Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turisti on brexitin voittaja – Britannia imee heikon punnan houkuttelemia matkaajia

Suomessa brexit-buumi havaittiin heti äänestyksen jälkeen. Matkatoimisto Ebookersin mukaan Lontoon-lentoja varattiin äänestyksen jälkeisinä päivinä 263 prosenttia enemmän kuin viikkoa aiemmin.

Talous
 
Jarkko Jokelainen
Lasten kielikurssi toi espanjalaisen Miriam Sandezin (oik.) perheineen Brightoniin. Punnan kurssin aleneminen mahdollisti myös shoppailun halvemmalla kuin kotimaassa.
Lasten kielikurssi toi espanjalaisen Miriam Sandezin (oik.) perheineen Brightoniin. Punnan kurssin aleneminen mahdollisti myös shoppailun halvemmalla kuin kotimaassa. Kuva: Jarkko Jokelainen
Fakta

Ero ei toteudupitkään aikaan

 Britit päättivät kansanäänestyksessä kesäkuussa, että Britannia eroaa EU:sta.

 Britannian pääministeri Theresa May sanoi maanantaina, että virallista eroprosessia ei aloiteta ennen vuoden loppua.

 Neuvottelut voivat kestää kaksi vuotta. Niitä voidaan pidentää, jos kaikki EU-jäsenmaat hyväksyvät tämän.

Lontoo/Brighton

Britanniassa päättyi juuri lomakauden kuumin viikonloppu, jota vietettiin tänä vuonna tavallista tukalammassa tungoksessa.

Syynä on ilmiö, jonka paikalliset lehdet ovat jo nimenneet ”brexit-buumiksi”.

Kun britit päätyivät kannattamaan eroa EU:sta kesäkuun lopulla, punnan arvo putosi yhdessä yössä. Tämän vuoksi Britanniasta on tullut entistä houkuttelevampi kohde lomamatkoja suunnitteleville turisteille.

Britannia ei ole vieläkään halpamatkakohde, mutta huomattavasti edullisempi kuin vielä keväällä. Tuolloin yhdestä punnasta joutui maksamaan yli 1,3 euroa. Nyt punta maksaa 1,16 euroa.

Silmämääräisesti turistimäärän kasvua on vaikea havaita, sillä Lontoon kadut ovat perinteiseen tapaan täyttyneet läpi kesän ja eritoten elokuussa koululaisten lomaillessa. Sen sijaan luvut puhuvat puolestaan: Tourism Alliancen alustavan selvityksen mukaan kaupungissa vieraili heinäkuun aikana 18 prosenttia enemmän ulkomaisia turisteja kuin vuosi sitten.

Toisaalta punnan halventuminen on vähentänyt brittien innostusta ulkomaanmatkailuun. Brittejä vieraili Lontoossa 11 prosenttia enemmän kuin viime heinäkuussa.

Suomessa brexit-buumi havaittiin heti äänestyksen jälkeen. Matkatoimisto Ebookersin mukaan Lontoon-lentoja varattiin äänestyksen jälkeisinä päivinä 263 prosenttia enemmän kuin viikkoa aiemmin.

Reilun tunnin junamatka rantakaupunki Brightoniin ei juuri tuo helpotusta turistitungokseen.

Aurinko paistaa yhtä kuumana, mutta merituuli sentään vilvoittaa hiukan. Sen sijaan Brightonin kuuluisalla rantakadulla tungos on lähes yhtä mahdoton kuin Lontoon pääostoskadulla Oxford Streetillä.

Monet ovat saapuneet katsomaan upouutta i360-näkoalatornia, joka avautui rannalle reilu viikko sitten vuosien rakentamisen jälkeen. Lauantaina keskipäivällä jonotusaika on jo yli puoli tuntia, ja jono vain kasvaa iltapäivän mittaan.

Brighton on erityisesti brittituristien suosiossa, kun sisämaassa asuvat hakeutuvat rannalle. Meri on tuonut kaupunkiin myös David Goodsellin ja Louise Wenzelin Lontoosta.

Onko niin, että punnan pudottua päädyitte lomailemaan Brightonissa Etelä-Euroopan rantakohteiden sijaan?

”Se on varmasti osin totta, sillä uskoakseni monet viettävät lomansa Britanniassa punnan heikkouden vuoksi”, Goodsell arvioi. ”Tosiasiassa meillä on kyllä ulkomaanmatka suunnitteilla. Olemme menossa naimisiin Italiassa lokakuussa.”

Ette päätyneet perumaan häitä kasvaneiden kulujen vuoksi?

”Ei, ei sentään!” Goodsell nauraa ja kaappaa tulevan vaimonsa kainaloon. ”Kustannukset tietysti kauhistuttavat, mutta päätimme häistä jo keväällä. Jos tekisimme päätöksen nyt, miettisimme hääpaikkaa varmasti kahteen kertaan.”

Lontoosta Brightoniin ovat matkanneet myös Callum ja Rebecca Cook. He eivät usko punnan kurssin vaikuttavan heidän lomailuunsa.

”Minulle sillä ei ole todellakaan suurta merkitystä”, Callum Cook sanoo. ”En tuhlaa matkoilla niin paljon, että ero olisi huomattava. Kurssi alkaa todella tuntua vasta sitten, jos on valmis tuhlaamaan tuhansia puntia matkan aikana.”

”Mutta kaikesta päätellen monet ovat päättäneet tulla tänne tänä kesänä”, hän arvioi hiekkarantaa silmäillessään. ”Väkeä on paljon enemmän kuin aiemmilla kerroilla, kun olen ollut täällä.”

Brightonin rantakatua kansoittavat tuttuun tapaan myös koululaiset, jotka ovat saapuneet etenkin Euroopasta ja Japanista opiskelemaan englantia. Tämän vuoksi kaupungissa on myös madridilainen Miriam Sandez, jonka lapset ovat kahden viikon kielikurssilla.

Hänelle punnan edullisuus tuli iloisena yllätyksenä. Perhe päätti viettää kaupungissa hieman aiottua kauemmin, ja samalla avautuivat shoppailumahdollisuudet.

”Meillä on nyt varaa tehdä enemmän ostoksia kuin olimme ajatelleet”, hän sanoo. ”Itse harrastan juoksua, minkä vuoksi tarvitsin uudet juoksukengät. Nyt sain ne halvemmalla täältä kuin Espanjasta.”

Muutos on suuri, sillä tähän saakka Espanja on ollut brittien suosikkikohteita paitsi ilmaston, myös edullisempien hintojen vuoksi.

Nyt brittien ei kannata lähteä Espanjaan ainakaan ostosmatkalle.

Kauppiaille punnan sukeltaminen on merkinnyt yllättävää joulua keskellä kesää.

Useita Lontoon ydinkeskustan liikkeitä edustava New West End Company kertoo myynnin kasvaneen jopa kolmanneksella.

”Luvut ovat linjassa joulukuun myynnin kanssa, mikä on ennennäkemätöntä tähän aikaan vuodesta”, yhtiön toimitusjohtaja Jace Tyrrell kommentoi muotimarkkinoita seuraavalle Drapers-lehdelle.

Viime hetkillä matkaansa suunnittelevien kannattaa olla varuillaan, sillä turistimäärät näkyvät myös hotellien varaustilastoissa. Edullinen matka voi jäädä haaveeksi, jos tarjolla on vain kalleimman hintaluokan huoneita.

Lontoossa majoituskapasiteettia riittää, mutta Britannian muissa turistikohteissa tilanne on tiukempi.

Booking.com-verkkoyhtiön mukaan esimerkiksi Brightonin hotellihuoneista oli viikonloppuna varattuina yli 90 prosenttia, ja alle sadan punnan hotelliyö oli kaukainen haave. Sama tilanne oli useimmissa suosituimmissa lomakaupungeissa.

Brightonin paraatipaikalla seisovassa Grand-hotellissa brexit-buumi ei ole vaikuttanut suuntaan tai toiseen. ”Olemme kaupungin suosituimpia hotelleja. Meillä on aina täyttä tähän aikaan vuodesta.”

Näin brexit-päätös on vaikuttanut talouteen
Talouskasvu hidastuu

Britannian keskuspankki ennustaa, että ensi vuonna maan kokonaistuotanto kasvaa vain 0,8 prosenttia. Aiemmin ennuste oli 2,3 prosenttia.

Keskuspankki leikkasi kasvuennustetta ennätyksellisen paljon elokuun alussa brexit-kansanäänestyksen vuoksi. Samalla se ilmoitti lisäävänsä rahapoliittista elvytystä laskemalla ohjauskorkoja ja aloittamalla jälleen valtionlainojen osto-ohjelman.

Pahimmat pelot siitä, että brittien eropäätös horjuttaisi koko Euroopan taloutta, eivät kuitenkaan toistaiseksi ole toteutuneet, sanoo Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

”Euroalueella talouskasvu jää hiukan vaatimattomammaksi kuin ilman brexitiä, mutta vaikutus on huomattavasti pienempi kuin pelättiin.”

Saksassa keskuspankki totesi maanantaina, että brexit-äänestyksen vaikutus Saksaan tulee olemaan vähäinen ainakin lyhyellä aikavälillä.

Epävarmuus jatkuu

Britannian mahdollisen EU-eron aikataulu on vielä täysin auki, eikä asiassa ole tapahtunut käytännössä mitään konkreettista äänestyksen jälkeen.

Epävarmuus tulevasta vaikuttaa sekä Britanniaan että muihin EU-maihin. Britanniassa teollisuuden ostopäällikköindeksi heikkeni voimakkaasti heinäkuussa. Tämä ennakoi tuotannon supistumista.

Suomessakin Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) julkaisema teollisuuden luottamusindikaattori laski kaksi pistettä heinäkuussa. Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattori oli heinäkuussa 1,8 pistettä alhaisempi kuin kesäkuussa.

”Tässä vaiheessa brexit-äänestyksen isoin vaikutus on epävarmuus”, sanoo EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila. Epävarmuus maailmassa johtuu tosin muistakin asioista kuin Britanniasta, esimerkiksi Yhdysvaltain tulevista presidentinvaaleista ja viime aikojen terrori-iskuista.

Torstaina julkaistaan luvut Britannian heinäkuun vähittäismyynnistä. Kuluttajien varovaisuuden lisääntyminen saattaa näkyä vähittäismyynnin laskuna.

Punta heikkenee

Britannian punnan kurssi heikentyi suhteessa euroon brexit-äänestyksen jälkeen.

Tämä merkitsee sitä, että euromaista tuleville turisteille Britannia on halvempi maa. Briteille se tarkoittaa, että tuontituotteet kallistuvat.

Viejät saattavat kärsiä

Punnan halpeneminen saattaa tarkoittaa vaikeuksia yrityksille, jotka vievät tavaroita euromaista Britanniaan.

Suomalaisyrityksistä esimerkiksi Stora Enso on joutunut nostamaan hintojaan Britanniassa ja nostaa niitä edelleen, kertoo maajohtaja Seppo Parvi. Kun hinnat ovat punnissa mutta kustannukset euroissa, hintaa on nostettava punnan kurssin heikentyessä.

Parven mukaan sahatavaran myyntivolyymit ovat brexit-äänestyksen jälkeen hieman supistuneet, mutta mitään isoa vaikutusta ei vielä ole nähty. ”Tunnelma on odottava”, hän kuvaa.

Juhani Niiranen / HS
Juhana Littunen ja Ilona Malinen arvioivat, että punnan lasku sallii heidän kuluttaa enemmän esi merkiksi ravintoloissa Lontoon ja Cornwallin matkalla. He olivat lähdössä lomalle Helsinki-Vantaan lentokentältä maanantaina.
Juhana Littunen ja Ilona Malinen arvioivat, että punnan lasku sallii heidän kuluttaa enemmän esi merkiksi ravintoloissa Lontoon ja Cornwallin matkalla. He olivat lähdössä lomalle Helsinki-Vantaan lentokentältä maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat