Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osakesijoittajille vuosi on ollut vaikea, mutta nyt näyttää valoisammalta – asiantuntijat arvioivat loppuvuotta

Helsingin pörssin yleistä kurssikehitystä kuvaava OMX Helsinki -indeksi on noussut vuoden korkeimpaan arvoonsa.

Talous
 
Pete Aarre-Ahtio
Helsingin pörssin OMX Helsinki -indeksi on noussut vuoden korkeimpaan arvoonsa.
Helsingin pörssin OMX Helsinki -indeksi on noussut vuoden korkeimpaan arvoonsa. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Kulunut vuosi on ollut osakesijoittajan kannalta vaikea. Hyvän alkuvuoden jälkeen tuli pudotus ja kursseja ovat heitelleet monet pelot ja epävarmuudet, kuten Kiinan talouskehitys, öljyn hinta ja Britannian EU-kansanäänestyksen tulos.

Nyt näyttää kuitenkin valoisammalta. Helsingin pörssin yleistä kurssikehitystä kuvaava OMX Helsinki -indeksi on noussut vuoden korkeimpaan arvoonsa.

HS kysyi muutamalta osakemarkkinoiden toimijalta arviota vuodesta ja loppuvuoden näkymistä.

Lippo Suominen, päästrategi, Nordea:

”Nyt näyttää, että voidaan saada osakesijoittajan kannalta ihan kohtalainen vuosi, varsinkin ottaen huomioon lukuisat huolenaiheet, jotka ovat leimanneet alkuvuotta. Niitähän on riittänyt Kiinasta ja öljystä Brexitiin ja Trumpiin.”

”Aina kun kulloinenkin huolenaihe on ohitettu joten kuten, sijoittajat ovat palanneet jälleen osakkeisiin, koska korkopuolelta ei vieläkään saa kummoista tuottoa.”

”Uskon että loppuvuosi mennään suunnilleen samoissa merkeissä. Huolia on edelleen, mutta lopputulema voi olla kohtuullinen.”

”Politiikan merkitys on noussut aiempaa tärkeämmäksi. Yhdysvalloissa on vaalit marraskuussa ja monessa Euroopan maassakin on merkittäviä vaaleja. Kiinan talousongelmia ei ole selätetty ja arvailussa on Yhdysvaltain koronnoston aikataulu.”

Sari Lounasmeri, toimitusjohtaja, Pörssisäätiö:

”Osakesijoittajan kannalta vuosi on heilunnastaan huolimatta ollut monin tavoin hyvä. Pomppuinen kurssikehitys on antanut monta tilaisuutta sekä ostaa että myydä.”

”Osinkotuoton kannalta vuosi on ollut hyvä. Kokonaissumma on noussut ja on palattu suunnilleen kriisivuosia edeltävään aikaan. Monelle sijoittajalle se on tärkeä asia.”

”Passiiviselle indeksisijoittajalle tämä ei ole ollut parhaita aikoja, mutta osinkopoimija on voinut pärjätä paremmin. Monella yhtiöllä on ollut hyviä kurssinousuja.”

”Hermostuneisuus jatkuu, koska taustalla on tieto, ettei tämä kummallinen korkotilanne voi jatkua loputtomiin.”

Jukka Oksaharju, osakestrategi, Nordnet:

”Kauneus on katsojan silmässä. Vuosi on parempi osakkeiden nettomyyjälle kuin ostajalle. Jos sijoittaja on netto-ostajana vasta rakentamassa salkkuaan, on tilanne haastava.”

”Kotimaisittain pörssivuosi on kuin mansikkavuosi – kalliilta vaikuttaa ja houkuttelevia kotimaisia on vähänlaisesti tarjolla. Tästä näkökulmasta pörssin nykyiset taivaissa olevat hinnat eivät ole hyvä asia.”

”Suursijoittajille tulee jatkuvasti rahaa sisään ovista ja ikkunoista. Näille varoille on aina löydettävä kohde. Nyt pitää valita ruton ja koleran väliltä – siis nollakoron ja korkein arvostuskertoimin ostettujen osakkeiden kesken.”

”Vanhassa maailmassa pörssi nousi sen takia, että tulevaisuuden näkymät koettiin hyviksi. Nyt ajatusmalli toimii käänteisellä logiikalla siten, että pörssi nousee myrskypilvien ilmestyessä usealle rintamalle. Osakkeita voidaan hinnoitella joko suhteessa yhtiöiden tuloksiin tai suhteessa vaihtoehtoisten kohteiden tuottoihin.”

Korjattu 15.8. kello 13.50: Nordean päästrategin nimi on Lippo Suominen, ei Lippo Suomalainen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat