Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakuutus ei korvaa Airbnb-vieraan varkautta eikä suihkuun sammumista – taloyhtiön vastuukysymyksistä koottiin oma opas

Talous
 
Tatu Lertola
Kotivakuutusten ehdoissa on eroja. Esimerkiksi kiinteä sisustus eli tapetit, lattiapinnat tai keittiön kaapistot eivät välttämättä kuulu peruskotivakuutukseen.
Kotivakuutusten ehdoissa on eroja. Esimerkiksi kiinteä sisustus eli tapetit, lattiapinnat tai keittiön kaapistot eivät välttämättä kuulu peruskotivakuutukseen. Kuva: Tatu Lertola

Kuka korvaa vuokra-asunnon tuhoutuneen parketin, jos astianpesukoneen letku halkeaa? Entä jos Airbnb-vieras varastaa omaisuutta tai tekee tuhoja? Kuka vastaa vahingosta, jos vuokralainen sammuu suihkuun ja vesi tulvii alempiin kerroksiin asti?

Taloyhtiön vastuu- ja vakuutuskysymykset on niin monimutkainen vyyhti, että vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine on laatinut asiasta erillisen oppaan (linkki oppaaseen). Finen mukaan vakuutusasioista juuri kotivakuutus tuo neuvontaan eniten kysymyksiä ja yhteydenottoja.

Taloyhtiössä on muutenkin kuin vakuutusten osalta hankala tietää, mitkä asiat kuuluvat taloyhtiön ja mitkä osakkaan vastuulle. Esimerkiksi talon ulkorakenteet ja lämmitys-, sähkö-, kaasu-, vesi-, ja ilmanvaihtojärjestelmät ovat taloyhtiön vastuulla.

Asunnon kiinteän sisustuksen ja irtaimiston ylläpidosta ja vakuuttamisesta sen sijaan vastaa asunnon omistaja tai vuokralainen. Myös vastuuvakuutus on syytä olla kunnossa, koska esimerkiksi vesivahingot laajenevat helposti oman asunnon ulkopuolelle.

Vaikka asunto olisi annettu vuokralle, omistaja voi vakuuttaa siellä olevaa irtaimistoa ja sisustusta. Vakuutusehdot voivat kuitenkin rajoittaa vuokralaisen aiheuttamien vahinkojen korvaamista.

Fine kokosi oppaaseen esimerkkejä vahinkotilanteista ja niiden korvauksista.

Vain suoranaiset vahingot korvataan

Vuokralaisen astianpesukoneen letku halkesi. Keittiön parketti ja alakaapit vaurioituivat, betonilattia kastui.

Vuokralaisen vakuutuksessa oli vakuutettuna myös asunnon kiinteä sisustus. Vakuutusyhtiö korvasi kahden kaapin ja parketin uusimisen. Koko kaapistoa tai koko asunnon parketin uusimista ei korvata. Taloyhtiö maksoi betonilattian kuivaamisen.

Vuokralaisen vakuutus kustansi hänen väliaikaisen asumisensa, vuokranantaja kuitenkin menetti vuokratuoton tältä ajalta.

Airbnb-vieraan varkautta ei korvata

Vuokraussivuston kautta majoittunut vieras varasti omistajan poissaollessa koruja ja laukkuja tuhansien eurojen arvosta ja rikkoi ulko-oven lasin lähtiessään.

Ulko-oven lasin korvasi taloyhtiön kiinteistövakuutus, koska se katsottiin ilkivallaksi. Kotivakuutus ei korvannut varastettua omaisuutta, koska asukas oli itse päästänyt varkaan asuntoonsa.

Suihkuun ei pidä sammua

Vuokralainen sammui humalassa suihkuun lattiakaivon päälle. Vesi tulvi useisiin alakerran asuntoihin.

Koska vahinko johtui humalatilasta, kotivakuutus ei korvannut nukahtaneen omalle asunnolle aiheutuneita vahinkoja. Nukahtajan vastuuvakuutus taas ei korvannut muille asunnoille syntyneitä vahinkoja, koska vakuutuksen ehdoissa suljettiin pois vahingot, jotka johtuivat siitä, ettei vesi päässyt lattiakaivoon.

Myöskään taloyhtiön vakuutus ei korvannut vahinkoja. Osa asuntojen omistajista sai korvausta omasta kotivakuutuksestaan. Taloyhtiö maksoi rakenteille syntyneet vahingot.

Fine muistuttaa, että kotivakuutusten ehdoissa on eroja. Esimerkiksi kiinteä sisustus eli tapetit, lattiapinnat tai keittiön kaapistot eivät välttämättä kuulu peruskotivakuutukseen. Niiden korvauksissa voi olla myös yläraja, joka saattaa laajoissa vahingoissa tulla helposti vastaan.

Korvattavuuteen voivat vaikuttaa osakeyhtiölain ja taloyhtiön yhtiöjärjestyksen kunnossapitovastuita koskevat määräykset. Arvoesineitä vakuutukset korvaavat usein vain rajallisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat