Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikutusvaltaisimmat johtavat useita hallituksia – etsi pörssiyhtiöiden vaikuttajia HS:n hakukoneella

Suomessa valta pörssiyhtiöiden hallituksissa jakaantuu. Muutamilla on kuitenkin selvästi muita enemmän päätösvaltaa. HS:n hakukone kertoo, missä pörssiyhtiöissä hallituksen jäsenet ja toimitusjohtaja ­käyttävät valtaa.

Talous
 
Eniten hallitusvaltaa keskittyy Björn Wahlroosille, Mikael Liliukselle ja Jorma Elorannalle.
Eniten hallitusvaltaa keskittyy Björn Wahlroosille, Mikael Liliukselle ja Jorma Elorannalle.
Fakta

Näissä yrityksissä toimitusjohtaja on myös hallituksessa

 Afarak Group, Alistair Ruiters

 Finnlines, Emanuele Grimaldi

 Innofactor, Sami Ensio

 Keskisuomalainen, Vesa-Pekka Kangaskorpi

 Rapala VMC, Jorma Kasslin

 Sanoma, Susan Duinhoven

 SSH Communications Security, Tatu Ylönen

 Talvivaaran Kaivososakeyhtiö, Pekka Perä

 Tulikivi, Heikki Vauhkonen

 UPM-Kymmene, Jussi Pesonen

 Valoe, Iikka Savisalo

Valta pörssiyhtiöiden hallituksissa jakaantuu Suomessa ison päättäjäjoukon kesken. Valtaosa eli tarkalleen 87 prosenttia suomalaisten pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä istuu vain yhdessä hallituksessa, ilmenee Helsingin Sanomien selvityksestä.

Jäsenellä on Suomessa keskimäärin 1,2 hallituspaikkaa. Valta jakaantui tasaisesti myös kuusi vuotta sitten, jolloin hallituksen jäsenellä oli keskimäärin 1,2 paikkaa.

Myös Suomessa on silti henkilöitä, joille on kasautunut runsaasti hallitusvaltaa. Enimmillään yhdellä henkilöllä on aineiston mukaan neljä hallituspaikkaa.

Helsingin Sanomat selvitti pörssiyhtiöiden vallankäyttäjiä niin, että tuloksissa painotettiin hallituksen puheenjohtajuuksia ja pörssiyhtiöiden markkina-arvoa. Vertailussa olivat mukana Helsingin pörssin päälistalla olevat yhtiöt.

Eniten hallitusvaltaa keskittyy Björn Wahlroosille, Mikael Liliukselle ja Jorma Elorannalle. He ovat eläkeiässä olevia miehiä, joilla on pitkä kokemus suomalaisesta elinkeinoelämästä. Kun hallituksen puheenjohtajien keski-ikä on 58 vuotta, näiden kolmen keski-ikä on 65 vuotta.

Verrattuna keskimääräiseen hallituksen jäseneen kaikilla kolmella on merkittävästi enemmän valtaa varsinkin, jos otetaan huomioon yhtiöiden suuri koko ja asemat puheenjohtajina.

Kyseisiä hallitusvaikuttajia yhdistää iän lisäksi myös tausta. Kaikki ovat työskennelleet pitkään isojen pörssiyhtiöiden toimitusjohtajina ja ovat kuuluneet pitkään Suomen hyvätuloisimpien promilleen eli yhteen tuhannesosaan.

Kolmikon nuorin, Björn Wahlroos, 63, on puheenjohtajana kolmessa suuressa pörssiyhtiössä. Hän johtaa hallitusta finanssiyhtiössä Nordeassa ja Sammossa sekä metsäteollisuusyhtiö UPM:ssä. Pörssiyhtiöiden hallitusvallalla mitattuna Wahlroos on Suomen vaikutusvaltaisin henkilö.

Toiseksi suurin vallankäyttäjä on Mikael Lilius, 66, joka on hallituksen puheenjohtaja konepajayhtiö Wärtsilässä ja konepajayhtiö Metsossa. Lisäksi Lilius istuu pienen pankin Evlin hallituksessa. Hän nousee vallankäyttäjien kakkoseksi isojen yhtiöiden puheenjohtajuuksien perusteella.

Kolmanneksi suurimmaksi vallankäyttäjäksi vertailussa nousi Jorma Eloranta, 65, joka on öljyjalostusyhtiö Nesteen, kuitukangasyhtiö Suomisen ja rakennustarvikeyhtiö Uponorin hallitusten puheenjohtaja sekä metsäteollisuusyhtiö Stora Enson hallituksen varapuheenjohtaja. Hän on myös suuren metalliteollisuusyhtiö Cargotecin hallituksen jäsen.

Aivan kolmen kärjen tuntumassa ovat entiset Nokia-johtajat Pekka Ala-Pietilä, 59, ja Anssi Vanjoki, 59. Wahlroosin, Liliuksen ja Elorannan tapaan he ovat hallitusammattilaisia ilman toimitusjohtajan vastuita.

Vanjoki johtaa puhetta ison pörssiyhtiön Amer Sportsin hallituksessa sekä keskikokoisessa lääketukkurissa Oriola-KD:ssa.

Ala-Pietilä on ison pakkausyhtiön Huhtamäen ja keskikokoisen mediayhtiön Sanoman hallituksen puheenjohtaja.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa muistuttaa, että he, joilla on useita hallituspaikkoja, ovat yleensä niin sanottuja hallitusammattilaisia, jotka istuvat yhtiöiden hallituksessa päätyökseen.

Linnainmaan mukaan hallituksen jäsenillä on oltava kokemusta, verkostoja ja osaamista, jos he haluavat pysyä hallituksissa ja saada lisää paikkoja.

”Näin pienessä maassa ei hallituksissa pysy pitkään, jos käy siellä kuunteluoppilaana ja kahvikerholaisena.”

Linnainmaan mukaan suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksissa on vähemmän jäseniä kuin kansainvälisesti keskimäärin ja siten yhdellä hallituksen jäsenellä on myös enemmän työtä.

Pienet hallitusten koot vaikuttavat siihen, että useissa hallituksissa toimivia on vähän. Hallituspaikat jakaantuvat Suomessa kansainvälisesti verrattuna tasaisesti.

Helsingin Sanomien pörssiselvityksistä on aiemmin tänä kesänä käynyt ilmi, että ylimpien päättäjänaisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa on noussut kuudessa vuodessa sekä suhteellisesti että määrällisesti.

Selvityksistä on käynyt ilmi myös, että hallitusten jäsenten keski-ikä on noussut, ja että hallitukset ovat selvästi kansainvälistyneet.

 

11 toimitusjohtajaa johtamansa yhtiön hallituksessa

Yksitoista pörssiyhtiön toimitusjohtajaa on johtamansa yhtiön hallituksessa. Lain mukaan yhtiön hallituksen tehtävä on ohjeistaa ja valvoa toimitusjohtajaa, joten asetelma voi aiheuttaa ongelmia.

Hallinnointikoodissa hallituksen ja toimitusjohtajan valta-asemaa kuvataan seuraavalla tavalla:

”Hallitus nimittää ja erottaa toimitusjohtajan, päättää toimisuhteen taloudellisista etuuksista ja muista ehdoista sekä valvoo toimitusjohtajan toimintaa.”

Pörssiyhtiöiden hallinnointikoodissa suositellaan, ettei toimitusjohtajaa valittaisi hallituksen puheenjohtajaksi.

Koodi silti täsmentää, että erityiset olosuhteet voivat olla perusteena kaksoisroolille yhtiössä. Erityisinä olosuhteena koodissa mainitaan yhtiön toimiala, toiminnan laajuus, erityinen kehitysvaihe tai omistajakunnan rakenne.

Sen sijaan hallinnointikoodissa ei oteta kantaa siihen, voiko toimitusjohtaja olla hallituksen jäsen. Suosituksessa mainitaan vain puheenjohtajan tehtävät.

 

Hakukone kertoo, missä pörssiyhtiöissä hallituksen jäsenet ja toimitusjohtaja käyttävät valtaa. Kirjoita kenttään ensin henkilön sukunimi, sitten etunimi (esim. Wahlroos Björn).

Oikaisu 7.8. kello 8.38: Lisätty tieto Jorma Elorannan luottamustoimesta Stora Enson hallituksen varapuheenjohtajana. Kello 12.30: Lisätty tieto toimitusjohtaja Jussi Pesosen paikasta UPM-Kymmenen hallituksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat