Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkiskaupan tökkiminen kiristää tuottajien taloutta – korkea tarjonta on painanut hintoja alas

Tältä vuodelta on toistaiseksi tiedossa kaksi turkistilan konkurssia

Talous
 
Markus Jokela / HS
Kiinalainen ostaja tutki turkiksia huutokaupassa Vantaan Fur Centerissä kesäkuussa. Kiinan hiipuva talouskasvu hyydyttää turkisten kysyntää Aasiassa.
Kiinalainen ostaja tutki turkiksia huutokaupassa Vantaan Fur Centerissä kesäkuussa. Kiinan hiipuva talouskasvu hyydyttää turkisten kysyntää Aasiassa. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Tulot viennistä

 Tammi–maaliskuussa vuotia, nahkoja ja turkisnahkoja vietiin Suomesta 50 miljoonan euron arvosta. Se on alle puolet vuodentakaisesta.

 Huippuvuonna 2013 Suomen turkisviennin arvo oli noin 800 miljoonaa euroa.

 Vuonna 2014 turkisvienti romahti alle 500 miljoonaan euroon.

 80 prosenttia Suomessa tuotetuista nahoista

viedään Kiinaan.

Lähteet: Tulli, Profur

Turkistuottajat ovat hankalassa tilanteessa, sillä turkiskauppa on käynyt nihkeästi.

”Eläinkasvattajilla on taloudellisesti aika tiukkaa”, sanoo Pohjois-Suomen turkiseläinten kasvattajien puheenjohtaja Esa Rantakangas.

Rantakankaan ja Profurin hallituksen puheenjohtajan Kenneth Ingmanin tiedossa on kuluvalta vuodelta kaksi konkurssitapausta. Suomen turkiseläinten kasvattajain liittoon (STKL) kuului viime vuonna 931 jäsentilaa, kun vuonna 2014 niitä oli 973.

Tilastoja nimenomaan turkistilojen konkurssien määristä ei löytynyt Tilastokeskuksesta, eikä Rantakankaallakaan ole tarkkaa tietoa. Hän kuitenkin arvelee, että aiempina vuosina konkursseja ei ole ollut.

Valtaosa turkiksen myyntituloista tulee ulkomailta. Turkiksen kysyntää ovat laskeneet muun muassa Kiinan taloudellinen epävarmuus ja Venäjän markkinoiden vaikeudet kaudella 2014–2015.

Turkishuutokauppayhtiö Saga Fursin joulukuun 2015 ja maaliskuun 2016 huutokaupoissa suuri osa ketunnahoista jäi myymättä.

Turkista on ollut tarjolla paljon, mikä on osaltaan painanut hintoja alas. Ketuilla oli viime vuonna Suomessa hyvä pentuvuosi, ja tiloja piti laajentaa. Profurin vuosikertomuksen mukaan investoinnit aiheuttivat loppuvuonna osalle tiloista maksuvaikeuksia.

Alan heikon suhdanteen takia eläkeikää lähestyvät saattavat Ingmanin mukaan lopettaa tuotannon tai siirtää sen seuraavalle sukupolvelle. Turkisala on suhdanneherkkää, ja Ingmanin mukaan alalla syklit kestävät noin 13–15 vuotta.

”Jos nyt hintojen laskiessa lähtee tuottamaan turkista, menee monta vuotta ennen kuin hinnat nousevat. Yli 60-vuotias miettii varmasti tarkasti, lähteekö seuraavaan sykliin mukaan.”

Tilojen myyminen voi olla Ingmanin mukaan vaikeaa. Hän arvioi, että turkistiloja myydään enemmän nousukaudella. Jos on aikeissa myydä tilansa ja meneillään on huonompi kausi, Ingmanin mukaan voi yrittää vuokrata tilansa ja myydä vasta tilanteen parantuessa.

Ostajia tiloille löytyisi Rantakankaan mukaan huonoinakin aikoina. Ongelma on kuitenkin se, että tilasta on tällöin vaikeaa saada kohtuullista hintaa.

Jos koko tilan myyminen ei ole vaihtoehto, Rantakankaan mukaan vain eläimiäkin voi myydä.

”Jos omistaa hyvät eläimet, niille löytyy aina ostaja”, Rantakangas sanoo.

Sekä Rantakangas että Ingman ovat optimistisia alan tulevaisuuden suhteen. Ingman arvioi syklin noudattavan vanhaa kaavaa. Yhden tai useamman kauden ajan menee huonosti, ja sitten taas helpottaa.

”Kaikki odottavat sitä, mutta koskaan ei voi tietää”, Ingman sanoo.

Suurimmat ongelmat ovat kettupuolella. Suomessa kettu on tärkeä turkiseläin, jota tuotettiin vuonna 2015 Profurin tilaston mukaan 2,5 miljoonaa. Maailmassa kettuja tuotettiin yhteensä 8,7 miljoonaa.

Maailmanlaajuisesti tärkeämpi turkiseläin on minkki. Minkkejä tuotettiin Suomessa viime vuonna 1,7 miljoonaa ja maailmalla yhteensä 73 miljoonaa.

Ingmanin mukaan minkkimarkkinoiden sykli pari vuotta edellä kettua. Pohja on jo hänen mukaansa melko varmasti nähty, ja hinnat ovat pienessä nousussa.

”Minkkipuolella tuotanto on jo laskenut. Tuotanto ja kysyntä alkavat olla tasapainossa”, Ingman sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat