Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesätyö voi johtaa jopa vakituiseen työpaikkaan – etenkin korkea­kouluopiskelijoilla

Kunnialla hoidettu kesätyö voi olla avain työllistymiseen myös syksyllä. Työsopimusta tehdessä kannattaa kuitenkin olla tarkkana.

Talous
 
Hannu Rainamo
Teollisuudessa oli eniten työpaikkoja, jotka tarjosivat viime vuotta enemmän työpaikkoja.
Teollisuudessa oli eniten työpaikkoja, jotka tarjosivat viime vuotta enemmän työpaikkoja. Kuva: Hannu Rainamo

Kesätyöt ovat erityisesti korkeakouluopiskelijoille hyvä keino työllistyä samalle työnantajalle myös muina vuodenaikoina.

SAK:n Akavan ja STTK:n yhteisen Kesäduunari-infopuhelimen neuvoja Sini Tervo kertoo, että tyypillinen työsopimus kesätyön jälkeen on osa-aikainen. Tervon mukaan infopuhelimeen tulee kysymyksiä jatkosopimuksiin liittyen korkeakouluopiskelijoilta ja toisen asteen tutkinnon tehneiltä.

”Kaupallisella alalla sekä hoito- ja ravintola-alalla olen ainakin kuullut kesätyöntekijöiden työllistyneen myös syksyllä”, hän kertoo.

Kunnialla hoidettu kesätyö voi olla avain myös vakituiseen työpaikkaan valmistumisen jälkeen.

Suomen ekonomit -järjestön vuoden 2014 valmistumiskyselyn mukaan esimerkiksi Turun kauppakorkeakoulusta valmistuneista 33 prosenttia oli ollut nykyisen työpaikkansa palkkalistoilla jo opiskeluaikanaan.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta valmistuneista opiskeluaikaiseen työpaikkaansa oli päätynyt 31 prosenttia, Vaasan kauppakorkeakoulusta 29 prosenttia.

Palvelualojen ammattiliitto Pamin kaupan alan neuvottelupäällikkö Juha Ojala muistuttaa, että kesän jälkeen työsopimusta tehdessä täytyy olla tarkkana.

Työnantajat saattavat yrittää tehdä sopimuksista varmuuden vuoksi määräaikaisia myös syksyksi, vaikka perustetta ei olisi olemassa.

”Kesäloman ajaksi määräaikaisuus voidaan perustella, mutta jos jatkoa tarjotaan määräaikaisena, se kannattaa kyseenalaistaa”, Ojala sanoo.

Hänen mukaansa kannattaa lisäksi pitää huoli siitä, että vähimmäispalkka ja kokemuslisät menevät oikein. Kesän aikana on voinut kertyä työkuukausia, jotka vaikuttavat palkan suuruuteen.

Täksi kesäksi oli Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n mukaan tarjolla aiempaa useampia kesätyöpaikkoja.

Noin kaksi kolmasosaa SAK:n liittojen jäsenten työpaikoista kertoi keväällä palkkaavansa kesätyöntekijöitä tänä vuonna.

SAK:n luottamusmiehille tekemän kyselyn mukaan tänä vuonna 64 prosenttia työpaikoista aikoi palkata kesätyöntekijöitä. Viime vuonna osuus oli 68 prosenttia.

Teollisuudessa oli eniten työpaikkoja, jotka tarjosivat viime vuotta enemmän työpaikkoja. Julkisella alalla 69 prosenttia työpaikoista tarjosi kesätyötä. Kuljetusalalla kesätyötä tarjoavien työpaikkojen osuus oli 58 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat