Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohu vaikutti S-ryhmään: Bonuskorttiasiakkaalle ehkä mahdollisuus päättää hänestä kerätyn tiedon tarkkuus

S-kaupat pohtivat nyt samankaltaista järjestelyä, joka on käytössä K-Plussa-korteissa. Tietosuojavaltuutettu tapaa S-ryhmän edustajat ensi viikolla.

Talous
 
Seppo Solmela
S-ryhmän on määrä ryhtyä syyskuun alusta alkaen tallentamaan jokainen bonuskorttia näyttämällä tehty ostos asiakasomistajarekisteriin.
S-ryhmän on määrä ryhtyä syyskuun alusta alkaen tallentamaan jokainen bonuskorttia näyttämällä tehty ostos asiakasomistajarekisteriin. Kuva: Seppo Solmela
Fakta

S-ryhmän tulos parani

 S-ryhmän tammi–kesäkuun yhteenlaskettu operatiivinen tulos oli 87 miljoonaa euroa. Viime vuonna samaan aikaan tulos oli 73 miljoonaa euroa.

 Erityisesti matkailu- ja ravitsemuskaupan sekä käyttötavarakaupan tulos parani.

 Prismoissa käyttötavaramyynti kasvoi 4,9 prosenttia. Syynä olivat S-ryhmän mukaan muun muassa uudet vaatemerkit ja laajentuneet aukioloajat.

 Päivittäistavarakaupassa S-ryhmä kasvatti markkinaosuuttaan. Myynti kasvoi 4,2 prosenttia yli kolmeen miljardiin euroon. Erityisen voimakasta kasvu oli S-marketeissa.

Myös S-ryhmä harkitsee, että sen asiakasomistajat voisivat valita Keskon Plussa-kortin tapaan, miten tarkasti heidän ostoksistaan kerätään tietoa.

S-ryhmä sai tietosuojavaltuutetun niskaansa ilmoitettuaan heinäkuun lopussa, että se ryhtyy tallentamaan asiakasomistajien ostotiedot yksittäisen tuotteen tarkkuudella. Tästä ei voisi kieltäytyä, jos ylipäätään haluaa saada bonuksia.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion on määrä tavata S-ryhmän edustajia ensi viikolla.

Aarnio sanoi heinäkuussa Ylelle aikovansa selvittää, yrittääkö S-ryhmä muuttaa kanta-asiakasjärjestelmän ehtoja yksipuolisesti.

Myös K-kauppojen Plussa-korttien avulla kerätään yksityiskohtaista tietoa asiakkaiden ostoksista. Erona S-ryhmään on se, että Plussa-kortin haltija voi määritellä, rekisteröityvätkö tiedot vain loppusummatasolla, tuoteryhmätasolla vai kaikkein tarkimmin yksittäisen tuotteen tasolla.

Aikeistaan nousseen kohun jälkeen S-ryhmä pohtii samankaltaista järjestelyä.

”On mahdollista, että tulee useampia vaihtoehtoja”, sanoi SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä ryhmän tulosinfossa maanantaina.

”On ennenaikaista sanoa, mikä meidän lopullinen ratkaisu tulee olemaan.”

S-ryhmän on määrä ryhtyä syyskuun alusta alkaen tallentamaan jokainen bonuskorttia näyttämällä tehty ostos asiakasomistajarekisteriin.

S-ryhmän markkinointijohtajan Veli-Pekka Äärin mukaan tarkemmasta tiedonkeruusta noussut kohu yllätti, koska hänen mukaansa kansainvälisessä verkkokaupassa kerätään jo nyt hyvin yksityiskohtaisia tietoja suomalaisistakin kuluttajista.

”Maailma on jo hyvin pitkälti siellä, mihin suuntaan mekin olemme menossa”, hän sanoi.

K-Plussa-kortin haltijan saamat edut ovat sitä paremmat, mitä tarkemman tiedon keruun sallii. Jos sen kieltää kokonaan, plussapisteitä ei kerry.

Yli 99 prosenttia Plussa-korttien haltijoista on sallinut tietojensa keruun kaikkein tarkimmalla eli yksittäisen tuotteen tasolla, kertoi Keskon digitaalisesta toimintaympäristöstä vastaava johtaja Anni Ronkainen viime viikolla.

SOK:n Taavi Heikkilän mukaan suunnitelma kerätä tarkkaa tietoa myös S-etukortin haltijoiden ostoksista on poikinut ”kohtuullisen vähän palautetta”.

”Meille päin ei missään tapauksessa edes prosentti asiakasomistajista ole ollut aktiivisia tässä asiassa.”

S-ryhmä kertoi maanantaina, että sen asiakasomistajille maksamat bonukset kasvoivat tammi–kesäkuussa 171 miljoonaan euroon. Syynä ovat vähittäismyynnin kasvu ja tuloksen parantuminen, jotka johtuivat S-ryhmän mukaan kaupan aukioloaikojen vapautumisesta, hintojen laskusta ja toiminnan tehostamisesta.

Tammi–kesäkuussa S-ryhmän yhteenlaskettu operatiivinen tulos oli 87 miljoonaa euroa, kun viime vuonna vastaavaan aikaan se oli 14 miljoonaa vähemmän. S-ryhmän muodostavat alueosuuskaupat ja SOK-yhtymä.

”Sääntelyn keventäminen ja aukioloaikojen vapauttaminen ovat vaikuttaneet positiivisesti kauppaan”, Heikkilä kuvasi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat