Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntokauppa osoittaa elpymisen merkkejä

Asuntokauppa käy vilkkaasti etenkin pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa.

Talous
 

Asuntokauppa on jatkanut kasvamistaan alkuvuonna.

Vanhoja asuntoja myytiin Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton KVKL:n mukaan 1,6 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin tammi–heinäkuussa. Uusien asuntojen kauppamäärä on KVKL:n arvion mukaan kivunnut noin 18 prosenttia.

Vanhojen asuntojen kauppa käynnistyi vuoden alussa hitaasti, mutta vauhdittui huhti–kesäkuussa. Heinäkuussa vanhoja asuntoja myytiin KVKL:n mukaan kuitenkin 8–9 prosenttia vähemmän kuin heinäkuussa 2015. Uusien asuntojen kauppa on sen sijaan ollut vilkasta koko alkuvuoden.

KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo tiedotteessa, että kaupankäynnissä oli suuria alueellisia eroja.

Asuntokaupan positiiviselle kehitykselle on KVKL:n mukaan mahdollisuuksia. Malilan mukaan rahoitusehdot ovat kohdillaan, asuntojen hinnat ovat kehittyneet maltillisesti ja kuluttajat luottavat omaan talouteen ja työpaikkaan.

”Oman asunnon hankintaan ohjaa myös jatkuva vuokrien nousu ja sopivien vuokra-asuntojen puute etenkin muuttovoittoisissa kasvukeskuksissa”, Malila sanoo tiedotteessa.

KVKL:n mukaan heinäkuussa vanhan kerrostaloasunnon myyntiin kului heinäkuussa keskimäärin 74 päivää, vanhan rivitaloasunnon 89 ja vanhan omakotitalon 114 päivää.

Helsingissä vastaavat luvut olivat vanhoille kerrostaloasunnoille 57, rivitaloasunnoille 88 ja omakotitaloille 108 päivää.

Myös Hypo julkaisi tällä viikolla asuntomarkkinakatsauksensa. Sen mukaan asuntokauppa käy pääkaupunkiseudulla normaalisti, ja hinnat nousevat vauhdilla. Muissa kasvukeskuksissa kauppamäärät kasvavat voimakkaasti, mutta hinnat ovat vasta suuntaamassa nousuun.

Hypo ennustaa virkeyden leviävän hiljalleen myös haja-asutusalueille, mutta hinnat luisuvat edelleen rakennemuutosten runtelemilla alueilla.

Hypo ennustaa asuntojen hintojen nousevan tänä vuonna 1,2 prosenttia. Vuodelle 2017 hintojen nousuennuste on 1,5 prosenttia.

Asuntomarkkinoiden käänteeseen ovat Hypon mukaan vaikuttaneet patoutunut muuttopaine, kohonnut luottamus ja vuokrien kestämätön nousu.

Kovista vuokrista huolimatta merkittävää asuntokuplaa ei Hypon mukaan ole syntymässä edes kasvukeskuksissa.

Todellisena huolena Hypo pitää asuntojen hintojen nousua tavallisten palkansaajien ulottumattomiin, jos uudistuotanto ei jatku vahvana. Vuoden 2016 alussa alettiin rakentaa yli 7 000:ta uutta asuntoa, mikä on Hypon 20-vuotisen tilastohistorian vauhdikkain aloitus.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat