Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK:n mieli muuttui nopeasti: Järjestö kannatti vielä tammikuussa päivähoitomaksujen korotuksia

Talous
 
Kimmo Räisänen
Ilkka Oksala
Ilkka Oksala Kuva: Kimmo Räisänen

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kanta päivähoitomaksujen tasoon on keikahtanut nopeasti päinvastaiseksi. Maanantaina järjestö esitti maksujen huomattavaa alentamista yhdessä asumistuen leikkausten kanssa keinoksi kannustinloukkujen purkamiseen.

Vielä tammikuussa antamassaan lausunnossa järjestö kuitenkin kannatti hallituksen esitystä päivähoitomaksujen nostosta. EK kirjoittaa johtaja Ilkka Oksalan allekirjoittamassa lausunnossa, että ”EK kannattaa varhaiskasvatuspalvelujen asiakasmaksujen korottamista”. Maksujen korottaminen on lausunnon mukaan tarpeen julkisen talouden tasapainottamisen näkökulmasta.

Miten on mahdollista, että kanta muuttui täysin päinvastaiseksi vain puolessa vuodessa, Ilkka Oksala?

”EK:n yleiskanta on se, että kannamme huolta julkisen talouden tasapainosta. Siinä mielessä julkisten palvelujen asiakasmaksujen nostaminen on perusteltua. Aloitimme helmikuussa kuitenkin kannustinloukkuongelman pohtimisen. Tuon työn myötä kävi ilmeiseksi, että päivähoitomaksut ovat keskeinen elementti kannustavuudessa. Siksi kanta muuttui”, Oksala sanoo.

Kannustinloukku tarkoittaa, ettei ihmisen ole taloudellisesti kannattavaa ottaa vastaan työtä, koska tuet pienenevät ja maksut nousevat tulojen kasvaessa lähes samassa suhteessa.

”Myös tammikuun lausunnossa kiinnitetään huomiota siihen, että maksujen korottaminen pahentaa kannustinloukkuja”, Oksala sanoo.

Oksala muistuttaa, että päivähoitomaksujen osuus kannustinloukuissa on ollut esillä pitkään.

”Jo 1990-luvun puolivälissä istunut Arja Alhon (sd) johtama kannustinloukkutyöryhmä pohti loukkujen purkamista. Yksi keskeinen keino oli päivähoitomaksujen alentaminen ja maksuluokkien poistaminen”, Oksala sanoo.

Päivähoitomaksut nousivat ennen uudistusta portaittain tulojen mukaan. Tämä tarkoitti, että tulojen kasvaessa perheen käteen jäävät tulot päivähoitomaksun jälkeen saattoivat porraskohdissa jopa laskea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat