Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käteisestä luopuminen veisi vähävaraisilta tuntuman rahankäyttöön, sanoo asiantuntija

Huomaamattomat sähköiset maksutavat sopivat huonosti ihmisille, joilla on vaikeuksia talouden hallinnassa, toteaa Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar.

Talous
 
Leif Rosas
Käteistä rahaa käytetään yhä maksuvälineenä yleisesti esimerkiksi torikaupassa.
Käteistä rahaa käytetään yhä maksuvälineenä yleisesti esimerkiksi torikaupassa. Kuva: Leif Rosas

Käteisestä rahasta luopuminen ja siirtyminen huomaamattomiin sähköisiin maksutapoihin vaikeuttaisi vähävaraisten ihmisten talouden hallintaa, sanoo talouden hallinnan asiantuntija.

Keskustelu käteisen rahan käytöstä maksuvälineenä nousi esiin aiemmin tällä viikolla, kun Nordea ilmoitti, että se alkaa marraskuussa laskuttaa pankkiautomaateilla tehtävistä käteisnostoista.

Sähköiset ja vaivattomat maksutavat sopivat ihmisille, joilla ei ole vaikeuksia oman rahankäytön ja kulutuksen hallinnassa, toteaa Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar.

”Useimmilla meistä on kuitenkin jokin taloudellinen raja ja tarve olla tietoinen rahankäytöstään, ellei halua kuluttaa enempää kuin on varaa”, Pantzar toteaa mielipidekirjoituksessa.

Jos ihmisillä on haasteita rahojen riittävyydessä, Pantzarin mukaan heidän on parempi säilyttää käteisen avulla tuntuma rahankäyttöönsä.

”Käteisen käyttö on erittäin hyvä ja konkreettinen keino säädellä rahankäyttöä. Maksulliseksi muuttuessaan siitä tulee kuitenkin kalliimpi maksamisvaihtoehto”, Pantzar kirjoittaa.

Vuonna 1990 perustettu Takuu-Säätiö auttaa ja neuvoo ihmisiä velkaongelmissa ja talouden hallinnassa.

Kymmenen vuotta sitten kortilla maksaminen ohitti Suomessa käteisen suosion, ja Suomen Pankin tammikuisen kuluttajakyselyn mukaan 73 prosenttia suomalaisista pitää korttimaksuja pääasiallisena maksutapanaan.

Käteisen käyttäjiä on 13 prosenttia ja ”sekakäyttäjiä” 15 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat