Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä matto, entä imuri? Esimerkkiperhe esitteli HS:lle tuoreimmat hankintansa ja avasi kurkistuksen kaupan murrokseen

Kaupan murros näkyy uutisina Stockmannin vaikeuksista tai Anttilan konkurssista. Se näkyy myös arjessa. Kun Petrell-Kukkosen perhe esitteli HS:lle 20 uusinta hankintaansa, paljastui ostoskäyttäytymisen iso muutos.

Talous
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Nämä ovat Tanja Petrellin, Marko Kukkosen ja Konsta Kukkosen perheen uusimmat hankinnat: 1. T-paita: Zalando, 2. aurinkolasit: XXL, 3. paita: Muotikuu-vaatekauppa, Oulu, 4. terassin matto: Asko, 5. imuri: Gigantti, 6. pinkit korkokengät: Espoon Facebook-kirpputori, 7. lasten tyyny ja peitto: Finlaysonin pop-up-myymälä, Entresse, 8. korkokengät: Stockmann, 9. aurinkotuoli: Jysk, 10. tyynyt: Jysk, 11. ilmapatja: Clas Ohlson, 12. korkokengät: Vima-vaatekauppa, Oulu, 13. hame: Destiny-vaatekauppa, Porvoo, 14. golfkengät: Golf Center, Tapiola, 15. kukat: Esbau-puutarhakauppa, 16. unipussi: Finlaysonin pop-up-myymälä, 17. kaksi pyyhettä: Finlaysonin pop-up-myymälä
Nämä ovat Tanja Petrellin, Marko Kukkosen ja Konsta Kukkosen perheen uusimmat hankinnat: 1. T-paita: Zalando, 2. aurinkolasit: XXL, 3. paita: Muotikuu-vaatekauppa, Oulu, 4. terassin matto: Asko, 5. imuri: Gigantti, 6. pinkit korkokengät: Espoon Facebook-kirpputori, 7. lasten tyyny ja peitto: Finlaysonin pop-up-myymälä, Entresse, 8. korkokengät: Stockmann, 9. aurinkotuoli: Jysk, 10. tyynyt: Jysk, 11. ilmapatja: Clas Ohlson, 12. korkokengät: Vima-vaatekauppa, Oulu, 13. hame: Destiny-vaatekauppa, Porvoo, 14. golfkengät: Golf Center, Tapiola, 15. kukat: Esbau-puutarhakauppa, 16. unipussi: Finlaysonin pop-up-myymälä, 17. kaksi pyyhettä: Finlaysonin pop-up-myymälä Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Mäntyharjussa oli 1970- ja 1980-luvuilla Osuuskauppa ja muutamia pikkuliikkeitä. Kun Tanja Petrellin, 42, nuoruudessa lähdettiin isommille ostoksille, ajettiin Mikkeliin tai Kouvolaan.

”Siellä oli Sokos ja Anttila”, Mäntyharjussa varttunut Petrell muistelee.

Kun Espoossa nykyisin asuva Petrell lähtee ostoksille, melkein koko maailman tavarat ovat hänen ulottuvillaan – eikä tilanne ole kovinkaan erilainen vähän yli 6 000 asukkaan Mäntyharjussa.

”En ajattele, että valikoimani rajoittuisi edes siihen, mitä Helsingin keskustassa on tarjolla.”

Verkkokauppa on ollut jo vuosia arkipäivää. Kansainvälinen kilpailu vyöryy Suomeen uusien jättiketjujen, esimerkiksi urheilukaupan XXL:n ja elektroniikkaa myyvän Powerin myötä. Kirpputorien suosio kasvaa, kun tavalliset ihmiset myyvät ja ostavat tavaraa keskenään sekä netissä että kasvokkain.

”Varmasti voi sanoa, että erilaiset ostoskanavat ovat käytössä entistä laajemmin”, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja tiivistää muutoksen.

Ostoskanavien laajentuminen näkyy talousuutisissa: Yleistavarataloista Anttila teki konkurssin, Stockmann ei tahdo millään saada tavaratalokauppaansa kannattavaksi.

Se näkyy päivittäin myös tavallisten kuluttajien arjessa.

Shoppailua rakastavat Tanja Petrell, hänen miehensä Marko Kukkonen ja poikansa Konsta Kukkonen, 13, esittelivät HS:lle 20 uusimman hankintansa ostospaikat.

Niissä heijastuu se hurja murros, jossa ihmisten ostoskäyttäytyminen ja kauppapaikat ovat olleet viime vuosina. Vaikka Petrell-Kukkosen perhe tekee edelleen suurimman osan hankinnoistaan kivijalkakaupoista, muutos ravistelee niitäkin.

T-paita: Zalando

Perheen teinipojan Konstan vaatteet ostetaan lähes pelkästään verkosta. Yleensä äiti tekee raakavalinnan, josta poika valitsee mieleisensä. Prosessi on tehokas ja nopea. ”Varsinkin vaatteissa ero valikoiman koossa on valtava netissä ja kaupoissa”, Marko Kukkonen sanoo.

Muodin verkkokauppa muista Euroopan maista Suomeen kasvoi viime vuonna 22 prosenttia, kertoo Tekstiili- ja muotialat (TMA) -edunvalvontajärjestö.

Aurinkolasit: XXL

Norjalainen urheilukauppaketju XXL tuli Suomeen 2014. Nyt sillä on täällä jo 13 myymälää. Ketju oli HS:n tietojen mukaan Suomessa kannattava heti ensimmäisenä tilivuotenaan.

Osaksi XXL:n ansiosta urheilukauppaan käytetyt eurot ovat olleet kovassa kasvussa Suomessa. Viime vuonna urheiluvälinekaupan arvo paisui Kaupan liiton mukaan 7,8 prosenttia.

Petrell-Kukkosen perhe toivottaa uudet ketjut tervetulleeksi.

”Suomeen on tullut isoja ketjuja, jotka kilpailevat hinnalla, mutta myös tavara on laadukasta”, Kukkonen sanoo.

Paita: Muotikuu-vaatekauppa, Oulu

Suuri osa perheen aikuisten vaatteista ja vaikkapa harrastuksiin liittyvistä välineistä ostetaan yhä kivijalkakaupoista.

”Shoppailu on myös ajanvietettä. Tykkään sovittelemisesta. Markon mielestä taas on kiva käydä hipelöimässä esimerkiksi golfiin liittyviä asioita”, Petrell perustelee.

Verkkolaiteyhtiö Nokiassa työskentelevien Petrellin ja Kukkosen kulutukseen taantuma ei ole vaikuttanut. Muotikauppa kokonaisuudessaan on kuitenkin kärsinyt siitä pahasti jo kolme vuotta peräkkäin. Viime vuonna muotikaupan arvo väheni 7,7 prosenttia. TMA:n mukaan vaikutusta on ollut myös sillä, että rennommaksi muuttunut muoti on suosinut urheiluvaatteita.

Petrell ei kuitenkaan tingi naisellisesta tyylistään.

Terassin matto: Asko

”Ei kyllä tule mieleen, että mattoja alkaisin netistä ostaa”, Kukkonen sanoo.

”Toisaalta sekin voi olla pikku hiljaa muuttumassa”, Petrell uskoo. Esimerkiksi alusvaatteita hän ei olisi jokin aika sitten kuvitellutkaan ostavansa verkosta, mutta nyt sekin tuntuu mahdolliselta.

”Palautusprosessi on tehty niin käsittämättömän helpoksi.”

Palautukset ovat myös yksi verkkokauppojen suurimmista ongelmista: TMA:n mukaan netistä ostetuista vaatteista palautetaan 16,5 prosenttia.

Imuri: Gigantti

Verkkokauppa ja uudet kansainväliset ketjut ovat mullistaneet vaatekaupan lisäksi erityisesti elektroniikan ja kodin tekniikan kauppaa.

Markkinajohtaja Gigantti sai tänä vuonna uuden kilpailijan, kun joukko vanhoja Expert-myymälöitä muuttui Power-nimisiksi. Powerin tavoitteena on luoda 30 myymälän ketju ensi vuoden loppuun mennessä. Kaupan liiton mukaan uudet ketjut siivittävät nyt osaltaan kodintekniikan kauppaa kasvuun.

Pinkit korkokengät: Espoon Facebook-kirpputori

Tanja Petrell seuraa tiiviisti Facebookin paikallisia kirpputoreja. Hän sekä ostaa että myy niillä etenkin vaatteita ja kodin tavaroita.

”Viimeksi myin Konstan vanhat Angry birds -verhot Espoon fb-kirppiksellä”, hän sanoo.

Kaupan liiton mukaan jo noin kaksi miljoonaa suomalaista on tehnyt kauppaa muiden kuluttajien kesken netissä.

Perhe kiertää myös tavallisia kirpputoreja. Vaikka he pitävät ostoksilla käymisestä, suunta on kohti niukempaa kulutusta. Trendikäs tavaran karsiminen kiinnostaa.

”Mietimme koko ajan enemmän, tarvitseeko meidän oikeasti ostaa tätä. Suunta on ollut ennemminkin talosta ulospäin”, Kukkonen toteaa.

Lasten tyyny ja peitto: Finlaysonin pop-up-myymälä Entressen ostoskeskuksessa

Väliaikaiset pop-up-myymälät ovat yleistyneet voimakkaasti viime vuosina.

Finlayson alkoi perustaa niitä järjestelmällisesti sen jälkeen, kun mainosmiehet Jukka Kurttila ja Petri Pesonen sekä Risto Voutilainen ostivat tekstiilivalmistajan 2014.

Finlaysonilla on koko ajan useita kymmeniä pop-up-myymälöitä, Kurttila kertoo. Tarkoituksena on niiden avulla kokeilla kauppapaikkoja ja välttää kiinteiden myymälöiden avaaminen väärissä paikoissa.

Korkokengät: Stockmann

Petrell-Kukkosen perhe päätti muuttaa Oulusta Espooseen samoihin aikoihin, kun Stockmann ilmoitti sulkevansa Oulun tavaratalon ensi vuoden alkupuolella. Taustalla ovat yhtiön vaikeudet saada tavaratalokaupasta kannattavaa. ”Yksi syy siihen, miksi halusimme muuttaa pois Oulusta, oli Oulun Stockan lopettaminen”, Petrell sanoo vain osaksi leikillään.

Vaikka perhe käy edelleen ostoksilla myös tavarataloissa, he ovat huomanneet niiden muutoksen. Esimerkiksi Helsingin keskustan Stockmannilla leluosasto on nyt Hamleysin ja kodinkoneosasto Powerin.

”Onko yleistavaratalojen aika ohi?” Petrell pohtii. ”Tuleeko niistä erikoisliikkeiden keskittymiä, joissa raja ostoskeskukseen hämärtyy?”

Aurinkotuoli: Jysk

Tyynyt: Jysk

Ilmapatja: Clas Ohlson

Korkokengät: Vima-vaatekauppa, Oulu

Hame: Destiny-vaatekauppa, Porvoo

Golfkengät: Golf Center, Tapiola

Kukat: Esbau-puutarhakauppa

Unipussi: Finlaysonin pop-up-myymälä

Kaksi pyyhettä: Finlaysonin pop-up-myymälä

+ 3 aineetonta tuotetta

Spotifyn kuukausimaksu

”En muista, milloin olisimme ostaneet viimeksi levyjä”, Petrell sanoo. ”Olisiko ollut 2010?” Kukkonen miettii.

Ennen musiikki oli tavara, nyt sen myynti on siirtynyt lähes täysin digitaaliseksi. Spotify ja muut suoratoistopalvelut muodostavat jo kolme neljäsosaa koko musiikkimarkkinoista.

Musiikin myynti kasvaa, mutta cd-levyjen kauppa on romahtanut. Niitä myytiin musiikkituottajien Ifpi-järjestön mukaan alkuvuonna alle puoli miljoonaa kappaletta.

”Mehän olemme myyneet melkein kaikki cd-levyt. Muutama on jätetty muistoksi”, Petrell sanoo.

Heroes of might & magic -peli: Steam-verkkosivusto

Golf with friends -peli: Steam-verkkosivusto

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Espoossa asuva Petrell-Kukkosen perhe esitteli HS:lle 20 uusinta ostostaan. Esimerkiksi Tanja Petrellin korkokengät on ostettu Facebookin kirpputorilta, Konsta Kukkosen, 13, T-paita verkkokaupasta ja Marko Kukkosen golfkengät kivijalkakaupasta. Vaikka valtaosa perheen tavaroista hankitaan yhä kivijalkakaupoista, nekin ovat myllerryksessä.
Espoossa asuva Petrell-Kukkosen perhe esitteli HS:lle 20 uusinta ostostaan. Esimerkiksi Tanja Petrellin korkokengät on ostettu Facebookin kirpputorilta, Konsta Kukkosen, 13, T-paita verkkokaupasta ja Marko Kukkosen golfkengät kivijalkakaupasta. Vaikka valtaosa perheen tavaroista hankitaan yhä kivijalkakaupoista, nekin ovat myllerryksessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat