Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmasohva kulkee kevyesti selässä

Hetkessä täyttyvät ja helposti mukana kulkevat ilmasohvat ovat näkyneet tänä kesänä myös Suomen kesässä.

Talous
 
Mika Ranta / HS
Australialainen James Wardle ja tanskalainen Désirée Haugen kokeilivat Fatboyn Lamzac -ilmasohvaa sekä Lubbis-merkkistä kopiotuotetta.
Australialainen James Wardle ja tanskalainen Désirée Haugen kokeilivat Fatboyn Lamzac -ilmasohvaa sekä Lubbis-merkkistä kopiotuotetta. Kuva: Mika Ranta / HS

Kädessä on pieni rulla, joka muuttuu kirjaimellisesti käden käänteessä noin kaksimetriseksi ja yli kaksisataa kiloa kannattelevaksi joka paikan ja tilanteen loikoilualustaksi.

Ensimmäinen mieleen juolahtava kysymys on, miten näin yksinkertainen ja toimiva tuote keksittiin vasta nyt. Onko tässä kaikkien makuualustojen päihittäjä?

Kieltämättä ilmasohvan jälkeen muut kuljetettavat makuualustat aina perinteisestä ilmapatjasta riippumattoon tuntuvat kömpelöiltä jokapäiväiseen käyttöön ja minne tahansa mukaan otettavaksi.

Joogamatot ja vastaavat alustat kulkevat kyllä yhtä hyvin mukana, mutta varsinaiseen löhöilyyn ne eivät sovellu.

Markkinoilla on ainakin kuluneesta keväästä saakka ollut tarjolla eri valmistajien ja eri hintaluokkien versioita ilmasohvasta. Tekniikka on kaikissa sama, mutta laadussa on eroja.

Kuluttajalle on ollut lukuisten eri yritysten aggressiivisen nettimainonnan takia hyvin epäselvää, kuka on alkuperäisen tuotteen takana. Esimerkiksi Kaisr- ja Laybag-nimillä myydään Lamzacin kaltaisia tuotteita, joista osa on rahoitettu joukkorahoituspalveluissa, kuten Indiegogo:ssa.

Tuotteen patentin omistaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa kuitenkin Fatboy, ja kopioita onkin hävinnyt myynnistä nopeaan tahtiin.

Sohvan idea on yksinkertainen: Vahvasta ripstop-nailonista tehty tuote rullataan auki ja sitä kuljetetaan rauhallisesti eteenpäin ilmalokero avattuna. Liike toistetaan muutaman kerran, minkä jälkeen myös toinen lokero täytetään. Lokeroiden ollessa täynnä ilmaa ilmasohvan pääty rullataan kiinni ja alusta on valmis käytettäväksi.

Täyttämiseen ei tarvita voimakasta tuulta tai mitään erityistä tekniikkaa – sen voi täyttää myös sisätiloissa. Tuotetta voi käyttää yhtä hyvin rannalla, kallioilla, laskettelurinteessä kuin kotonakin. Epäilyksiä herättävä teknologia toimii kerrankin kuin mainosvideoissa.

Pienen harjoittelun jälkeen ilmasohvan täyttö onnistuu noin viidessätoista sekunnissa, ja suunnilleen samassa ajassa tuote on tyhjennetty ja takaisin kantopussissaan. Ilmasohva pysyy loikoilukunnossa kerrallaan noin viisi tuntia, minkä jälkeen se pitää täyttää uudestaan.

Ilmasohva on mielenkiintoinen, melko edullinen ja näppärä ratkaisu erilaisten makoilualustoiden markkinoilla. Noin 40–80 euron hintaan saa helposti mukaan otettavan tuotteen, josta irtoaa iloa niin ulkona lueskelijoille kuin rannalla helteestä nauttiville.

Tuotteen ainoa selkeä heikkous ovat mahdolliset reiät, jotka tekevät siitä nopeasti käyttökelvottoman.

Torstaina puolelta päivin Kaisaniemen puistossa vaeltelee Pokémon Go -pelaajia katse tiukasti puhelimiin lukittuina. Osa makoilee nurmikolla, josta nousee tuttu haju; valkoposkihanhet ovat syöneet ja sontineet myös täällä.

Eurooppaa kiertävät australialainen James Wardle ja tanskalainen Désirée Haugen ovat toista päivää Helsingissä ennen Tanskaan lähtöä. Ilmalla täytettävä sohva on heille tuttu netistä ja katukuvasta.

”Näin tuollaisen eilen puistossa”, Wardle sanoo.

Haugen on nähnyt ilmasohvien mainosvideoita netissä.

Wardle suostuu haasteeseen pienen esittelyn jälkeen ja ottaa Lamzacin käsiinsä. Maltillisen ilman halkomisen jälkeen Lamzac alkaa täyttyä muotoonsa.

”Tästä tuli aika pehmeä”, hän sanoo kääriessään ilmasohvaa kiinni.

”Ja yksinistuttava!”, hän huudahtaa ja katsoo hieman pieneksi käärittyä Lamzacia.

Pari istuu ilmasohvalle tyytyväisen näköisenä. Haugen pohtii, että ilmasohvassa olisi hyvä odotella perjantain lentoa.

”Tällaisen voisi melkein käydä ostamassa.”

Wardle kokeilee vielä toista testissä olevaa ilmasohvaa, norjalaista Lubbista. Täyttö tapahtuu hitaammin ja lopputulos näyttää vaatimattomalta.

”Uskon, että parin harjoittelukerran tämä sujuu jo paljon paremmin. Fiksu idea kyllä”, Wardle tiivistää.

Intiassa toisensa tavannut pari on silmin nähden pettynyt ilmasohvien lähtiessä toimituksen mukaan.

”Ja takaisin kovalle maalle!”, pari naureskelee.

Hollantilaisnuoren prototyypistä hittituotteeksi

Alkuperäisen Lamzacin takana on hollantilainen Marijn Oomen, joka teki tuotteesta ensimmäisen prototyypin jo vuonna 2010. Myöhemmin hän kilpaili myös Leijonan luolaa muistuttavassa Beste Idee van Nederland -ohjelmassa ja voitti lisäksi Blue Tulip -innovaatiopalkinnon.

Oomenin resurssit tulivat nopeasti vastaan, ja Lamzacin markkinointi ja myynti jäivät vähäisiksi. Kuluvan vuoden alussa Oomen kääntyi säkkituoleistaan tunnetun Fatboyn puoleen.

Nyt alkuperäisen tuotteen patentin Euroopassa omistaakin säkkituoleistaan tunnettu Fatboy Lamzac-tuotteellaan. Yhtiö käy parhaillaan oikeustaisteluja tuotteen kopioijia vastaan, kertoo Fatboyta Suomessa edustavan Out of the Dark -yrityksen perustaja Kati Tötterman.

”Kopioita vastaan nostetut oikeustoimet ovat ratkenneet joka kerta Fatboyn hyväksi. Lamzacin maineella ratsastavat kopiot aiotaankin poistaa myynnistä yksi kerrallaan.”

Espoolaisen TechFerm-verkkokaupan toimitusjohtaja Martin Wichmann kertoo, että myös he vetivät Banana Bag -nimellä kulkevan, kiinalaisvalmisteisen ilmasohvan pois valikoimistaan Fatboyn lakiosaston otettua yhteyttä.

Euroopassa ilmasohvan patentin omistavalle Fatboylle myönnettiin patentti myös Yhdysvalloissa viime viikon keskiviikkona.

Mika Ranta / HS
Australialaisesta James Wardlesta ilmasohvan idea on fiksu.
Australialaisesta James Wardlesta ilmasohvan idea on fiksu.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat