Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi teknologia tuo terveydenhoidon puhelimeen – ”Ihminen voisi päivittäin monitoroida elintoimintojaan”

Nopeasti kehittyvä terveysteknologia voi auttaa sairauksien ennaltaehkäisyssä. Myös hoitotavat ja täsmälääkkeet tehostuvat, kun ne voi räätälöidä yksilöllisesti.

Talous
 
Emilia Kangasluoma / HS
VTT on kehittänyt Turun yliopistollisen keskussairaalan kanssa kännykkäsovellusta ja sykemittaria muistuttavan lisälaitteen, jolla voidaan löytää oireettomia sydämen eteisvärinöitä. Parhaimmillaan tämä ehkäisee aivoinfarkteja.
VTT on kehittänyt Turun yliopistollisen keskussairaalan kanssa kännykkäsovellusta ja sykemittaria muistuttavan lisälaitteen, jolla voidaan löytää oireettomia sydämen eteisvärinöitä. Parhaimmillaan tämä ehkäisee aivoinfarkteja. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Uusi tekniikka tarjoaa lähitulevaisuudessa mullistavia mahdollisuuksia tehostaa sairauksien ennaltaehkäisyä.

Terveysteknologiasta povataan myös Suomen pelastajaa, kun yritämme selvitä vanhenevan väestön ja kituvan talouskasvun yhteishaasteesta.

”Teknologia mahdollistaa jo asioita, joita ei aiemmin osannut kuvitellakaan. Paljon riippuu siitä, onko meillä rohkeutta ottaa niitä käyttöön”, arvioi Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran johtava asiantuntija Tuula Tiihonen.

Ihmisen perimä voidaan jo selvittää nopeasti, ja sairauksien geneettisiä syitä pystytään kartoittamaan. Geenejä voidaan muokata, ja tekniikka on olemassa myös vioittuneen geenin korjaamiseksi.

Kun tämä yhdistetään langattomiin mobiililaitteisiin ja nopeasti kehittyviin sensoritekniikoihin, edessä voi olla isoja muutoksia terveydenhoidossa.

”Ihminen voisi päivittäin monitoroida elintoimintojaan, jolloin terveydenhoidon painopiste voisi siirtyä sairauksien ennaltaehkäisyyn. Samalla ihmisen oma vastuu terveydestään kasvaisi”, sanoo kehitysbiologian professori Seppo Vainio Oulun yliopistosta.

Suomella on Vainion mukaan hyvät edellytykset olla lääketieteellisen biotekniikan kärjessä.

”Meillä on paljon sekä biolääketieteen että tietoteknisen ohjelmoinnin maailmanluokan osaajia.”

Edistyksellinen biopankkilainsäädäntö sekä päätös genomikeskuksesta antavat pohjan kehitykselle.

Ehkä jo kymmenen vuoden kuluttua kotikäyttöön on saatavilla langattomia mittauslaitteita, jotka ovat yhtä luotettavia kuin sairaaloiden välineet.

Laite voisi lähettää tietoja palveluun, josta saisi palautetta ja tarvittaessa ”terveyshälytyksen” esimerkiksi kohonneesta tulehdus- tai sydänsairauden riskistä.

”Tietokone voisi lähettää myös vinkkejä kännykkään elintapojen korjaamiseksi”, Vainio sanoo.

Potilas olisi sairaalassa vain sen ajan kuin se on täysin välttämätöntä.

”Jos sairastumisriskiä voi seurata ennalta, sairaalaan päätyisi nykyistä harvemmin. Sairaalahoidon jälkeen taas potilas siirtyisi nopeasti kotiseurantaan”, sanoo tutkimusalan johtaja Eero Punkka Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä.

Hoitotavat ja täsmälääkkeet tehostuvat, kun ne voi räätälöidä geenitiedon ja vasteiden pohjalta yksilöllisesti.

Sivuvaikutukset vähenisivät, kun esimerkiksi syöpähoidot voi kohdistaa valittuun kudokseen tai sen tiettyyn soluun.

”Mahdollisesti jo kymmenen vuoden sisällä lääkeaineisiin voidaan liittää nanoluokan sensoreita, jotka viestittävät kännykkään, miten lääke vaikuttaa juuri minun elimistössäni”, Sitran Tuula Tiihonen sanoo.

Erilaiset biosensorit voivat diagnosoida kyynelnestettä, hikeä tai virtsaa. Tulevaisuudessa vessanpöntössä voisi olla biosensori, joka paljastaa virtsasta sairauksiin johtavia alkuvaiheiden muutoksia.

Biosensorilla tarkoitetaan mittalaitetta, jossa signaalin havaitsemiseen käytetään joko biomolekyylejä, elävää eliötä tai eliön osia.

Omakanta.fi-sivusto voisi kehittyä kansalaisen terveystietojen säilytyspaikaksi.

”Sinne voisi tulevaisuudessa tallentaa myös itse monitoroitua tietoa. Samassa paikassa olisivat potilastiedot sekä dataa perimästä, elintavoista ja ympäristöstä”, Tiihonen sanoo.

Sitran tuella on jo kehitetty Hämeenlinnassa virtuaaliklinikkaa, jossa ihmiset voivat tallentaa esimerkiksi itse mitattuja verensokeritietoja. He saavat itse päättää lähettävätkö tietonsa ja alustavan oirearvion lääkärille.

Uudet tekniikat ovat aluksi kalliita, mutta massatuotannon ansiosta hinnat halpenevat. Oman geenikartoituksen voi jo saada alle tuhannella eurolla. Kansalaisia pitäisi valmentaa arvioimaan, miten erottaa luotettava tieto epäluotettavasta, Tiihonen sanoo.

”Lääkärien ja sairaanhoitajien koulutusta pitäisi muokata siten, että terveysteknologia ja sen uudet sovellukset olisivat osa koulutusohjelmaa”, hän sanoo.

Teknologia haastaa myös lainsäädännön.

”Lakimme voisivat olla nykyistä sallivampia niin, että jokainen voi itse päättää, miten haluaa terveystietojaan hyödynnettävän”, Vainio kertoo.

Myös tietosuojaa voi joutua miettimään uudella tavalla.

”Terveystietojaan voi olla vaikea suojata, kun ihmisen dna:n voi selvittää yhdestä hiuksesta”, tulevaisuudentutkija Risto Linturi sanoo.

”Uusi teknologia herättää aina myös pelkoja, mutta niitä ei pidä liioitella. Teknologia antaa mahdollisuuden tehdä asioita, mutta ratkaisevaa on se, mihin me haluamme sitä käyttää”, huomauttaa Sitran Tiihonen.

Tausta: Terveysteknologiaa 2020-luvulla
Geeniteknologia

Ihmisen dna-koostumus eli perimä pystytään selvittämään päivässä. Kymmenen vuoden kuluttua dna:n lukeminen voi olla yhtä helppoa kuin valokuvaus. Tulevaisuudessa jokaisen oma biologinen koostumus voisi olla tietopankissa.

Mittaus ja sensorit

Älypuhelimen sensoreita käytetään jo terveyden edistämiseen. Tulevaisuudessa sensori voi olla myös vaatteessa. Sen tuottamaa dataa monitoroidaan, ja datasta tekee diagnoosin puhelimen sovellus.

Esimerkiksi suomalainen Beatscanner on kehittänyt sydämen rytmiä mittaavaa sovellusta, jossa mittarina toimii kännykkä.

Amerikkalainen X-Prize-säätiö hakee parhaillaan kilpailulla kuluttajien käyttöön sopivaa laitetta, joka diagnosoisi luotettavasti kymmenen keskeisintä sairautta, kuten anemian, eteisvärinän, diabeteksen ja välikorvatulehduksen. Tuloksia pitäisi tulla ensi vuonna.

Tekoäly

IBM:n kehittämä Watson-teknologia-alusta pystyy jo tekemään diagnooseja, mutta Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole vielä hyväksyneet sen käyttöä terveydenhoidossa.

Robotit ja 3d-tulostus

Robottikirurgia on jo yleistä.

Myös erilaisia hoivarobotteja kokeillaan. Sairaaloiden ja apteekkien lääkejakelussa automatisointi on jo pitkällä. Robottijalat ja -kädet ovat toimivampia kuin tavalliset proteesit.

Raajojen 3d-tulostusta on jo kokeiltu. Myös lääkkeiden 3d-tulostusta pidetään mahdollisena.

Materiaalitutka

Tähtitieteilijät tutkivat planeettojen ja tähtien koostumusta analysoimalla niistä tulevia valonsäteitä infrapunaspektrometrialla. Terveydenhoidossa samalla menetelmällä voidaan jo tunnistaa ihosyöpä.

Nanolääketiede

Lääketieteen tutkimus molekyylitasolla tarjoaa keinoja lääkkeiden täsmäkohdennukseen, sisäelinten kuvantamiseen ja kirurgiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat