Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit ei todennäköisesti näy vielä Britannian työmarkkinoilla – uudet työllisyysluvut ovat vakaita

Vakaat työllisyystiedot ovat ristiriidassa useiden pessimististen yrityskyselyjen kanssa, mutta ekonomistien mukaan brexitin vaikutukset voivat välittyä talouteen hitaasti.

Talous
 
JON NAZCA / Reuters
Britannian kansanäänestyksessä äänestäneiden enemmistö päätti kesäkuussa irrottaa maan Euroopan unionista. Brexit ei ainakaan vielä näy todennäköisesti työllisyystilanteen heikentymisenä.
Britannian kansanäänestyksessä äänestäneiden enemmistö päätti kesäkuussa irrottaa maan Euroopan unionista. Brexit ei ainakaan vielä näy todennäköisesti työllisyystilanteen heikentymisenä. Kuva: JON NAZCA / Reuters

Britannian päätös erota EU:sta ei näytä vaikuttavan maan työmarkkinoihin negatiivisesti ainakaan vielä.

Britannia oli viime vuonna Suomen kuudenneksi suurin vientimaa, joten sen talouskehityksellä on merkitystä myös Suomelle. Suomen Britannian-viennin arvo oli 2,8 miljardia euroa ja sen osuus koko viennistä 5,2 prosenttia.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan työttömyyskorvaushakemukset vähenivät 8 600:lla heinäkuussa, työttömyysaste pysyi vakaana 4,9 prosentissa ja yritysten työllisyys kasvoi 172 000 työpaikalla huhti–kesäkuussa. Ainoa negatiivinen tieto oli avointen työpaikkojen määrä, joka jatkoi supistumistaan.

On hyvin vaikea sanoa, onko brexit vaikuttanut negatiivisesti Britannian työllisyyteen. Jos kansanäänestys olisi päätynyt EU-jäsenyyden puolelle, tuoreet luvut voisivat olla nykyistä parempia.

Vakaat työllisyystiedot ovat kuitenkin ristiriidassa useiden pessimististen yrityskyselyjen kanssa, mutta ekonomistien mukaan brexitin vaikutukset voivat välittyä talouteen hitaasti. Englannin keskuspankki, joka leikkasi kuluvan vuoden kasvuennustettaan 2,3 prosentista 0,8 prosenttiin, on jo aloittanut toimet talouskasvun ylläpitämiseksi leikkaamalla korkoja ja ostamalla arvopapereita.

Scotiabankin ekonomisti Alan Clarke sanoo Bloombergille, että työmarkkinatiedot ovat pieni toivonpilkahdus.

”Jos brexitiä edeltävät pelot talouskehityksestä eivät näytä käyvän toteen, ehkä kansanäänestyksen jälkeinen surkuttelu ja tuomionpäivän maalailukin osoittautuu yliampuvaksi.”

Clarken mukaan seuraavan parin kuukauden aikana nähdään, miten vakaasti työllisyys tulee kehittymään.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat