Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verot alas, muurit ylös, velasta viis – Donald Trump kaivoi Ronald Reaganin pölyttyneen puoskaroinnin esiin

Donald Trumpin maanantai-iltana esittelemässä talousohjelmassa on tietty punainen lanka, joka tulee edesmenneeltä republikaanipresidentiltä Ronald Reaganilta.

Talous
 
Mike Segar, Mal Langsdon / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump ammentaa talousajattelunsa pitkälti edesmenneeltä presidentiltä Ronald Reaganilta.
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump ammentaa talousajattelunsa pitkälti edesmenneeltä presidentiltä Ronald Reaganilta. Kuva: Mike Segar, Mal Langsdon / Reuters

Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin linjasta on usein vaikea ottaa selvää. Pikemminkin miljardööriliikemiestä tuntuu määrittävän linjattomuus: hän puhuu mitä sylki suuhun tuo ja ohittaa räikeätkin ristiriidat olankohautuksella.

Myös Trumpin talousohjelma on kiistämättä erikoisen oloinen kokonaisuus. Verot alas, muurit ylös, velasta viis on karkeistaen Trumpin visio.

Suunnitelma voi kuulostaa sekavalta, mutta siinä on itse asiassa vankka pro-business logiikka, joka menee suurin piirtein näin: rikkaiden ja elinkeinoelämän eteen tehdään kaikki mahdollinen, kun taas esimerkiksi kuluttajien edulla, julkisella taloudella tai pienituloisempia hyödyttävällä talouspolitiikalla ei ole juurikaan merkitystä.

Trump on useaan otteeseen alleviivannut, että hänen talousajattelunsa on peräisin edesmenneeltä republikaanipresidentiltä Ronald Reaganilta. Se kävi selväksi myös maanantaina illalla Suomen aikaa Detroitissa, kun Trump esitteli talousohjelmansa pääpiirteitä.

Aivan niin kuin Reagan, Trump haluaa leikata erityisesti hyvätuloisten verotusta, kasvattaa asevoimien kokoa ja torjua vapaata kilpailua.

Kumpaakaan ei juuri kiinnosta julkinen velkaantuminen, vaikka retorisella tasolla siitä kannetaankin suurta huolta. Lupaukset talouskasvusta ovat höttöisellä pohjalla, koska ne perustuvat pääasiassa verohelpotusten maagiseen vaikutukseen.

Reagan, joka oli virassa läpi 1980-luvun, tuli tunnetuksi niin sanotun tarjontapuolen talousteorian (supply-side economics) edistäjänä.

Tarjontapuolen talousteoria on karkeistaen lähestymistapa, jossa kuvitellaan suurten veroleikkausten piristävän taloutta niin, että verotulot itse asiassa kasvavat eikä julkisen talouden tila heikkene. Ekonomisti Arthur Laffer raapusti ajatuksen vuonna 1974 ravintolan lautasliinalle. Myöhemmin Lafferista tuli Reaganin johtava neuvonantaja.

On tärkeää huomata ero tarjontapuolen talousteorian ja sen lähes jokaisen ekonomistin jakaman näkemyksen välillä, että pienemmät verot lähtökohtaisesti kannustavat yrityksiä investoimaan ja ihmisiä työntekoon.

Esimerkiksi arvostettu Harvardin yliopiston taloustieteen professori Gregory N. Mankiw, joka toimi republikaanipresidentti George W. Bushin pääneuvonantajana ja kannatti Bushin suuria verohuojennuksia, on kutsunut Reaganin avustajia oppikirjassaan ”puoskareiksi ja hyypiöiksi”.

Mankiw pitää nimittäin harhaisena väitettä, että suurilla, etenkin kaikista rikkaimpia hyödyttävillä verohuojennuksilla olisi mahdollista saada aikaan verotulojen kasvu.

Nyt Reagania neuvoneet Mankiw’n ”puoskarit ja hyypiöt”, eli ekonomistit Lawrence Kudlow, Stephen Moore ja Laffer toimivat myös Trumpin neuvonantajina. Se näkyy.

Reagan ajoi 1980-luvulla läpi suuria verohuojennuksia. Myös Trumpin talousohjelman ytimessä ovat massiiviset verohuojennukset.

Trumpin verohuojennuksista hyötyisivät kaikki, mutta etenkin kaikista varakkaimmat, arvioi ajatushautomo The Tax Policy Center joulukuussa. Trumpin verosuunnitelma ei itse asiassa näytä olevan kovin edullinen pieni- ja keskituloisille, sanoivat asiantuntijat The Washington Post -lehdelle maanantain puheen jälkeen.

Myös Reaganin verohuojennukset hyödyttivät selkeästi eniten kaikkein rikkaimpia. Koska Reagan myös korotti veroja, moni pieni- ja keskituloinen kotitalous maksoi enemmän veroja hänen kautensa lopussa kuin sen alussa.

Reaganin verohuojennukset yhdessä alati paisuvan puolustusbudjetin kanssa johtivat Yhdysvaltain valtionvelan lähes kolminkertaistumiseen kahdeksan vuoden aikana. Myös julkinen alijäämä kasvoi lähes kolminkertaiseksi viidessä vuodessa.

Tämä siitä huolimatta, että Reagan vannoi pysäyttävänsä julkisen velkaantumisen. Todellisuudessa Reagania ei juuri näyttänyt kiinnostavan julkisen talouden tila. Pitkän linjan republikaanipoliitikko, presidentti George W. Bushin varapresidentti Dick Cheney kiteytti ajatuksen aikanaan näin: ”Reagan opetti meille, ettei alijäämillä ole merkitystä”.

Myös Trump lupaa vaaliohjelmassaan ”hyökätä velan ja alijäämän kimppuun”, mutta asiantuntijoiden mukaan hänen talousreseptinsä tulee lisäämään Yhdysvaltain velkaa tuhansilla miljardeilla dollareilla.

Se on odotettavaa, koska Reaganin tavoin Trump haluaa hakea säästöjä pääasiassa ”byrokratian leikkaamisesta” sekä lisää verotuloja verohuojennusten tuomasta talouskasvusta. Suuriin sosiaaliohjelmiin, kuten terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan, Trump ei halua koskea. Niihin ei myöskään Reagan juuri kadonnut.

Vaikka velkaantuminen ei sinänsä ole Yhdysvalloille vaarallista ja leikkausten välttäminen sekä verojen keventäminen voivat olla itsessään järkeviä toimia, on Trumpin ja Reaganin talouspolitiikka käytännössä sumutusta. Siinä luvataan kansalaisille jotain, mikä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

© Reuters Photographer / Reuter
Ronald Reagan, Yhdysvaltain entinen presidentti, ei ollut vapaakaupan ystävä.
Ronald Reagan, Yhdysvaltain entinen presidentti, ei ollut vapaakaupan ystävä.

Entä vapaakauppa? Trump on protektionismin suuri ystävä, joka vastustaa vapaakauppaa ja lupaa ajaa häpeilemättä amerikkalaisyritysten etuja.

Protektionismin suuri ystävä oli myös Ronald Reagan. Kun amerikkalainen autoteollisuus ei 1980-luvun alussa pärjännyt Toyotalle, presidenttiehdokas lupasi helpotusta.

Vapaita markkinoita kannattavan Cato-ajatushautomon mukaan Reagan sanoi Japanin olevan ”ongelma” ja lupasi presidenttinä vakuuttaa japanilaiset siitä, että ”autojen virta Yhdysvaltoihin pitää pysäyttää, kunnes teollisuutemme pääsee taas jaloilleen.”

”Jos Japani jatkaa samalla linjalla, joudumme tietysti turvautumaan toimiin, joita kutsutaan protektionismiksi.”

Niin Reagan myös teki, painostamalla Japanin hyväksymään niin sanottuja vapaaehtoisia vientirajoitteita. Myöhemmin Reagan kymmenkertaisti japanilaisten moottoripyörien ja kaksinkertaisti japanilaisten elektroniikkatuotteiden tuontitariffit.

Ja Japani ei ollut suinkaan ainoa maa, joka joutui Reaganin protektionismin kohteeksi. Reagan yritti suojella myös esimerkiksi terästeollisuutta ja rajoittaa tekstiilituotteiden maahantuontia.

Globalisaatiossa on omat varjopuolensa ja sen häviäjät ansaitsevat kompensaatiota.

Reaganin ja Trumpin ajattelussa ei kuitenkaan yritetä juurikaan tasapainottaa kuluttajien hyötyä ja työpaikkansa menettäneiden väliinputoajien ahdinkoa. Protektionistinen politiikka näyttää pikemminkin kumpuavan halvanlaisesta populismista ja heikosti pärjäävän elinkeinoelämän suojelemisesta.

Mielenosoittajat häiritsivät Trumpin tärkeää talouspuhetta
Mielenosoittajat häiritsivät Trumpin tärkeää talouspuhetta
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat