Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajien luottamus heikkenee, tuotanto näyttää supistuvan, rekrytointeja lykätään – Brexitin talousvaikutusten ennusmerkit huolestuttavat

Kuusi viikkoa kansanäänestyksen jälkeen kuva Britannian EU-eron talousvaikutuksista on yhä hyvin hajanainen.

Talous
 
Dylan Martinez / Reuters
Ihmiset osoittivat mieltään brexitiä vastaan Lontoossa 28. kesäkuuta.
Ihmiset osoittivat mieltään brexitiä vastaan Lontoossa 28. kesäkuuta. Kuva: Dylan Martinez / Reuters

Kuusi viikkoa kansanäänestyksen jälkeen kuva Britannian EU-eron talousvaikutuksista on yhä hyvin hajanainen.

Sijoittajien välittömät reaktiot näkyivät brittiyhtiöiden, etenkin pankkien, osakkeiden halpenemisena sekä englannin punnan heikkenemisenä. Sen sijaan kovaa dataa reaalitaloudesta joudutaan vielä odottamaan.

Tuotanto supistumassa

Britannian talous kasvu huhti–kesäkuussa odotuksia nopeammin, mutta ennakoivat kuvaajat antavat merkkejä siitä, että kansanäänestyksen jälkeen talouskasvu on hidastumassa. Tärkein merkki tästä on tarkkaan seuratun teollisuuden ostopäällikköindeksin voimakas heikkenemisen heinäkuussa.

Indeksin pisteluku putosi odotettua voimakkaammin, mikä johtui uusien tilausten vähenemisestä sekä odotusten heikkenemisestä. Indeksi on nyt alimmillaan sitten helmikuun 2013 ja ennakoi tuotannon supistumista.

Palvelualojen ostopäällikköindeksi kertoo samaa viestiä.

Luottamuskyselyt tärkeiltä yrityssektoreilta kuten autoteollisuudesta, vähittäiskaupasta ja rakennusalalta osoittavat, että yritysten odotukset lähiajoille ovat vaimeat. Kyselyiden mukaan myös yritysten investointiaikeet ovat laskussa.

Ennusteita laskettu

Jopa Englannin keskuspankki kulkee tässä tilanteessa sumussa.

”Lisääntyneen epävarmuuden tarkkaa painolastia lyhyen aikavälin taloudelliselle toimeliaisuudelle on vaikea arvioida tällä hetkellä. Virallinen data ei vielä ulotu kansanäänestyksen jälkeiseen aikaan”, pankin viime viikolla julkaisemassa inflaatioraportissa todetaan.

Lukuisista hajanaisista indikaattoreista koottu kuva on keskuspankin mukaan kuitenkin niin synkkä, että se päätti lisätä elvytystä.

”Kaikkiaan tarjolla oleva aineisto viittaa bruttokansantuotteen pieneen kasvuun vuoden toisella puoliskolla, ja kasvun odotetaan hidastuvan kolmannella kvartaalilla 0,1 prosenttiin”, keskuspankki ennustaa.

Ensi vuoden kasvuennustetta pankki laski ennätyksellisen paljon, 2,3 prosentista 0,8 prosenttiin.

Arvovaltainen Kansallinen talous- ja sosiaalitutkimuksen instituutti on arvioinut, että Britannia ajautuu seuraavan puolentoista vuoden sisällä 50 prosentin todennäköisyydellä taantumaan eli tilanteeseen, jossa talous supistuu kaksi vuosineljännestä peräjälkeen.

Kotitaloudet varpaillaan

Kotitalouksille suunnatut kyselyt kertoivat keväällä, että britit uskoivat henkilökohtaisen rahatilanteen paranevan lähitulevaisuudessa. Heinäkuussa kotitalouksien luottamus kuitenkin heikkeni jyrkästi. Markkinatutkimusyhtiö GfK:n kuluttajaluottamusindeksissä nähtiin suurin pudotus yli 20 vuoteen.

Luottamus vaikuttaa yksityisen kulutuksen kasvuun. Jos pelot työpaikan menettämisestä ja yleisen taloustilanteen heikkenemisestä voimistuvat, kuluttajat ryhtyvät säästämään, mikä hidastaa talouden pyörien pyörimistä.

Huoli työpaikoista ei välttämättä ole aiheeton. Rekrytointiaikeita mittaavat kyselyt viittaavat siihen, että lisätyövoiman kysyntä on heikentynyt.

Asuntojen hinnat kysymysmerkki

Kotitalouksille keskeinen kysymys on, kuinka Brexit vaikuttaa asuntojen arvoon. Markkinan kehityksestä huolestuneet sijoittajat vetivät kansanäänestyksen jälkeen varoja brittiläisistä kiinteistörahastoista.

Britannian suurimman asuntoluotottajan Halifaxin viime viikolla julkistamat tilastot osoittivat, että asuntojen hinnat maassa laskivat heinäkuussa yhden prosentin. Pankin mukaan vielä on kuitenkin liian aikaista tehdä johtopäätöksiä Brexitin vaikutuksista, sillä kuukausitason tilastot vaihtelevat suuresti.

Toisen tilaston mukaan Lontoon ydinalueiden kiinteistöjen hinnat laskivat heinäkuussa 1,5 prosenttia vuodentakaisesta. Pudotus oli suurin lähes seitsemään vuoteen. Pudotukseen vaikuttaa myös kiinteistöveron korotus.

Heikko punta syö ostovoimaa

Kansanäänestyksen jälkeen punta on heikentynyt kaikkien merkittävien kauppakumppaneiden valuuttoja vastaan.

Tämä hyödyttää vientiyrityksiä, joiden tuotteet halpenevat ulkomailla. Vastaavasti tuontituotteiden kallistuminen nakertaa kotitalouksien ostovoimaa. Kuluttajahintojen nousun ennustetaan kiihtyvän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat