Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikka ensin vai miljonäärit maksamaan? – HS selvitti, miten Trumpin ja Clintonin talouslinjat eroavat toisistaan

Talous
 
SCOTT AUDETTE
Donald Trump ja Hillary Clinton esittelivät talouspakettinsa tällä viikolla.
Donald Trump ja Hillary Clinton esittelivät talouspakettinsa tällä viikolla. Kuva: SCOTT AUDETTE

Washington

Vaatiiko Yhdysvaltain talous jättiremontin vai pientä laittoa? Onko kaikki menossa päin helvettiä vai hitaasti kohti parempaa?

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump ja demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton esittelivät tällä viikolla päinvastaiset visionsa Yhdysvaltain taloudesta. Trumpin mielestä Yhdysvallat on typerysten johtama kehitysmaa, jota muu maailma käyttää hyväkseen. Amerikka pitää panna etusijalle.

Clintonin mukaan Yhdysvalloissa on maailman tuottavimmat työntekijät, kekseliäimmät yritykset ja parhaat yliopistot. Vaakaa pitää vain kallistaa rikkaiden puolelta köyhiin päin.

HS vertaili ehdokkaiden kantoja.

Työpaikat

Clintonin strategia uusien työpaikkojen luomiseksi perustuu julkisiin investointeihin. Koulutusta, puhtaan teknologian yrityksiä ja pienyrityksiä tulisi tukea ja naisten työssäkäyntiä helpottaa. Hän haluaa antaa ”ahkerille siirtolaisille” mahdollisuuden jäädä maahan. Clinton kannattaa periaatteessa vapaakauppaa, mutta hän haluaa lätkäistä lähtömaksun yrityksille, jotka luikkivat veropakolaisiksi.

Trump lupaa luoda työpaikkoja leikkaamalla yritysveroja, lopettamalla luvattoman maahanmuuton, vetäytymällä vapaakauppasopimuksista, purkamalla sääntelyä ja nostamalla ulkomaisten tuotteiden tulleja. Trumpin populismi on täyskäännös Yhdysvaltain talouspolitiikassa, joka toisen maailmansodan jälkeen on perustunut vapaakauppaan ja suosinut ihmisten ja pääoman vapaita liikkeitä.

Verotus

Clinton on luvannut korottaa rikkaimpien amerikkalaisten ja suuryritysten veroja mutta alentaa keskiluokan ja pienyritysten veroja. Hän panisi neljän prosentin lisäveron niille, jotka ansaitsevat yli 5 miljoonaa dollaria vuodessa (4,5 miljoonaa euroa). Lisäksi hän lupaa verohelpotuksia omaishoitajille ja yrityksille, jotka jakavat voittoja työntekijöiden kanssa.

Trump leikkaisi veroja kautta linjan: yritysveroa 35 prosentista 15 prosenttiin ja ylintä tuloveroastetta 39,6 prosentista 33 prosenttiin. Jälkimmäinen olisi iso kädenojennus rikkaimmille amerikkalaisille. Trump myös poistaisi kokonaan perintöveron, joka koskee vain niitä, joiden omaisuus on yli 5,45 miljoonaa dollaria (4,9 miljoonaa euroa).

Kauppapolitiikka

Tavallisesti republikaani kannattaa vapaakauppaa, demokraatti korostaa työläisten oikeuksia. Tänä vuonna mikään ei ole kuten tavallisesti.

Ulkoministerinä Clinton kannatti Tyynenmeren vapaakauppasopimusta, mutta kampanjan aikana hän on vastustanut sitä. Omat ja vastustajat pitävät Clintonia kuitenkin kahdesta ehdokkaasta myönteisempänä vapaakaupalle – kunhan sopimuksiin lisätään työläisten oikeuksia koskevia pykäliä.

Trumpin mielestä huonot vapaakauppasopimukset ovat tuhonneet Yhdysvaltain talouden. Hän haluaa vetäytyä sekä Pohjois-Amerikan että Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta, ellei saa parempia ehtoja. Hän uhkaa korottaa tuontituotteiden tulleja ja haastaa Kiinan valuuttamanipuloinnista oikeuteen.

Infrastruktuuri

Nyt kannattaa olla amerikkalainen urakoitsija. Molemmat ehdokkaat lupaavat käyttää verovaroja Yhdysvaltain rapistuvan infrastruktuurin – teiden, siltojen ja julkisten rakennusten – korjaamiseen. Tämä toisi töitä työväenluokalle, joka on kärsinyt tehtaiden siirryttyä halpatyömaihin.

Clinton on luvannut käyttää 275 miljardia dollaria (246 miljardia euroa) viiden vuoden aikana infrastruktuuriin. Hän vertaa suunnitelmaansa siihen, kun presidentti Dwight Eisenhower rakennutti 1950-luvulla Yhdysvaltain moottoritieverkoston. Rahoitus tulisi muun muassa yritysveron korotuksista.

Trump lupaa käyttää rakentamiseen ”tuplasti” sen mitä Clinton. Hän rahoittaisi rakentamisen öljy- ja kaasutuloilla. Trump haluaa irtisanoutua Pariisin ilmastosopimuksesta ja kotimaisista ympäristösopimuksista, jotka rajoittavat öljynporausta tai vesisärötystä Yhdysvalloissa.

Sosiaaliturva ja koulutus

The Wall Street Journal -lehden mukaan vuonna 2020 Yhdysvaltain valtio alkaa käyttää enemmän rahaa eläkkeisiin ja köyhimpien terveydenhoitoon kuin mitä se saa kerätyksi. Tämä johtuu suurten ikäluokkien vanhenemisesta.

Clinton haluaa korottaa köyhimpien kansaneläkettä ja nostaa rikkaimpien sosiaaliturvamaksuja. Hän kannattaa maksutonta koulutusta julkisissa yliopistoissa alle 125 000 dollaria (112 000 euroa) vuodessa ansaitsevien lapsille.

Toisin kuin oma puolueensa, Trump on luvannut, ettei köyhien terveydenhoitoon tai kansaneläkkeeseen kosketa. Hän syyttää valtion opintolainoja siitä, että yliopistojen lukukausimaksut ovat nousseet. Trumpin mielestä ratkaisu on pankkien vapaa kilpailu.

Valtionvelka

Velka ei ole ehdokkaiden päähuolia. Yhdysvalloilla on valtionvelkaa 19 000 miljardia dollaria (17 000 miljardia euroa), mikä on 105 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Suomella vastaava luku oli viime vuonna 54 prosenttia.

Clinton ei ole esitellyt tarkkoja suunnitelmia velan leikkaamiseksi. Puolueettomat asiantuntijat laskivat, että Clinton kasvattaisi valtionvelkaa 250 miljardilla dollarilla (224 miljardilla eurolla) kymmenessä vuodessa.

Samojen asiantuntijoiden mukaan Trumpin aiempi vero-ohjelma lisäisi velkaa jopa 11 500 miljardilla dollarilla (10 300 miljardilla eurolla). Uudistetun ohjelman kustannuksia ei ole vielä samalla tavalla laskettu, mutta Trumpin puheet velan maksamisesta pois voidaan unohtaa.

Oikaisu (HS 14.8.2016): Lauantaina 13. elokuuta kirjoitettiin, että Suomen valtion velka suhteessa bruttokansantuotteeseen oli viime vuonna 63 prosenttia. Luku koskee julkista velkaa. Valtion velkasuhde oli viime vuonna 54 prosenttia. Jutussa kirjoitettiin myös, että Yhdysvaltain valtionvelka on 75 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Oikea suhdeluku on 105 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat