Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloudellinen valta perustuu omistamiseen, mutta perimmäinen valta on poliitikoilla

Taloudellinen valta perustuu omistamiseen. Siksi Koneen Antti Herlinillä on sitä paljon.

Talous
 
Suurimmat omistukset Suomesta löytyvät eläkeyhtiöistä. Kuvassa Timo Ritakallio, Risto Murto, Harri Sailas, Antti Herlin ja Juha Sipilä.
Suurimmat omistukset Suomesta löytyvät eläkeyhtiöistä. Kuvassa Timo Ritakallio, Risto Murto, Harri Sailas, Antti Herlin ja Juha Sipilä.

On vaikea kysymys, kenellä on valta Suomen talouselämässä, kirjoittaa filosofian professori Timo Airaksinen kirjassaan Parasta kaikille!

Airaksisen mukaan valta toimii piilossa ja näyttäytyy vain valepuvussa. ”Valta on kuin Minervan pöllö, joka lentää vasta hämärän laskeuduttua.”

Minerva on roomalaisen taruston viisauden jumala. Hänen mukanaan kulki pöllö, jota pidetään filosofian vertauskuvana. Airaksinen kirjoittaa, ettei hänellä tai filosofialla ole valmista vastausta siihen, kenellä taloudellinen valta Suomessa on.

Eipä sitä oikein ole kellään muullakaan.

HS-selvityksessä tarkastellaan taloudellista valtaa pörssiyhtiöiden hallituspaikkojen kautta. Listauksen kärjessä ovat Sammon, Nordean ja UPM Kymmenen hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos, Wärtsilän ja Metson hallitusten puheenjohtaja Mikael Lilius sekä Nesteen hallituksen puheenjohtaja Jorma Eloranta.

Mutta onko heillä eniten taloudellista valtaa Suomessa?

Asiaa on vaikea mitata.

Talvella Kauppalehti Optio teki listan Suomen suurimmista taloudellisen vallan käyttäjistä.

Option listan kärjessä olivat EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta, Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin, OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen, Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull, Varman toimitusjohtaja Risto Murto, Outokummun hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila, Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh ja Björn Wahlroos.

Taloudellinen valta perustuu ennen kaikkea omistamiseen.

Päätösvalta yrityksessä on omistajilla. He käyttävät tätä valtaansa yhtiökokouksissa. Yritysten hallitusten jäsenet ovat osakkeenomistajien edustajia.

He ovat pääoman renkejä.

Tämän vuoksi voi sanoa, että eniten taloudellista valtaa Suomessa on Antti Herlinillä. Hän on Suomen rikkain ihminen.

Herlin on hissejä ja liukuportaita valmistavan Koneen suuromistaja, jolla on äänivaltaisten A-osakkeiden vuoksi myös määräysvalta yhtiössä. Lisäksi hän on muun muassa mediayhtiö Sanoman toiseksi suurin omistaja.

Kun HS viime vuoden helmikuussa vertaili sukujen pörssivarallisuutta, Herlinin suku oli aivan ylivoimainen. Sen varallisuus oli suurempi kuin listan 19 seuraavan suvun varallisuus yhteenlaskettuna.

Herlinillä on todella paljon valtaa, mutta se ei näy niin selkeästi hallituspaikkavertailuissa.

Herlin toimii on Koneen hallituksen puheenjohtajana ja Sanoman varapuheenjohtajana. Lisäksi hän on muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton työvaliokunnan asiantuntijajäsen. Titteli ei kerro kaikkea. Herlinillä on huomattavasti sananvaltaa työnantajajärjestön linjauksissa.

Todellinen valta perustuu siis omistamiseen. Suurimmat omistukset Suomesta löytyvät eläkeyhtiöistä.

Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja Ilmarisen Timo Ritakallio ovat keskeisiä taloudellisen vallan käyttäjiä Suomessa. He ovat kuitenkin palkkajohtajia, joiden toimia valvovat eläkeyhtiöiden hallitukset. Niissä puolestaan istuu muun muassa työmarkkinajärjestöjen johtajia.

Varman hallituksessa vaikuttaa esimerkiksi Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto. Hän onkin merkittävä taloudellisen vallan käyttäjä Suomessa.

Metalliliitto on SAK:n keskeinen liitto, joten Aallolla on paljon valtaa SAK:n hallituksessa. SAK:n valta nähtiin viimeksi kilpailukykysopimusneuvotteluissa, joissa se pyöritti maan hallitusta miten halusi.

Iso vallankäyttäjä on myös Harri Sailas, joka tällä viikolla nimitettiin valtion sijoitusyhtiö Solidiumin hallituksen puheenjohtajaksi. Solidiumilla on salkussaan 12 ison pörssiyhtiön osakkeita, joiden arvo on noin 6,7 miljardia euroa.

Solidium on valtion täysin omistama yhtiö, jossa omistajan ääntä käyttää omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä (kesk). Sipilä voi halutessaan pitää Solidiumin yhtiökokouksen yksin työhuoneessaan.

Vaikka usein hoetaan, että valtaa on siirtynyt poliitikoilta markkinavoimille, perimmäinen valta on edelleen heillä. Onhan eduskunnalla valta muuttaa lakeja. Presidentti päättää eduskunnan suostumuksella sodasta ja rauhasta.

Poliitikot voivat pakottavalla lainsäädännöllä leikata lomarahoja. He voivat tehdä ensimmäisestä sairauspäivästä palkattoman. He voivat tehdä loppiaisesta palkattoman vapaapäivän.

Ainakin teoriassa.

Hallituksen vallan rajat näkyivät hyvin kilpailukykysopimusväännössä, josta ei tullut lainkaan sellaista kuin pääministeri alkujaan kaavaili.

Hallituksen pitää nauttia eduskunnan luottamusta. Eduskunta puolestaan edustaa valtiopäivillä Suomen kansaa. Kansa kokoontuu neljän vuoden välein äänestämään, vähän niin kuin yhtiökokoukseen. Taloudellista valtaa käytämme näin ollen me kaikki.

Suomen pääministerin mutta myös Herlinin tai Wahlroosin taloudellinen valta on rajallista. Suomi on pieni toimija kansainvälisessä taloudessa, eikä kansallisilla päätöksillä ole enää yhtä suurta merkitystä kuin takavuosina.

Aikoinaan kaikki oli toisin. Vielä 1980-luvulla Suomi oli suljettu talous, jota hallitsivat kaksi kilpailevaa finanssileiriä. Ilman KOP:n Jaakko Lassilan tai SYP:n Mika Tiivolan siunausta Suomen yrityselämässä ei voinut tehdä juuri mitään.

Nykyisessä globaalissa taloudessa pääomat liikkuvat maasta toiseen nanosekunneissa. Samalla taloudellinen valta on pirstaloitunut, muuttunut aiempaa näkymättömämmäksi. Siksi se on kuin Minervan pöllö.

Hämärän laskeuduttua lentävästä Minervan pöllöstä kirjoitti saksalainen filosofi G.W.F. Hegel vuonna 1821. Tällä hän tarkoitti sitä, että filosofia ymmärtää todellisuutta vasta sitten, kun asiat ovat jo tapahtuneet. Asiat ymmärretään jälkiviisaasti.

Tämä pätee myös taloudelliseen valtaan.

Joskus tulevaisuudessa voidaan ehkä arvioida, ketkä käyttivät Suomessa suurinta valtaa juuri nyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat