Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanja ja Portugali lipsuivat velkarajoista, mutta säästyvät sakoilta – EU-maat hyväksyivät komission esityksen

Euroopan unionin neuvosto asettaa Espanjalle ja Portugalille sakkojen sijaan uudet julkisen talouden tasapainottamisen aikataulut.

Talous
 
Francois Lenoir / Reuters
Ranskan valtiovarainministeri Michel Sapin (vas.) keskusteli Italian valtiovarainministeri Pier Carlo Padoanin ja Portugalin valtiovarainministeri Mario Centenon kanssa Brysselissä 12. heinäkuuta EU-maiden valtiovarainministereiden kokouksessa.
Ranskan valtiovarainministeri Michel Sapin (vas.) keskusteli Italian valtiovarainministeri Pier Carlo Padoanin ja Portugalin valtiovarainministeri Mario Centenon kanssa Brysselissä 12. heinäkuuta EU-maiden valtiovarainministereiden kokouksessa. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Euroopan unionin maat hyväksyivät komission esityksen, jonka mukaan EU:n budjettisääntöjä rikkoneet Espanja ja Portugali välttyvät sakoilta.

EU:n jäsenmaiden hallituksia edustava Euroopan unionin neuvosto asettaa maille sakkojen sijaan uudet julkisen talouden tasapainottamisen aikataulut.

Neuvosto kehottaa Portugalia pitää pienentämään julkisen talouden alijäämäänsä 2,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta kuluvan vuoden aikana. Espanjan tulee kutistaa julkisen talouden alijäämäänsä 2,2 prosenttiin bruttokansantuotteestaan viimeistään vuonna 2018.

Viime vuonna Espanjan julkisen talouden alijäämä oli 5,1 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Portugalin alijäämäsuhde oli viime vuonna 4,4.

Lisäksi neuvosto vaatii, että Espanja ja Portugali ovat valmiita hyväksymään lisätoimenpiteitä alijäämän pienentämiseksi, jos tarpeen.

Espanjan ja Portugalin mahdollisesta rangaistuksesta on keskusteltu laajalti heinäkuusta asti. Espanja ja Portugali ovat karsineet paljon julkisen talouden menojaan velkakriisiensä jälkeen ja poliittinen epävakaus maissa on lisääntynyt. Esimerkiksi Espanjalla on ollut vaikeuksia muodostaa hallitusta.

EU-maiden valtiovarainministerit päättivät heinäkuun alkupuolella, että Portugali ja Espanja saavat sakot, koska ne epäonnistuivat painamaan alijäämänsä alle kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan julkisen talouden alijäämä on liiallinen, jos se on enemmän kuin kolme prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Heinäkuun loppupuolella Euroopan komissio kuitenkin ehdotti, että velkarajoista lipsuneita maita voitaisiin ojentaa sakkojen sijaan uudella suosituksella siitä, millä aikavälillä maiden pitää leikata velkaantumistaan.

Nyt komission ehdotus on hyväksytty.

Jos sakkoihin olisi päädytty, ne olisivat olleet ensimmäiset, jotka olisivat tulleet velkarajoista lipsumisista. Euroopan unionin maat ovat jatkuvasti rikkoneet EU:n velkaantumissääntöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat