Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori rakkaus piristää hotellibisnestä – 50-vuotias Haikon kartano hakee pelastusta pariskunnista

Haikon kartanohotelli täytti tiistaina 50 vuotta. Kun yritykset eivät enää tuhlaa kokouksiin, hotelli satsaa pariskuntalomiin.

Talous
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Haikon kartano etsii rakastavaisista apua, kun yritykset eivät huonoina aikoina panosta kokouksiin. Kartanon etualalla Vuoristo-Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Veikko Vuoristo.
Haikon kartano etsii rakastavaisista apua, kun yritykset eivät huonoina aikoina panosta kokouksiin. Kartanon etualalla Vuoristo-Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Veikko Vuoristo. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Fakta

Perheyrityksen toimitusjohtaja tulee ulkopuolelta

 Veikko Vuoristo oli Vuoristo-Yhtiöiden toimitusjohtaja 29 vuotta, mutta siirtyi neljä vuotta sitten hallituksen puheenjohtajaksi.

 Nykyinen toimitusjohtaja Juha Mähönen tulee perheen ulkopuolelta.

 Vuoristo omistaa yhtiöstään 71 prosenttia. Hän on lahjoittanut yrityksestä 10 prosenttia kummallekin tyttärelleen, jotka istuvat myös yhtiön hallituksessa.

 Lisäksi äiti Satu Tiivola omistaa yhä yhdeksän prosenttia.

Romantiikka myy, ja siitä hakee kasvua myös Haikon kartanohotelli, joka täytti tiistaina 50 vuotta. Kun yritykset eivät enää satsaa hulppeita summia kokousmatkoihin, pelastusta haetaan rakastavaisista.

”Vielä 2000-luvun alussa tarjoilut kokouksissa olivat ylenpalttisia, kun niihin liittyi tietty palkitsemiskäytäntö. Huonot ajat näkyvät firmojen rahankäytössä – nykyään kokouksissa oikeasti kokoustetaan”, Haikon kartanon hotellitoimintaa pyörittävän Vuoristo-Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Veikko Vuoristo sanoo.

Vuoriston mukaan hyvinvointibuumi, viikonloppulomien suosio ja häät ovat saaneet aikaan sen, että Porvoossa sijaitsevassa kartanossa näkee välillä viikonloppuisin lähes pelkästään nuoriapareja.

Haikon kartanon historia ulottuu aina 1300-luvulle asti, mutta se avasi ovensa hotellina vasta vuonna 1966. Ränsistyneen kartanon olivat vuotta aiemmin ostaneet Veikko Vuoriston vanhemmat, Satu Tiivola ja Leo Vuoristo.

”Isäni totesi aikoinaan, että hotellin remontoiminen meni kyllä budjettiin, jos budjetti olisi tehty dollareissa, koska hinta oli kuusinkertainen alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna”, Veikko Vuoristo naurahtaa.

Kartanohotellin alku oli kangerteleva, koska paikka laitettiin Vuoriston mukaan ”Suomen oloissa liian fiiniksi”.

”Kärsimme pitkään siitä, että asiakkaat eivät uskaltaneet tulla tänne.”

Myös öljykriisi koetteli yhtiötä, ja kartanon tulevaisuus oli uhattuna vuosina 1973–74.

”Silloin hallintoväki etsi asiakkaita epätoivoisesti jopa puhelinluettelosta. Mutta kyllähän niitä kävijöitä sitten löytyi”, Vuoristo muistelee.

Vuoristo-Yhtiöt omisti aikoinaan lukuisia ravintoloita Helsingin Seurahuoneesta Kaivohuoneeseen. 64-vuotias Veikko Vuoristo on ollut mukana liiketoiminnassa kuusivuotiaasta asti.

”Aloitin silloin kuorimalla perunoita Porvoon Seurahuoneella. Ennen armeijaa olin kokki Helsingin Seurahuoneella.”

Yhdysvalloissa opiskeltuaan hän palasi Norjan kautta Suomeen yhtiön Helsingin-ravintoloiden aluejohtajaksi. Lisäksi hän avasi Suomen ensimmäisen Holiday Inn -hotellin lentokentälle.

Myöhemmin Vuoristo-Yhtiöt päätti kuitenkin luopua kaikesta muusta ja keskittyä Haikkoon.

Yhtiön tulos on ollut tappiolla viime vuodet. Vuoden 2014 liikevaihto oli 12 miljoonaa euroa ja tappio 109 000 euroa.

Yhtiön vakavaraisuus on kuitenkin yhä hyvä, ja Vuoriston mukaan käytännössä ensimmäinen mittavampi laina otettiin vasta viime vuodenvaihteessa kylpyläremonttiin.

”Isäni aikanaan opetti, että jos meinaa ottaa lainaa, pitää varmistaa, että tilillä on saman verran rahaa. Tästä periaatteesta pidettiin kyllä kiinni.”

Satu Tiivola kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa kaksi vuotta sitten, että henkilöstön osalta heikommista vuosista on selvitty ”muutamalla eläköitymisellä, työajan lyhennyksellä ja joillakin lomautuksilla."

Vuoriston mukaan tänä vuonna taloustilanne on näyttänyt jälleen valoisalta.

”Tämä heinäkuu oli kaikkien aikojen paras, ja positiivisen vireen odotetaan jatkuvan.”

Miten romantiikalla sitten pidetään hyvä vire yllä liiketoiminnassa?

Vuoriston mukaan palvelut on tärkeää suunnata nimenomaan aikuisille.

”Meillä ei ole vesiliukumäkiä ja pomppulinnoja – parit tietävät, että he saavat olla rauhassa.”

Lisäksi Vuoristo huomauttaa, että pariskunnat voivat olla yhdessä myös saunoissa, jotka on tarkoitettu sekä miehille että naisille.

Haikon kartano tunnetaan nykyään erityisesti häidenviettopaikkana.

Vuoristo muistelee, että esimerkiksi formulakuski Mika Häkkisen Haikossa järjestettyjen häiden jälkeen monet japanilaisturistit halusivat samanlaisia juhlia itselleen. Häkkisen häät ovat jääneet myös Vuoriston mieleen kartanouransa kohokohtana.

”Siellä näki, miten eurooppalaisittain bailattiin oikein huolella.”

Holger Eklund
Satu Tiivola ja Leo Vuoristo ostivat Haikon kartanon vuonna 1965.
Satu Tiivola ja Leo Vuoristo ostivat Haikon kartanon vuonna 1965.
Lasse Holmström / Lehtikuva
Haikon kartano remontin jälkeen elokuussa 1966.
Haikon kartano remontin jälkeen elokuussa 1966.
Haikon kartano
Haikon kartanon remontti ylitti 60-luvulla reilusti budjetin.
Haikon kartanon remontti ylitti 60-luvulla reilusti budjetin.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat