Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki muuttuu, kestääkö pää?

Ikääntyneemmän kuluttajan hermoja koetellaan tuttujen käytäntöjen ja teknisten vempaimien muutoksilla, kirjoittaa HS:n Olli Pohjanpalo.

Talous
 
Olli Pohjanpalo Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Ikääntyneemmän kuluttajan hermoja koetellaan tuttujen käytäntöjen ja teknisten vempaimien muutoksilla. Kun puuttuu halu ja kyky oppia uutta, jäljelle jää ahdistus.

Keväällä tuli kirje S-ryhmältä. Bonusrahoja ei enää lähetetä kotiin paperisina kuponkeina. Pitää avata S-tili. Täytin lomakkeen ja lähetin sen jonnekin mukana tulleessa kirjekuoressa.

Se ei riittänyt, olisi pitänyt mennä palvelupisteeseen todistamaan henkilöllisyys.

Kesällä tuli postia K-ryhmältä. Myöskään K-kauppa ei halua enää lähettää kotiin viiden euron kuponkeja. Paperinen Plussa-pistetili korvautuu digitaalisella Plussa-rahalla, kauppa kertoo esitteessä.

Plussa-rahaa varten ei sentään tarvitse avata tiliä. Jotta digitaalisen bonusrahan saa käyttöön, pitää osata painaa oikeaa nappia maksupäätteellä kaupan kassalla.

Jos bonusrahat jäävät saamatta, se ei vielä maailmaa kaada, mutta pankkia tarvitsee jokainen.

Nordealta tuli postia. E-kirje verkkopankkiin.

Kun pankki ilmoittaa parantavansa palvelujaan, se on aina vaaran merkki. Joko palvelujen hinnat nousevat tai tulee joku uusi juttu, joka pitää oppia.

Pankki ilmoitti, että tunnuslukukorttien käyttö laskujen maksamisessa verkkopankissa päättyy. On ladattava sovelluskaupasta joku tunnuslukussovellus, johon tarvitaan pin-koodi.

En haluaisi avata sovellusta enkä muistaa uutta pin-koodia, mutta pakkohan se on. Pankin tiskille ei enää voi mennä laskuja maksamaan. Sen pankit ovat jo tehneet mahdottomaksi.

Tekniset laitteet eivät päästä yhtään helpommalla.

Smart-televisioni ominaisuuksista käytän ehkä kolmea prosenttia. Käyttöohjeesta päätellen telkkarissa on luultavasti sellainenkin toiminto kuin taikakaukosäädin (magic remote control). Koska en ole sitä löytänyt, en tiedä, olenko menettänyt jotakin tärkeää.

Älypuhelimien arvaamattomuudesta esimerkiksi käynee kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan tapaus. Kun Anttila osti uuden puhelimen, se otti kuvan hänen korvastaan.

CD-levyjen valmistus loppunee muutamassa vuodessa. Sen jälkeen musiikkia pitää ladata internetistä, tai toivon mukaan sitä voi vielä kuunnella radiosta. On hamstrattava levyjä, kun niitä vielä saa. On niin nautinnollista tutkia levykoteloa.

Bussipysäkillä opastetaan uuden matkakortinlukijan käyttöä. Olen ymmärtänyt, että arvolippu on uusi nimitys kertalipulle.

Uudessa laitteessa kertalipun ostaminen tapahtuu siten, että painetaan kahta näppäintä ja sitten vilautetaan matkakorttia. Nykyisessä laitteessa kertalipun ostamiseen riittää yhden näppäimen painaminen.

Muutokset vievät maailmaa huonompaan suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat