Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piilaakson jätit levittäytyvät Seattleen – Amazonin ja Microsoftin ympärille kehittyy uusi teknologiakeskus

Teknologia-alan työpaikat lisääntyvät kahdeksan prosentin vuosivauhtia Seattlen metropolialueella. Tahti on kiivaampi kuin Piilaaksossa.

Talous
 
Alex Kampion
Verkkokauppayhtiö Amazon rakentaa Seattlen kampukselleen lasikupuista ”biosfääriä”, johon tulee työympäristöjä, tapaamispaikkoja, ruokailutiloja ja yli 300 eri kasvilajia. Biosfäärin pitäisi valmistua vuonna 2018.
Verkkokauppayhtiö Amazon rakentaa Seattlen kampukselleen lasikupuista ”biosfääriä”, johon tulee työympäristöjä, tapaamispaikkoja, ruokailutiloja ja yli 300 eri kasvilajia. Biosfäärin pitäisi valmistua vuonna 2018. Kuva: Alex Kampion

Seattlen kaupunginosa South Lake Union on täynnä surinaa ja hurinaa, nostokurkia, betonirekkoja ja työmaa-aitaa. Niiden lomassa kulkee kiireisiä nuoria aikuisia käsissään pahvinen lounasrasia ja matkapuhelin. Melkein missään ei lue niin, mutta kaikki sen tietävät: tämä on Amazon-kaupunki.

Siitä lähtien, kun Amazon muutti Seattlen liepeiltä keskustaan vuonna 2010, nostokurjet ovat kuuluneet maisemaan. Kun verkkokauppajätti saa nykyiset rakennusprojektinsa päätökseen, sillä on alueella noin miljoona neliömetriä toimistotilaa.

Google aloittaa ensi vuonna rakennustyöt aivan Amazonin naapurissa, ja esimerkiksi Facebook, Apple, Twitter, Uber ja Dropbox ovat viime vuosina muuttaneet Seattlen keskustaan.

”Noin 85 Piilaakson yhtiötä on perustanut tai perustamassa toimipisteen Seattleen”, sanoo Michael Schutzler, alueen teknologiayrityksiä edustavan Washington Technology Industry Associationin johtaja.

Seattlen 3,7 miljoonan asukkaan metropolialueella työskentelee noin 114 000 teknologian ammattilaista.

Yhdysvaltojen työministeriön tilastojen mukaan alan työpaikkojen määrä kasvaa seudulla noin kahdeksan prosentin vuosivauhtia. Pelkästään sovelluskehittäjän työpaikkoja oli auki toukokuussa 7 800. Schutzlerin mukaan noin 3 000 teknologiatyöpaikkaa jää vuosittain täyttämättä.

Kehityksen äiti on Microsoft, joka sijaitsee Washington-järven takana Redmondissa ja työllistää siellä yksinään yli 40 000 ihmistä.

”Microsoftin varjoon on syntynyt alihankkijoita ja entisten työntekijöiden startup-yrityksiä. Se on ollut otollista maaperää kasvulle”, kertoo yrityskonsultti ja Suomen kunniakonsuli Matti Suokko, joka on asunut Seattlessa vuodesta 1993.

Kiitos Microsoftin, Amazonin ja Washingtonin yliopiston, kaupungin erityisosaamista on verkon infrastruktuurin kehittäminen. Microsoft ja Amazon ovat pilviteknologian markkinajohtajia, mikä on tuonut myös Googlen alueelle kilpailemaan.

Piilaaksossa rekrytointi alkaa käydä vaikeaksi, etenkin jos etsii ”matalamman palkkatason” insinöörejä ja projektijohtajia.

”Piilaakson alueella asuminen on niin kallista, että jos ansaitsee alle 150 000 dollaria vuodessa, on vaikea löytää asuntoa järkevällä etäisyydellä työpaikasta”, sanoo Verifonen hankintajohtaja Sakari Sippola, joka päättää osastonsa rekrytoinnista. Hän asuu Seattlessa ja San Josessa vuoroviikoin.

”Amerikkalaiset, jotka tietävät Piilaakson hintatason, ovat vastahakoisia muuttamaan sinne. Ulkomaalaisten taas täytyy hankkia viisumi.”

San Franciscossa mediaanivuokra on nyt 4 530 dollaria, Seattlessa 2 450 dollaria kuussa Zillow-kiinteistöyrityksen mukaan.

Muuttoliike pois Piilaaksosta kohdistuu Seattlen lisäksi muun muassa Portlandiin, Denveriin ja Austiniin, joissa on toistaiseksi väljempää ja halvempaa. Ne myös sijaitsevat suunnilleen samalla aikavyöhykkeellä.

Lehtiotsikot kutsuvat Seattlea jo seuraavaksi Piilaaksoksi. Sippolan mielestä se on liioittelua.

”En usko, että Piilaakson asema teknologian pääkaupunkina horjuu. Voi kuitenkin olla, että sinne jää vain yritysten ylin johto, ja insinöörit työskentelevät etäpesäkkeissä.”

Seattlessa ja naapurikaupungeissa asuntojen hinnat ovat nousseet 55 prosenttia neljässä vuodessa. Hintojen kasvu on koko maan toisiksi ripeintä Portlandin jälkeen. Myös vuokrat kohoavat San Franciscoa nopeammin. Asunnottomuus on ennätyslukemissa.

Vastauksena väkiluvun kasvuun Seattle rakentaa raivokkaasti. Pelkästään keskustan alueelle valmistuu yli 8 600 asuntoa tänä vuonna. Pormestari Ed Murrayn tavoite on rakentaa kaupunkiin 50 000 asuntoa kymmenessä vuodessa.

Perinteisesti yli puolet kaupungin tonteista on kaavoitettu omakotitaloille. Nyt katujen varsiin nousee kapeita asuintorneja. Selvä enemmistö uusista asunnoista on yksiöitä, joista osaan mahtuu vain sänky, keittokomero ja vessa.

Pormestarin linja on, että historiallisten arvojen, ympäristövaikutusten ja esteettisen laadun arviointia Seattlessa tulisi vähentää, jotta rakentaminen olisi nopeampaa ja halvempaa.

Kaikkia kehitys ei miellytä.

”Asunto-ohjelma on hätäratkaisu, joka ei ota huomioon kaupunkilaisten mielipiteitä eikä kaupungin luonnetta”, sanoo arkkitehti Martin Henry Kaplan Queen Annen kaupunginosatoimikunnasta. ”Uudet kerrostalot ovat kuin saman arkkitehdin kynästä, eikä laadulla ole väliä.”

Viidessä vuodessa parkkitila on käynyt ahtaaksi. Työmatkoihin käytetty aika on kaksinkertaistunut. Seattle on nyt yksi maan ruuhkaisimmista kaupungeista.

Kaupunki yrittää nopeuttaa myös julkisen liikenteen rakentamista. Tänä se laajensi metroa ja raitiolinjaa. Seattle suunnittelee rakentavansa kaikkiaan sata kilometriä uutta metrorataa vuoteen 2040 mennessä.

Kiirettä pitää, sillä silloin metropolialueella arvioidaan asuvan 800 000 ihmistä lisää.

Kahden hengen palkka ja mukavuuslisää

Parvekkeelta Capitol Hillin harjalta näkyy Space Needle -torni, Seattlen pilvenpiirtäjät, meri ja vuoret.

”Kun kerran tänne asti muutimme, halusimme elää mukavasti”, sanoo Janne Ahonen.

Hänen ja Janne Häkkisen 90 neliömetrin kodissa leijuu uuden haju. Vuoden vanhassa asunnossa lattiatkin uusittiin ensimmäisen vuokralaisen jäljiltä. Huonekalut seilaavat vielä perässä, vaikka pariskunta muutti Suomesta kesäkuun lopulla.

Ahonen pyörittää Microsoftin valmistamien laitteiden verkkosivuja. Kun markkinointitiimi siirtyi tänne, hän sai vastustamattoman tarjouksen. Palkka nousi Suomeen verrattuna puolitoistakertaiseksi. Tarjous kattoi sekä Ahosen että HOK-Elannon liikeideapäällikkönä työskennelleen Häkkisen palkat ja hieman luksuslisää.

He halusivat asua Seattlen kantakaupungissa, eivät Redmondin pientaloalueilla Microsoftin lähellä.

”Koska minulla ei toistaiseksi ole töitä, olisi kauheaa olla Redmondissa”, sanoo Häkkinen.

Asunnon vuokra on 3 550 dollaria kuussa, jonka päälle pöytään piti lyödä kahden kuukauden takuuvuokra. Microsoftin työntekijä sai vuokrasta tuntuvan alennuksen.

Capitol Hill on yksi alueista, joka on muuttunut Seattlen teknologiabuumin myötä.

Ulkona joku on spreijannut asvalttiin: ”Rakentakaa lisää asuntoja rikkaille”. Välillä aktivistit valtaavat purku-uhan alla olevia puutaloja.

”Amazon on kehittänyt kaupunkia parempaan suuntaan. South Lake Unionissa ei ollut ennen mitään”, Ahonen sanoo.

Alex Kampion
Janne Ahonen (vas) ja Janne Häkkinen muuttivat Seattleen koiriensa Pentin (vas) ja Ritvan.
Janne Ahonen (vas) ja Janne Häkkinen muuttivat Seattleen koiriensa Pentin (vas) ja Ritvan.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat