksityisen bussiyhtiön rattiin istui kuun alusta kolmannen polven edustaja, Raimon poika Kai Honkanen.

Sukupolvenvaihdos osuu yhtiössä vauhdikkaaseen vaiheeseen. Linja-autoalalla on Raimon 60-vuotisella uralla ollut harvoin, jos koskaan, yhtä tuulista kuin nyt.

”Merkittävin muutos on ehdottomasti vuoden 2009 joukkoliikennelaki, josta alkoi kymmenen vuoden siirtymäaika. Sen jälkeen on tullut tietynlainen epävarmuus arkeen. 2014 puolestaan tuli voimaan EU:n palvelusopimusasetus, jossa viranomainen ei mielestäni toiminut tasapuolisesti kaikkia toimijoita kohtaan”, Kai Honkanen sanoo.

Uusilla toimijoilla Honkanen viittaa ennen kaikkea Onnibus.comiin, jonka hinnoittelu on pakottanut muut joukkoliikennöitsijät miettimään omia hintojaan uudestaan.

Aikaisemmin viranomainen asetti matkan hinnan, mutta joukkoliikennelain myötä hinnoittelu siirtyi yritysten määriteltäväksi.

”Toki aiemminkin oli alueita, kuten pääkaupunkiseutu, joilla kilpailutettiin, mutta sama arki tuli sitten koko valtakuntaan. Muutos on ollut iso.”

Perheyritystä nyt luotsaava Kai Honkanen haluaa löytää haastavasta markkinatilanteesta silti positiivisen puolen.

”Mottoni on, että muutos on mahdollisuus. Olemme Suomen tunnetuin bussiyhtiö ja meillä on historian havinaa, kun olemme nyt 92 vuoden iässä. Jatkuvuus on ollut meille aina keskeinen tekijä. Emme ole täällä pikavoittoja lunastamassa.”

Tuore toimitusjohtaja odottaa valmistelussa olevaa hallituksen kärkihanketta, liikennekaarta, jännittyneenä. Liikennekaaren tarkoitus on vähentää liikenteen sääntelyä ja lisätä digitalisaatiota sekä yrittämisen mahdollisuutta.

”Se on todella iso muutos, isompi kuin mikään koskaan aiemmin. Tulee MaaS ja paljon uusia yrityksiä. Tämä pakottaa jo alalla olevia miettimään liiketoimintaansa.”

Liikenne palveluna (Mobility as a Service, MaaS) on Ruotsissa ja Suomessa kehitetty konsepti.

MaaS tarkoittaa sitä, että liikenteestä tehdään teknologian ja tiedon avulla asiakaslähtöinen palvelu, jossa liikennemuotojen väliset rajat häipyvät ja matkaketjut tulevat selkeämmiksi.

Eivätkö kaikki nämä muutokset ja innovaatiot voisi johtaa win-win-tilanteeseen, jossa sekä asiakas että palveluntarjoaja voittavat?

”Pitäisi voida, ja kyllähän nyt asiakas selvästi voittaa. On kuitenkin niitä, jotka eivät pidä siitä, että kaikki hoituu nykyään netin kautta. Ja kyllähän nämä muutokset erityisesti hinnoittelussa vaativat yrityksiltä paljon. Matkustajamäärien lisäyksen täytyy olla todella iso, kun matkalippujen hintoja lasketaan, jotta toiminta edelleen kannattaa.”

Raimo Honkanen katsoo tapahtumia 65 vuoden kokemuksella alalta.

”Olin nuori poika silloin, olin juuri tullut sotaväestä aloittaessani. Ehdin olla isäni Toivon kanssa muutaman kuukauden töissä ennen kuin hän kuoli.”

Honkanen arvostelee muutoksista tiukasti entistä liikenneministeriä ja nykyistä europarlamentaarikkoa Merja Kyllöstä (vas).

Kyllösen ajaman muutoksen myötä kokonaisvastuu joukkoliikenteen järjestämisestä siirrettiin kunnille. Tuolloin muun muassa keskustalaispoliitikot arvioivat, että uudistus olisi kuolinisku suomalaisten perheiden omistamille bussiyhtiöille.

Muutoksen taustalla oli EU:n palvelusopimusasetus ja sen mukaisesti uudistettu joukkoliikennelaki.

”Kyllönen oli vapauttamassa tieliikennettä, ja kaikki meni silloin hulinaksi. Kilpailuetumme ei ole sellainen kuin näillä villeillä yrityksillä”, Raimo Honkanen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat