Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italia uhmaa Euroopan komissiota: haluaa luvan elvyttävään talouspolitiikkaan

Kunnioitamme talouskurisääntöjä, mutta aiomme myös muuttaa niitä, sanoo maan talouskehitysministeri Carlo Calenda.

Talous
 
HS–AFP
FRANCOIS LENOIR / Reuters
Italian pääministeri Matteo Renzi esittelee lokakuussa todennäköisesti elvyttävän budjetin.
Italian pääministeri Matteo Renzi esittelee lokakuussa todennäköisesti elvyttävän budjetin. Kuva: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Italian talouskehitysministerin Carlo Calendan mukaan maa aikoo neuvotella Euroopan komissiolta lisää joustovaraa elvyttävän talouspolitiikan toteuttamiseen.

Perjantaina tulleiden tietojen mukaan Italian talous ei kasvanut huhti–kesäkuussa lainkaan alkuvuoteen nähden.

Asiantuntijoiden mukaan hallitus joutuu leikkaamaan kasvuennustettaan tälle ja ensi vuodelle, mikä vaikeuttaa julkisen alijäämän supistamista. Lisäksi Italian hallitus kasvattaa alijäämää saadakseen talouskasvun piristymään.

”Neuvottelemme EU:n kanssa siitä, miten voimme lisätä julkisia ja yksityisiä investointeja. Se on ehdoton välttämättömyys”, Calenda sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Italian pääministeri Matteo Renzi on jo pitkään puhunut siitä, että EU:n talouskurisäännöt kaipaavat joustavuutta.

Neuvotteluista eurovaltioiden taloudenpitoa valvovan Euroopan komission kanssa tulisi vaikeat. Komissio myönsi Italialle jo kolme kuukautta sitten ”poikkeuksellista joustovaraa” maan alijäämän supistamisessa.

Tuolloin komissio myös vaati Italiaa supistamaan alijämäänsä 1,8 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2017. EU:n perussopimusten raja on kolme prosenttia, mutta komission mielestä Italian kasvava velkataakka vaatii kireämpää finanssipolitiikkaa.

”Aiomme kunnioittaa sääntöjä, mutta taistelemme myös niiden muuttamiseksi”, Calenda kommentoi lauantaina.

”Olemme jo saaneet paljon joustovaraa ja aiomme pyytää lisää, niin paljon kuin mahdollista. Mutta aina sääntöjen puitteissa.”

AFP:n mukaan lauantain italialaislehdet olivat yksimielisiä, että Renzi uhmaa komissiota ja esittelee parlamentille elvyttävän budjetin lokakuussa.

Nuoren pääministeri suosio on laskussa ja hänen poliittinen uransa vaakalaudalla marraskuussa, kun italialaiset äänestävät perustuslaillisista muutoksista. Renzi on luvannut erota, jos ei saa virtaviivaistettua Italian poliittista päätöksentekoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat