Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hypo: Asuntokauppa käy pk-seudulla ja kasvukeskuksissa – kesäkuussa nostettiin paljon uusia asuntolainoja

Hypo ennustaa asuntojen hintojen nousevan tänä vuonna 1,2 prosenttia.

Talous
 
Helsingin Sanomat
Anni Reenpää
Pääkaupunkiseudulla asuntokauppa käy katsauksen mukaan normaalisti, ja hinnat nousevat vauhdilla. Arkistokuva on otettu kesäkuussa Helsingissä.
Pääkaupunkiseudulla asuntokauppa käy katsauksen mukaan normaalisti, ja hinnat nousevat vauhdilla. Arkistokuva on otettu kesäkuussa Helsingissä. Kuva: Anni Reenpää

Asuntojen kysyntä on kasvanut hyvää vauhtia pääkaupunkiseudulla alkuvuoden aikana. Myös Tampereella asuntojen kysyntä on vakiintunut vahvaksi. Asiat selviävät Hypon elokuun asuntomarkkinakatsauksesta.

Pääkaupunkiseudulla asuntokauppa käy katsauksen mukaan normaalisti, ja hinnat nousevat vauhdilla. Muissa kasvukeskuksissa kauppamäärät kasvavat voimakkaasti, mutta hinnat ovat vasta suuntaamassa nousuun.

Hypo ennustaa asuntojen hintojen nousevan tänä vuonna 1,2 prosenttia. Vuodelle 2017 hintojen nousuennuste on 1,5 prosenttia.

Kauppamäärät elpyvät Hypon mukaan Ysitien kasvuketjussa, eli Turku–Tampere–Jyväskylä–Kuopio-akselilla. Asuntomarkkinat alkoivat toipua viime vuonna Helsingin pienten kerrostaloasuntojen ansiosta, ja sittemmin myös muiden kasvukeskusten ja suurempien asuntojen kauppamäärät ovat piristyneet.

Hypo ennustaa virkeyden leviävän hiljalleen myös haja-asutusalueille, mutta hinnat luisuvat edelleen rakennemuutosten runtelemilla alueilla.

Asuntomarkkinoiden käänteeseen ovat Hypon mukaan vaikuttaneet patoutunut muuttopaine, kohonnut luottamus ja vuokrien kestämätön nousu.

Hypon arvion mukaan vuokrien suurin kasvuvauhti hidastuu, mutta laskusta on turha haaveilla. Katsauksessa muistutetaan, että vuokrat eivät ole laskeneet kertaakaan edellisten 30 vuoden aikana.

Kovista vuokrista huolimatta merkittävää asuntokuplaa ei Hypon arvion mukaan ole syntymässä edes kasvukeskuksissa. Kalliit vuokrat myös ajavat kuluttajia osin takaisin omistusasuntomarkkinoille.

Vuoden 2016 alussa alettiin rakentaa yli 7 000:tta uutta asuntoa, joista valtaosa on pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella. Hypon mukaan 20-vuotisen tilastohistorian aikana ei ole aloitettu uudistuotantoa yhtä vauhdikkaasti. Pulaa on kuitenkin edelleen kasvukeskusten pienehköistä asunnoista, jotka sijaitsevat hyvien liikenneyhteyksien ulottuvilla.

Jos uudistuotanto ei jatku vahvana, Hypon mukaan todellisena huolena on asuntojen hintojen nouseminen tavallisten palkansaajien ulottumattomiin.

Uusia asuntolainoja nostettiin Hypon mukaan kesäkuussa eniten neljään vuoteen. Korkojen noususta ei ole pelkoa, mutta hidas inflaatio kasvattaa velkataakkoja.

Riskinä kaupunkien asuntokaupan hyvälle kehitykselle ovat kuitenkin kansainväliset asiat, kuten brexit tai Italian pankkien ongelmat, jotka vaikuttaisivat myös Suomen talouteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat