Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italian kansanäänestykselle vihreää valoa – Tutkija: ”Pankkikriisi voi vaikuttaa tuloksiin”

Äänestys koskee virallisesti maan senaatin asemaa, mutta se on samalla Italian pääministerin Matteo Renzin luottamusäänestys.

Talous
 
KACPER PEMPEL / Reuters
Italian pääministeri Matteo Renzi.
Italian pääministeri Matteo Renzi. Kuva: KACPER PEMPEL / Reuters

Italian perustuslakia koskeva kansanäänestys saa mitä todennäköisimmin Italian korkeimman oikeuden hyväksynnän. Oikeuden odotetaan ilmoittavan asiasta maanantaina, kertoo italialainen La Repubblica -lehti.

Äänestys koskee virallisesti maan senaatin asemaa, mutta se on samalla Italian pääministerin Matteo Renzin luottamusäänestys. Renzi on luvannut erota, jos hänen puoltamansa kanta häviää.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Marco Siddin mukaan Italiassa meneillään oleva pankkikriisi voi vaikuttaa äänestyksen tulokseen.

”Monella italialaisella on rahaa kiinni Italian pääpankin BMPS:n obligaatioissa”, Siddi sanoo.

”Jos pankkiunionin sääntöjä noudatetaan tiukasti eikä valtio auta pankkia, ihmiset menettävät osan säästöistään ja ovat vihaisia Renzille.”

Vaikka äänestyksen tuloksia on vielä liian aikaista ennakoida, Renzi yrittää Siddin mukaan viedä toivomiaan uudistuksia läpi melko heikolla mandaatilla. Renziä ei nimittäin ole valittu asemaansa vaaleilla.

Italian pankit ovat jo pitkään herättäneet levottomuutta euroalueen rahoitusmarkkinoilla.

Maan viidellä suurimmalla pankilla on satojen miljardien arvosta järjestämättömiä luottoja eli lainoja, joista velallinen ei maksa pääomaa eikä korkoa.

Lisäksi vajaan vuoden aikana pankkien osakkeiden hinnat ovat romahtaneet, mikä vaikeuttaa markkinaehtoisen pääoman hankintaa.

Italian valtiovarainministeri Pier Carlo Padoan sanoi lauantaina julkaistussa haastattelussa Il Sole 24 Ore -lehdelle, että Italia ei aio tukea pankkeja rahallisesti. Sen sijaan valtio voi auttaa pankkeja lainojen uudelleenjärjestelyssä.

Sanomalehti Financial Times kertoi heinäkuun alussa nimettömiin virkamies- ja pankkiirilähteisiinsä vedoten, että pääministeri Renzi olisi valmis laittamaan ainakin osan pankkikriisin laskusta Italian veronmaksajien kontolle. Se kuitenkin rikkoisi räikeästi yhteisen pankkiunionin periaatteita.

Renzin kansliasta kiistettiin silloin väitteet Brysselin uhmaamisesta. Myös Padoanin mukaan valtion tehtävänä on ainoastaan taata pankkien ongelmalainojen myyminen.

Italia ei voi Padoanin mukaan räätälöidä uusia sääntöjä vain yhdelle yrityssektorille, koska silloin kyse olisi valtion antamasta tuesta.

Maan hallitus yrittää Padoanin mukaan auttaa pankkeja kehittämään liiketoimintamallejaan, millä voisi olla valtiovarainministerin mielestä myös työllistävä vaikutus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat