Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisyhtiö aikoo kukistaa syövän viruksella ja kerää kymmeniä miljoonia euroja

Suomalaiset syöpätutkijat saivat kymmeniä miljoonia riskirahaa syövän selättämiseen.

Talous
 
Heidi Piiroinen HS
Heinäkuussa Oslon pörssiin listatun syöpälääkeyhtiö Targovaxin Suomen-johtaja Antti Vuolanto tulee Ruoholahden konttoriinsa töihin kotoaan Veikkolasta.
Heinäkuussa Oslon pörssiin listatun syöpälääkeyhtiö Targovaxin Suomen-johtaja Antti Vuolanto tulee Ruoholahden konttoriinsa töihin kotoaan Veikkolasta. Kuva: Heidi Piiroinen HS
Fakta

Syöpäkasvaimien virushoito kehittyy

 Jo 1800-luvun lopulla huomattiin, että tiettyjen infektiotautien jälkeen kasvaimet pienenivät.

 1950-luvulla uskottiin laajalti, että kemoterapiahoidot kehittyvät ja niiden avulla syöpähoito kehittyy olennaisesti.

 1980- ja 1990-luvuilla erilaisten viruspohjaisten syöpähoitojen tutkimus eteni.

 Ensimmäinen, herpesvirukseen perustuva syöpälääke tuli markkinoille 2013.

”Tällähän voi parantaa kaikki syövät!”

Näin muistaa Antti Vuolanto innoissaan ajatelleensa kahdeksan vuotta sitten, kun hän kuuli ensimmäisen kerran tutkijaprofessori Akseli Hemmingin tutkijaryhmän löydöksistä.

Ryhmä oli onnistunut muokkaamaan flunssaviruksen, joka kykeni tappamaan syöpäsoluja. Samalla se opetti ihmisen immuunipuolustusjärjestelmän tunnistamaan niitä ja luomaan niin sanotun immuniteettivasteen uusia syöpäsoluja vastaan.

Tämä ajatus mielessään tekniikan tohtori Antti Vuolanto, fyysikko Pekka Simula, professori Akseli Hemminki, hoivapalvelujohtaja Mark Roth ja oikeustieteilijä Mikko Salo perustivat vuonna 2009 Oncos Therapeutics -virusyhtiön.

Nyt, seitsemän vuotta myöhemmin, yhtiö on fuusioitunut syövän immuuniterapiaa peptidirokotteella hoitavan norjalaisen Targovax ASA:n kanssa ja listautunut heinäkuussa Oslon pörssin Axess-listalle Targovax-nimellä.

Sijoittajat ovat antaneet yhtiölle yli 60 miljoonaa euroa pääomia, vaikka liikevaihtoa yhtiöllä ei ole tiedossa vielä ainakaan pariin vuoteen.

Oslon pörssissä yhtiön markkina-arvo pysyttelee 35 miljoonan euron hujakoilla.

Targovaxin Suomen-toimintoja johtava Vuolanto kertoo omistaneensa yhtiöstä sen aloitusvaiheessa kuusi prosenttia. Tuo omistusosuus on vuosien saatossa laskenut 0,1 prosenttiin.

”En ole myynyt yhtään osaketta”, Vuolanto kertoo.

Hän selittää helsinkiläiskahvilassa, kuinka eri rahoituskierrosten aikana perustajien omistusosuus yhtiöstä on liudentunut alle yhteen viideskymmenesosaan alkuperäisestä.

Vuolanto kertoo, ettei ole koskaan ajatellut, että hän tulisi omistuksellaan upporikkaaksi.

”Ajattelin, että tässä oppii ja pääsee kokemaan kaikenlaista.”

Alusta asti oli selvää, että lääkkeen kehittäminen vaatii paljon pääomia.

”Kun on kolme lasta ja vanha auto, ei takapihalta miljoonaa euroa revitä”, Vuolanto naurahtaa.

Lääkekehitysyhtiöissä lääkkeen kaupallistaminen kestää helposti kymmenen vuotta, ja vain harvat yhtiöt selviävät niin pitkälle.

Suomesta biotekniikkaan ja lääkekehitykseen kohdentuvia pääomia, ymmärrystä tai pitkäjänteisyyttä ei Vuolannon mukaan juuri löydy. Siksi rahoittajat piti etsiä naapurimaista.

Oncosin sai alkuvuosinaan ruotsalaiselta lääkekehitysalan pääomasijoittaja HealthCapilta ja suomalaiselta innovaatiorahoituskeskus Tekesiltä yli kymmenen miljoonaa euroa pääomia.

Vuolannon mukaan yksi ratkaiseva ”game changer” oli alkuun se, että Hemminki oli hoitanut potilaitaan viruksen avulla.

Suomessa lääkettä tutkittiin helsinkiläisessä Docrates-syöpäsairaalassa.

Vuonna 2014 päättyneen kliinisen tutkimuksen tulokset olivat lupaavia. Lääkettä annettiin 12:lle loppuvaiheen potilaalle, joilla ei nähty olevan enää toivoa parantumisesta.

”Heistä yksi elää edelleen”, Vuolanto kertoo.

Viime kesänä yritysfuusion aikaan Targovax keräsi 23 miljoonaa euroa riskirahaa ja tänä kesänä 11 miljoonaa. Rahoilla pitäisi pystyä rahoittamaan kahden seuraavan vuoden tutkimukset. Osakkaita on yhtiössä nyt noin 200.

Kesäkuussa lääkettä käytettiin barcelonalaisessa sairaalassa mesotelioomasyövän niin sanotussa ensilinjan hoidossa yhdessä kemoterapian kanssa.

Tänä vuonna Suomen-yksikkö käynnistää kolme tutkimusta sairaaloissa, joissa tutkitaan lääkkeen vaikutusta eturauhassyöpään, melanoomaan ja munasarjasyöpään.

Yli sadan hengen tutkimukset kestävät 2,5 vuotta, mutta alustavia tuloksia saadaan jo ensi vuonna.

Vuolanto uskoo, että lääke voisi soveltua parhaiten juuri yhdistelmälääkkeeksi esimerkiksi uusien immuunihoitojen kanssa käytettäväksi.

Hänen mukaansa lääkkeen paras ominaisuus syöpäsolujen tappamisen ohella on se, että se opettaa ihmisen immuunijärjestelmän siivoamaan syöpäsolut pois, kun niitä uudestaan ilmestyy.

Syöpäkasvain pääsee usein kasvamaan, koska immuunijärjestelmä ei tunnista sitä.

”Lääke avaa Pandoran lippaan ja kertoo, että täällä on hämminkiä.”

Targovax ei ole keksintöineen yksin. Vuolannon arvion mukaan maailmalla on 20–40 yritystä, jotka kehittävät virussyöpälääkkeitä sekä joukko vastaavia akateemisia hankkeita.

Ensimmäinen immuuniterapialääke tuli markkinoille vuonna 2013.

Nyt näillä lääkkeillä on neljän, viiden miljardin euron markkinat. Kymmenen vuoden päästä markkinat voivat kasvaa 40–50 miljardiin euroon, Vuolanto ennustaa.

Jos Targovaxin lääkehittely menestyy, todennäköisesti jokin lääkejätti ostaa sen ennen kuin lääke pääsee kauppoihin.

”Suurella todennäköisyydellä yritys on myyty silloin jollekin isolle yhtiölle”, Vuolanto myöntää.

Heidi Piiroinen
Suomalainen tutkimusryhmä on vuodesta 2009 kehittänyt syöpälääkettä, jossa kohdennettu flunssavirus tappaa syöpäsoluja. / v myöhemmin yhtiöön on kaadettu yli 35 miljoonaa euroa varoja ja se on juuri listattu Oslon pörssiin. Yhtiön Suomen-johtaja Antti Vuolanto kertoo, missä mennään kun ihmiskokeet ovat nyt alkaneet. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Suomalainen tutkimusryhmä on vuodesta 2009 kehittänyt syöpälääkettä, jossa kohdennettu flunssavirus tappaa syöpäsoluja. / v myöhemmin yhtiöön on kaadettu yli 35 miljoonaa euroa varoja ja se on juuri listattu Oslon pörssiin. Yhtiön Suomen-johtaja Antti Vuolanto kertoo, missä mennään kun ihmiskokeet ovat nyt alkaneet. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat