Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokrat etsivät lakipistettä

Ainakin Helsingissä vuokrien nousu alkoi keväällä hieman maltillistua. Muualla maassa vuokrat eriytyvät.

Talous
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola esitteli maanantaina 87 neliömetrin kolmiota Helsingin Neitsytpolulla. Vuokrapyyntö oli 1 650 euroa.
Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola esitteli maanantaina 87 neliömetrin kolmiota Helsingin Neitsytpolulla. Vuokrapyyntö oli 1 650 euroa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Vuokra-asuntojen haku on syksyn lähestyessä kiivaimmillaan. Etsijöitä rauhoittanee tieto, että vuokrien noususuuntaisessa kehityksessä on viimein näkyvissä hento muutos.

Ainakin Helsingissä vuokrien kallistuminen on ainakin hidastumassa ja paikoin on nähtävissä jopa vuokratason alentumista. Muualla maassa käänne ei ole yhtä silmiinpistävä, mutta jonkinlaista maltillistumista on nähtävissä lähes kaikkialla.

Oheisessa grafiikassa käänne ei vielä näy, koska sen aineisto päättyy maaliskuun loppuun.

Orastavasta käänteestä kertoivat maanantaina Tilastokeskus ja pieniä yksityisiä vuokranantajia edustava Vuokranantajat-etujärjestö.

Tilastokeskuksen Martti Korhonen kertoo, että vuokrat tosin kohosivat edelleen huhti–kesäkuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Nousu kuitenkin hidastui, ja Helsingissä vuokrien kallistuminen oli vähäisempää kuin muissa Suomen kasvukeskuksissa.

Helsingissä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat kasvoivat huhti–kesäkuussa vuoden takaiseen verrattuna 2,1 prosenttia, mutta Tampereella ja Turussa 2,6 prosenttia.

Vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna nousu oli Helsingissä vain puoli prosenttia ja muissa isoissa kasvukeskuksissa hieman enemmän.

Poikkeuksia olivat Espoo ja Vantaa. Tilastokeskuksen mukaan Vantaalla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat kallistuivat huhti–kesäkuussa vuoden takaiseen verrattuna 4,4 prosenttia ja Espoossakin 3,2 prosenttia.

Korhonen selittää tätä vuokra-asuntojen kysyntäalueen laajenemisella pääkaupunkisedulla. Kun vuokrataso alkaa ehkä saavuttaa lakipistettään Helsingissä, asuntojen kysyntä lähikunnissa kasvaa ja nostaa vuokria.

Tilastokeskuksen luvut selvittävät vuokrien nousua vanhoissa vuokrasopimuksissa. Vuokranantajat-järjestö selvitti, kuinka uusien vuokrasopimusten vuokrapyynnöt ovat kehittyneet.

Aineistona järjestö käytti Vuokraovi.com-sivuston ilmoituksia tammi–kesäkuulta. Ilmoituksia verrattiin vastaaviin ilmoituksiin samalta aikajaksolta viime vuodelta. Havainnot olivat samansuuntaisia kuin Tilastokeskuksella.

”Helsingin keskustassa ja sen liepeillä vuokrat ovat aika tapissa. Ihmisten tulot eivät ole kasvaneet samassa tahdissa asumismenojen kanssa”, sanoo Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Koro-Kanervan mukaan vuokramarkkinoilla tapahtuu samanlaista eriytymistä kuin asuntojen myyntimarkkinoilla. Joillakin alueilla vuokrat nousevat, toisilla alenevat.

Hän nostaa esiin Kuopion ja Rovaniemen kasvualueina, kun taas Lahdessa vuokramarkkinat ovat alavireiset. Turussa ja Tampereella vuokrat nousevat yhä, mutta tahti on hieman hidastunut.

Vuokranantajien mukaan yksityiset vuokranantajat ovat viime aikoina joutuneet joustamaan vuokrissaan enemmän kuin yritykset ja ovat jopa leikanneet vuokrapyyntöjään uusissa sopimuksissa.

”Hyvä vuokralainen on on yksityiselle tärkeämpi kuin korkea vuokra. Iso yritys voi pitää asuntoja tyhjilläänkin, koska menetys hukkuu isoon massaan”, Koro-Kanerva sanoo.

Yritysvuokraajilla hän tarkoittaa ammattimaisia asunto-omistajia, kuten Satoa ja VVO:ta.

Vuokralaisia edustavan Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita ei kyseenalaista näkemystä vuokrien kasvun hidastumisesta.

”Olemme tietysti iloisia, jos tällaista tapahtuu ja sitä saa tapahtua enemmänkin. Se vain osoittaa, että vuokralaiset on ajettu liian ahtaalle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat