Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen pankki suunnittelee 60 vuoden eläkeiän poistoa, mutta henkilöstöyhdistys kapinoi vastaan

Talous
 
Irene Stachon / Lehtikuva
Suomen Pankin pääkonttori Helsingin Kruununhaassa.
Suomen Pankin pääkonttori Helsingin Kruununhaassa. Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva

Osa Suomen Pankin henkilöstöstä on noussut kapinaan suunnitelmista nostaa pankin 60 vuoden eläkeikää. Pankin henkilöstöyhdistyksen mielestä Suomen Pankin pitäisi säilyttää vanha käytäntö, joka sallii pitkään talossa työskennelleiden lähteä eläkkeelle jo 60-vuotiaana.

Valtiovarainministeriö valmistelee paraikaa lakimuutosta, joka korottaa myös Suomen Pankin eläkeiän vastaamaan valtion muuttuvaa käytäntöä.

”Tämä koskee vain rajattua, 68 ihmisen joukkoa. Meidän mielestämme heidän henkilökohtainen, 60 vuoden eläkeikänsä pitää säilyttää. Osa myös mielsi alhaisen eläkeiän aikoinaan työsuhde-eduksi”, sanoo Suomen Pankin henkilöstöyhdistyksen varapuheenjohtaja Antti Komonen.

Suomen Pankin johtokunnan jäsen Seppo Honkapohja sanoo, että pankki aikoo vain yhdenmukaistaa eläkesääntönsä vastaamaan valtion yleistä käytäntöä.

”Meillä on yhä jonkin verran väkeä töissä, joilla eläkeikä on 60 vuotta. Valtio on päättänyt nostaa kaikkien eläkeikää asteittain. Yhdenmukaistamme vain omat säännöstömme vastaamaan valtion muuttuvaa käytäntöä”, Honkapohja sanoo.

Asiasta uutisoi tiistaina ensimmäiseksi Iltalehti.

Honkapohja myöntää, että yleensä muutoksia ei tehdä takautuvasti. Nyt muutoksen taustalla on kuitenkin valtio.

”Suomen Pankin eläkesäännöstössä on erilainen terminologia kuin valtion eläkelaissa. Idea on kuitenkin täsmälleen sama. Ei tässä kyse muusta ole, kuin siitä, että Suomen Pankki toimii nyt valtion tekemän muutoksen mukaisesti”, Honkapohja lisää.

”Henkilöstöyhdistys tästä edelleen purnaa jossain määrin. Ja tietysti niille, joilla 60 vuoden eläkeikä on, tämä on huononnus, koska heidän eläkeikänsä nousee jonkin verran. Mutta valtio tekee sen kaikille työntekijöille.”

Valtiovarainministeriö (VM) on ryhtynyt valmistelemaan hallituksen esitystä, jonka tavoitteena on muuttaa Suomen Pankin eläkesäännöt vastaamaan valtion yleistä käytäntöä.

Aloite muutokseen tuli viime syksynä pankin johtokunnalta ja pankkivaltuustolta, joka käsittelee kaikki pankkia koskevat lakihankkeet.

Muutos koskee yhteensä 68 Suomen Pankin työntekijää. He ovat tulleet pankkiin töihin ennen vuotta 1992.

Suomen Pankki pitää VM:n esitystä perusteluineen kannatettavana.

”Vuoden 2017 eläkeuudistuksessa tavoiteltu työurien pidentäminen nähdään välttämättömänä huoltosuhteen, julkisen talouden tasapainon ja työeläkemaksuun kohdistuvan nousupaineen takia. Vastaavilla perusteilla ja yhdenvertaisuusperiaatetta noudattaen Suomen Pankki pitää aiheellisena, että myös pankin virkamiesten alhaisempia eläkeikiä korotetaan vastaavalla periaatteella kuin julkisten alojen eläkelain voimaantulosäännöksessä määrätään ammatillisesta eläkeiästä”, pankin lausunnossa todetaan.

VM:n esityksen mukaan senioripankkilaisten eläkeikiä nostetaan portaittain 3–24 kuukaudella.

Henkilöstöyhdistyksen mielestä pankin erityiseläkkeet voi myös rinnastaa lisäeläkkeisiin.

”Yleisten eläkeikien lisäksi Suomen Pankissa on rajatulla ja suljetulla virkamiesryhmällä eläkesäännön määrittämä oikeus 60 vuoden henkilökohtaiseen eläkeikään, jolle ei valtiolla ole suoraa vastaavuutta”, yhdistys painottaa lausunnossaan.

”Toisenlainen ratkaisu olisi ollut henkilöstön näkökulmasta perusteltavissa. Kun tässä on kyse niin pienestä ryhmästä ihmisiä, meidän mielestämme heidän eläkeikänsä säilyttäminen voisi olla mahdollista ja suotavaa”, Komonen lisää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat