Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 900 miljoonaa Android-laitetta altistunut haittaohjelmalle – Suomalaisasiantuntija: Vanhojen puhelimien tiedot ehkä vaarassa

Tietoturvayhtiön ilmaisen puhelinsovelluksen avulla voi tarkistaa, onko Android-puhelin altistunut nyt löydetyille tietoturvariskeille. Ilmeisesti ainakin valtaosa Suomessa myydyistä Samsungeista on turvallisia, selviää HS:n lukijan testistä.

Talous
 
Timo Jaakonaho
Satojen miljoonien Android-puhelinten tietoturva on vaarantunut.
Satojen miljoonien Android-puhelinten tietoturva on vaarantunut. Kuva: Timo Jaakonaho

Tutkijat ovat löytäneet kymmenistä miljoonista Qualcommin prosessoria käyttävistä Android-puhelimista vakavia tietoturvariskejä.

Checkpoint-nimisen tietoturvayhtiön työntekijät huomasivat puhelinten ohjelmistossa puutteen, joka mahdollistaisi hakkerille laitteen haltuun ottamisen ja pääsyn kaikkeen sen tietoon. Asiasta kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Qualcomm on maailman suurimpia mikropiirien valmistajia ja Checkpointin mukaan tietoturvariski ulottuu yli 900 miljoonaan Android-puhelimeen. Jos omistaa Android-puhelimen, ei tarvitse kuitenkaan välttämättä huolestua. Eri puhelinmalleihin liittyviä riskejä käydään läpi myöhemmin jutussa.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen pitää riskiä Android-puhelimen omistajille teoriassa isona.

Tietoturva-aukkoa hyväkseen käyttävät hakkerit voisivat laittaa esimerkiksi Google Play -sivustolle ladattavaksi pelin tai jonkun muun sovelluksen, jonka lataamisen kautta ne pääsisivät kiinni puhelimen valokuviin, sähköposteihin ja muuhun tietoon.

”Käytännössä riski on kuitenkin vielä tällä hetkellä olematon, koska asia on juuri tullut julkisuuteen eli rikolliset ovat kuulleet tietoturva-aukosta todennäköisesti vasta nyt”, Hyppönen sanoo.

Se tarkoittaa, että Qualcommilla on ollut kuukausia aikaa korjata piiriensä tietoturva-aukko. BBC:n mukaan yhtään puhelinta ei ole vielä hakkeroitu. Jatkossa uhalle altistuvat tällä hetkellä siis vain ne, joilla on niin vanhat Android-puhelimet, etteivät puhelinvalmistajat enää päivitä niitä.

”Jos olet ostanut vaikka HTC:n puhelimen viisi vuotta sitten, eikä sitä päivitetä, niin se on ikuisesti haavoittuva”, Hyppönen sanoo.

”Kannattaa miettiä, kuinka tärkeää tietoa sellaisella luurilla pitää. Vanhan puhelimenhan voi ottaa netistä pois.”

Sekä Hyppönen että BBC:lle kommentoinut Checkpoint-yhtiön edustaja Michael Shaulov arvioivat, että rikolliset yrittävät hyväksikäyttää vanhempien puhelinten tietoturvaheikkouksia seuraavien kuukausien aikana.

Hyppönen on kuitenkin siinä käsityksessä, että puhelimen altistuminen hakkereille vaatii käyttäjältä esimerkiksi huijaussovelluksen lataamista. Pelkän verkossa selailun ei pitäisi siis altistaa puhelinta tunkeutujalle.

”Voi toki olla, että tästä tietoturva-aukosta selviää vielä sellaisiakin käyttötapoja, joista rikolliset voisivat hyötyä laajemminkin.”

Checkpoint on luonut ilmaisen QuadRooter Scanner -puhelinsovelluksen, jonka avulla voi tarkistaa, onko Android-puhelin altistunut nyt löydetyille tietoturvariskeille. Käytännössä sovellus siis näyttää, mihin puhelinmalleihin on tehty tietoturvapäivitys. Yhtiön edustajien mukaan sovellus kannattaa ladata vain virallisesta Google Play -kaupasta, jotta välttyy väärennöksiltä.

HS:n lukija, tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen testasi useita Samsung-puhelimia, jotka olivat kaikki turvallisia. Järvinen testasi sekä vanhaa S3-mallia että uudempia, Suomessa suosittuja S6 ja S7 -malleja. Sen sijaan vanha LG G3 -malli on altis tietoturvamurrolle.

Toinen lukija Jere Kataja testasi Googlen ja LG:n valmistamaa Nexus 5 -puhelinta, joka oli altis tietoturvariskille.

Perttu Paloheimon mukaan ainakin Huawei Honor 4 on suojattu tietoturvariskiltä.

Checkpointin mukaan esimerkiksi seuraavat suositut älypuhelimet käyttävät Qualcommin piirejä, eli ne ovat ainakin jossain vaiheessa olleet alttiita tietoturvariskille:

Samsung Galaxy S7 ja Samsung S7 Edge,

HTC One, HTC M9 ja HTC 10,

LG G4, LG G5 ja LG V10,

Sony Xperia Z Ultra,

Google Nexus 5X, Nexus 6 ja Nexus 6P,

BlackBerry Priv,

Blackphone 1 ja Blackphone 2,

Moto X,

OnePlus One, OnePlus 2 ja OnePlus 3.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat