Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskotko öljyn hinnan nousuun? Näin voit sijoittaa rahasi

”Oikean tuotteen löytämiseksi pitää nähdä vaivaa”, sijoituspäällikkö Mikko Koski Danske Bankista sanoo. HS kokosi keinot, joilla piensijoittaja voi sijoittaa öljyyn.

Talous
 
Laszlo Balogh / Reuters
Öljyyn liittyviä sijoitusvaihtoehtoja on olemassa useita, on esimerkiksi mahdollista sijoittaa suoraan öljy-yhtiöihin. Kuvan öljytankki kuuluu unkarilaiselle MOL-öljy- ja energiayhtiölle.
Öljyyn liittyviä sijoitusvaihtoehtoja on olemassa useita, on esimerkiksi mahdollista sijoittaa suoraan öljy-yhtiöihin. Kuvan öljytankki kuuluu unkarilaiselle MOL-öljy- ja energiayhtiölle. Kuva: Laszlo Balogh / Reuters

Öljy on ollut viime vuosina seurattu sijoituskohde, sillä sen hinta on heilahdellut rajusti. Öljy ei välttämättä ole piensijoittajien tyypillisin kohde, mutta erilaisia vaihtoehtoja sijoittaa öljyyn on myös piensijoittajalle.

Aivan suoraan öljyyn on kohtuullisen vaikea sijoittaa, mutta tarjolla on kuitenkin useita sijoitustuotteita, joiden hintakehitys on sidottu melko suorasti öljyn hintakehitykseen.

Öljyn hinta lähti jyrkkään laskuun vuoden 2014 syksyllä muun muassa öljyn kysynnän vähenemisen vuoksi. Pohjanmeren Brent-laadun barrelihinta laski vuoden 2014 kesäkuun huipun noin 115 dollarista vuoden loppuun mennessä alle 60 dollariin barrelilta.

Barreli on öljykaupan mittayksikkö, jonka tilavuus on 159 litraa.

Vuoden 2016 alkupuolella sekä Brentin että yhdysvaltalaisen West Texas Intermediaten (WTI) hinta kävi alle 30 dollarissa barrelilta. Alkuvuoden kuopasta on vähitellen noustu, ja viime kuukausina kummankin laadun barrelihinta on liikkunut 40–50 dollarissa.

”Useimmiten sijoittajat sijoittavat jompaankumpaan näistä laaduista, ja näihin laatuihin perustuvia sijoitustuotteita löytyy useita”, sijoituspäällikkö Mikko Koski Danske Bankin varallisuudenhoitoyksiköstä sanoo.

Piensijoittaja voi Kosken mukaan yrittää hyötyä öljyn hintakehityksestä sijoittamalla etf:iin, etc:hin ja öljysertifikaatteihin.

Etf on pörssinoteerattu rahasto, mutta se ei välttämättä omista öljyä.

”Ei ole olemassa sellaista etf-rahastoa, jolla olisi fyysisesti öljytankkeri jossakin. Öljy-etf:t ovat käytännössä futuuripohjaisia”, Koski sanoo.

Futuuri on johdannaissopimus, jossa sitoudutaan ostamaan tai myymään tietty määrä tiettyä hyödykettä tiettynä päivänä tulevaisuudessa sopimuksessa sovitulla hinnalla. Futuurihinnat määrittyvät futuuripörsseissä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Futuurihinta on eri asia kuin spot-hinta, joka taas tarkoittaa öljyn tämänhetkistä todellista hintaa.

Etc taas on velkakirja, johon on liitetty johdannainen. Etc seuraa raaka-aineen, kuten öljyn, hintakehitystä. Etc-tuotteita on olemassa monille raaka-aineille arvometalleista karjaan ja soijaan.

Myös öljysertifikaatti on pörssilistattu velkakirja, johon on liitetty öljyn hintakehitystä seuraava johdannainen.

Piensijoittaja pääsee käsiksi öljysertifikaatteihin sekä etf- ja etc-tuotteisiin etsimällä ensin välittäjän, joka tarjoaa kyseisiä tuotteita.

Sertifikaatteja on listattu Helsingin pörssiin. Niitä ostaakseen pitää olla arvo-osuustili.

Sen sijaan etf- ja etc-tuotteet ovat pääosin listattuina ulkomaisiin pörsseihin, joten niiden hankkiminen vaatii yleensä ulkomaista säilytystä ja kyseisiä tuotteita tarjoavaa välittäjää.

Edellisten lisäksi piensijoittaja voi sijoittaa suoraan öljy-yhtiöihin. Salkunhoitaja Juha Asikainen OP:n varallisuudenhoidosta sanoo, että öljy-yhtiöiden kurssikehitys seuraa melko selvästi öljyn hintakehitystä. Suoraan öljy-yhtiöihin sijoittamalla on hintakehityksen vaikutuksen lisäksi mahdollista saada osakkeille osinkoa, jos yhtiö sattuu sellaista maksamaan.

”Eri pörsseistä löytyy myös valmiita etf-tuotteita, jotka sijoittavat hajautetusti öljy-yhtiöihin”, Asikainen kertoo.

Öljyyn liittyviä sijoituskohteita on olemassa paljon. Asikainen sanoo, että sijoittamaan pääsee esimerkiksi verkkopankin avulla, kunhan on asianmukainen tili.

”Kaupankäynti ja sijoittaminen itsessään ovat helppoja, mutta oikean tuotteen löytämiseksi pitää nähdä vaivaa, jotta saa aidosti sitä, mitä haluaa”, Koski sanoo.

Jos piensijoittaja päättää ryhtyä sijoittamaan esimerkiksi etc-tuotteisiin ja sertifikaatteihin, Koski suosittelee tutustumaan niihin hyvin tarkasti ennen sijoituspäätöstä. Etc:t ja sertifikaatit ovat melko monimutkaisia sijoitustuotteita.

Vaikka tuotteen nimi viittaisi öljyyn, se ei vielä kerro Kosken mukaan tuotteen sisältöä. Vertaamalla kourallista tuotteita huomaa, että niiden hintakehitys saattaa erota toisistaan paljonkin.

Futuureja on olemassa eri pituisia, ja erääntyessä niitä pitää siirtää eteenpäin. Koski huomauttaa tämän aiheuttavan kustannuksia niin sanotusti tuotteen sisälle, mikä taas vaikuttaa tuotteen hintaan.

Jos siis öljyn hinta olisi noussut esimerkiksi kymmenen prosenttia, tuotteen ylläpitäminen ja futuurien siirtäminen eteenpäin saattavat painaa tuotteen mahdollista tuottavuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat