Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trump paljasti verosuunnitelmansa – Clinton esittelee omansa torstaina

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kertoo maanantaina Detroitissa verosuunnitelmastaan. Luvassa on Yhdysvaltain mittavin verohuojennus vuosikymmeniin.

Talous
 
ERIC THAYER / Reuters
Donald Trump kertoi talousohjelmastaan Detroitissa maanantaina.
Donald Trump kertoi talousohjelmastaan Detroitissa maanantaina. Kuva: ERIC THAYER / Reuters

Yhdysvaltain presidenttikisassa käännetään tällä viikolla uusi vaihde silmään, kun molemmat ehdokkaat esittelevät omia talousohjelmiaan.

Republikaanien ehdokas, liikemies Donald Trump kertoi tänään maanantaina Detroitissa yleisestä talousohjelmastaan ja tarkemmin verosuunnitelmastaan. Myöhemmin alkusyksystä Trumpin on määrä avata tarkempia suunnitelmiaan muun muassa investointien ja sääntelyn suhteen.

Trump esitteli talouslinjansa maanantai-illalla Suomen aikaa. Hän sanoi muun muassa, että ”kilpailemme maailman kanssa, ja haluan Yhdysvaltojen voittavan”. HS:n uutinen löytyy täältä.

Demokraattien Hillary Clinton puolestaan esittelee talousohjelmaansa torstaina. Se on ”suurin investointi hyväpalkkaisiin töihin sitten toisen maailmansodan”, Clintonin kampanjasta kerrotaan uutistoimisto Reutersille.

Jo aiemmin esiintyneiden tietojen perusteella Trump tulee verosuunnitelmassaan ehdottamaan suurinta verohuojennusta sitten 1980-luvulla toimineen republikaanipresidentti Ronald Reaganin.

Trumpin viime perjantaina julkistamalta talousneuvonantajien nimilistalta löytyy rajuihin verohuojennuksiin sopivasti suurliikemiehiä, miljardöörisijoittajia ja Reaganin entisen neuvonantajan Stephen Mooren kaltaisia oikeistolaisia taloustieteilijöitä. Mukana on myös ammattimainen pokerinpelaaja, kertoo The New York Times.

Trump on aiemmin sanonut, että hän aikoo muun muassa leikata yhteisöveroa nykyisestä 35 prosentista 15 prosenttiin, korottaa pieni- ja keskituloisille suunnattuja verovähennyksiä noin 6 000 dollarista (5 378 euroa) aina 25 000 dollariin (22 409 euroa) saakka ja leikata korkeinta marginaaliveroastetta vajaasta 40 prosentista 25 prosenttiin.

Reutersin mukaan Trump korottaa ainakin lastenhoitokustannusten verovähennysoikeutta. Trump aikoo myös jäädyttää finanssimarkkinoiden sääntelyn nykytasolleen, kertoo uutistoimisto Bloomberg, ja lisäksi hän haluaa vahvistaa yritysten henkisen omaisuuden suojaa.

Presidenttiehdokkaan budjetissa ei ilmeisesti ole kovin mittavia menoleikkauksia. Trump on sanonut vastustavansa menovähennyksiä terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan sekä luvannut lisää rahaa infrastruktuuri-investointeihin.

Tästä huolimatta Trump on myös luvannut lopettaa velkaantumisen leikkaamalla rikkaiden etuja ja kiihdyttämällä talouskasvua verohuojennusten avulla.

Oikeistolaisen ajatushautomon The Tax Foundationin mukaan Trumpin suunnitelma leikkaisi verotuloja yli 10 000 miljardilla dollarilla (8 963 miljardia euroa) seuraavan vuosikymmenen aikana. Luvussa ovat mukana alennetuista veroista syntyvät niin sanotut dynaamiset vaikutukset. Riippumaton ajatushautomo The Tax Policy Center puolestaan arvioi, että Trumpin verohuojennukset leikkaavat verotuloja yli 11 000 miljardia dollaria (9 860 miljardia euroa).

Vertailun vuoksi The Tax Policy Center laskee, että Trumpin vastustajan, demokraattien Hillary Clintonin verosuunnitelma lisäisi verotuloja samalla ajanjaksolla noin 1 000 miljardilla dollarilla (896 miljardia euroa). The Tax Foundationin mukaan luku on noin 200 miljardia dollaria (179 miljardia euroa).

10 000 miljardia dollaria on niin iso luku, että sitä on vaikea käsittää.

Yhdysvaltain kongressin budjettitoimisto arvioi, että maan bruttokansantuotteen yhteenlaskettu arvo seuraavan kymmenen vuoden aikana tulee olemaan noin 240 000 miljardia dollaria (215 000 miljardia euroa).

Trumpin verosuunnitelma vastaisi siis noin 4 prosentin menetystä suhteessa bruttokansantuotteeseen, laskee taloustieteilijä Dean Baker. Se on iso summa, enemmän kuin Yhdysvallat käyttää asevoimiinsa.

On kuitenkin epäselvää, tuleeko Trumpin maanantaina paljastama verosuunnitelma olemaan mittaluokaltaan niin suuri, kuin aiemmin on arvioitu.

Kahden Trumpin neuvonantajan, Reagania avustaneiden ekonomistien Mooren ja Lawrence Kudlowin mukaan uusi, päivitetty ohjelma leikkaa keskiluokan etuja ja vähentää verotappiot vain noin 3 000 miljardiin dollariin (2 689 miljardia euroa), kertoo sanomalehti The Wall Street Journal.

Trumpin kampanja ei ole juuri kommentoinut, tuleeko alkuperäinen verosuunnitelma muuttumaan.

Jonathan Ernst / Reuters
Donald Trump aikoo leikata veroja, lisätä menoja ja lopettaa Yhdysvaltain velkaantumisen.
Donald Trump aikoo leikata veroja, lisätä menoja ja lopettaa Yhdysvaltain velkaantumisen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat