Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltojen talous vahvistuu vakaasti

Talous
 
Mike Segar / Reuters
Korkeakoulusta valmistunut etsi työtä New Yorkissa kesäkuun alussa.
Korkeakoulusta valmistunut etsi työtä New Yorkissa kesäkuun alussa. Kuva: Mike Segar / Reuters

Yhdysvalloissa osakkeet kallistuivat ja dollari vahvistui suhteessa euroon perjantaina, koska työllisyys parani heinäkuussa selvästi ekonomistien odotuksia enemmän.

Työllisyyden voimakas paraneminen on uusin merkki siitä, että Yhdysvaltojen talous vahvistuu vakaasti.

Työministeriön mukaan työllisten määrä maatalouden ulkopuolella kasvoi heinäkuussa 255 000:lla. Kesäkuussa työllisten määrä lisääntyi 292 000:lla. Heinäkuu oli toinen peräkkäinen kuukausi, kun työllisten määrä kasvoi voimakkaasti. Työhön osallistumisaste kohosi 62,8 prosenttiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ekonomistit ennakoivat työllisten määrän kasvaneen heinäkuussa 180 000:lla.

Työministeriön mukaan työttömyysaste Yhdysvalloissa pysyi ennallaan 4,9 prosentissa. Työttömyysaste on ollut toukokuusta lähtien alle viisi prosenttia.

Työllisten määrä kasvoi heinäkuussa laajasti eri toimialoilla. Keskimääräinen tuntipalkka kasvoi kahdeksalla sentillä.

Suuret osakeindeksit Dow Jones Industrial Average, S&P 500 ja Nasdaq vahvistuivat perjantai-iltana Suomen aikaa liki prosentin torstain noteerauksesta.

Myönteinen kehitys työmarkkinoilla yhdistettynä vakaaseen talouskasvuun lisää Yhdysvaltojen keskuspankin paineita kiristää rahapolitiikkaa syksyn kuluessa. Keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen vihjasi keväällä monta kertaa koronnostosta.

Odotukset rahapolitiikan kiristämisestä vaimenivat toukokuussa, jolloin työllisyyden lisääntyminen oli poikkeuksellisen hidasta. Se myös herätti epäilyjä taloudellisen toimeliaisuuden vähenemisestä. Sittemmin epäilyt ovat ainakin osaksi hellittäneet. Monet ekonomistit pitävät todennäköisenä, että talouskasvu kiihtyy selvästi syksyllä.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ennusteen mukaan Yhdysvaltojen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 2,2 prosenttia ja ensi vuonna 2,5 prosenttia. Yhdysvalloissa talouskasvu on ollut jo vuosia selvästi voimakkaampaa kuin esimerkiksi euroalueella.

IMF arvioi, että euroalueella bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,4 prosenttia.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, jolla on huomattava vaikutus koko maailmantalouteen. Monille suomalaisille yrityksille Yhdysvallat on tärkeä markkina-alue.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat