Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudenlaisesta ”hoivakoti Virkkulasta” voi tulla vientituote – kiinalaiset ja korealaiset tutustuvat ensimmäiseen kylään

Uudenlainen toiminta­­malli perustuu kyläyhteisöön.

Talous
 
Virkkulankylä
Havainnekuva Outokumpuun rakennetusta Virkkulan palvelutalosta.
Havainnekuva Outokumpuun rakennetusta Virkkulan palvelutalosta. Kuva: Virkkulankylä

Uudenlainen vanhusten hoivakotimalli Virkkulakylä voi edetä vientituotteeksi. Puolalainen kiinteistösijoitusyhtiö Icon Real Estate on tehnyt esisopimuksen outokumpulaisen yrittäjän Leo Tolosen ideasta syntyneestä brändistä.

Viime viikolla Outukummun Virkkulakylään kävivät tutustumassa myös korealaiset ja syyskuussa on luvassa vieraita Kiinasta, Leo Tolonen kertoo.

Vuosi sitten julkistetun Virkkulakylän ideana on rakentaa ikäihmisille asuinympäristö, joka vastaa heidän omia toiveitaan. Uutta toimintamallissa on se, että asukkaat voivat liittyä jo suunnitteluvaiheessa Virkkulakylän ystävät ry:n jäseniksi ja vaikuttaa tulevaan asuinympäristöönsä.

”Tavoitteena on rakentaa turvallinen vanhemman ihmisen elinmiljöö. Tarjoamme tilan, jossa ihmiset voivat hoitaa itseään, pysyä virkeinä ja saada tarvitessaan apua”, Tolonen sanoo.

Ajatus uudenlaisesta hoivakodista syntyi 70-vuotiaalle Toloselle seitsemän vuotta sitten, kun hän pohti, miten haluaisi itse asua vanhetessaan.

Virkkulakylän ytimessä on palvelutalo. Sen läheisyyteen tulee asuntoja itsenäisesti asuville, ja asuntoihin saa palvelutalosta palveluja kunnon heiketessä. Jokainen Virkkulakylä pyritään tekemään asukkaidensa näköiseksi.

”Outokummussa se on multasormien Virkkula, Inarissa tunturillinen ja jossain muualla se voi olla merellinen tai golf-Virkkula”, Tolonen sanoo.

Yhteisöllisyys edistää jo sinänsä ikääntyvien terveyttä ja hyvinvointia sekä torjuu varsin yleistä yksinäisyyttä.

Mallin kehittämisessä ovat olleet mukana muun muassa professorit Alf Rehn, Sirkka-Liisa Kivelä ja Markku Hedman sekä vanhustyön asiantuntija Anna Pylkkänen. Kehittämistyöhön ovat osallistuneet myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, Tampereen teknillinen yliopisto, puurakentamiseen perehtynyt Joensuun tiedepuisto sekä muita hoiva-alan ja rakentamisen asiantuntijoita.

Ensimmäinen Virkkulakylän palvelutalo on valmistunut Outokumpuun viime vuonna, mutta sen 42 asuinpaikasta suurin osa on vielä tyhjillään. Tolosen mukaan palveluasumisen hinta Virkkulakylässä vastaa alueen hintatasoa. Palvelutalosta Outokummussa vastaa erillinen yhtiö Hovikoti Oy.

Suunnitelmia Virkkulakylästä on vireillä Siuntioon, Inariin, Kauhavalle, Joensuuhun ja Kontiolahteen. Porin asuntomessuille 2018 on suunnitteilla palvelutalo ja Virkkulakodit golf-kentän läheisyyteen. Muun muassa Kittilän Levillä on tehty tonttivaraus. Tolosen mukaan myös pääkaupunkiseudulta etsitään parhaillaan sopivia paikkoja Virkkulakylille.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat