Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clean tech -yritykset jäävät vientihaaveista

Ilmastopaneeli arvioi selvityksessään menneiden hallitusten tavoitteita ja todellisuutta.

Talous
 

Suomen ilmastopaneelin mielestä clean tech eli puhdas teknologia ei ole täyttänyt siihen kohdistuneita suuria odotuksia.

Etenkään pk-sektori eli pienet ja keskisuuret yritykset eivät ole onnistuneet murtautumaan esiin, vaan alaa hallitsevat edelleen isot yritykset. Nekään eivät ole onnistuneet valtaamaan uusia vientikohteita huolimatta clean tech -alan kasvusta maailmalla.

Ilmastopaneeli on tieteentekijöistä koottu elin, jonka tarkoituksena on selvittää ilmastonmuutosta ja siihen liittyviä toimia tieteellisin perustein ja herättää keskustelua. Paneelia johtaa Helsingin yliopiston professori Markku Ollikainen.

Suomen paneeli on koonnut työryhmän selvittämään clean techin merkitystä Suomen talouselämässä ja viennissä ja kartoittamaan sen heikkouksia ja vahvuuksia ja merkitystä päästöjen vähentämisessä.

Ollikainen sanoo asian nousseen tutkittavaksi herättämänsä kiinnostuksen takia. Tämä on käynyt ilmi muun muassa vierailuilla eduskunnassa.

Alun perin käsitteenä Yhdysvalloissa kehitetty clean tech nousi tunnetuksi Suomessa viime vuosikymmenellä, mutta näkyvästi hallitusohjelmaan se nousi Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa. Ohjelma asetti tavoitteeksi tehdä Suomesta hiilineutraali, sekä ympäristöosaamisen ja puhtaan teknologian edelläkävijä.

Vuoden 2014 strategisen vision mukaan Suomesta piti tulla vuoteen 2020 mennessä ”clean tech -liiketoiminnan globaali suurvalta”. Alan liikevaihdon piti tällöin nousta 50 miljardiin euroon, josta viennin osuus olisi 75 prosenttia. Kasvavan alan piti luoda kotimaahan vähintään 40 000 uutta työpaikkaa.

Kaivostoiminta nostettiin yhdeksi clean techin painopistealueeksi. Suomen clean tech -alan osuudeksi maailmanmarkkinoista kaavailtiin yhtä prosenttia, kun Suomen bkt-osuus on 0,4 prosenttia.

Kovat tavoitteet eivät näy olevan toteutumassa, paneelin väliraportti toteaa. Vientimenestys ei ole vastannut odotuksia. Yritykset eivät ole hyötyneet kasvaneesta globaalista kysynnästä, vaikka kotimassa clean tech -yrityksiksi luokitellut yritykset ovat menestyneet muita yrityksiä paremmin.

Pienet ja keskisuuret alan yritykset eivät ole pystyneet hyötymään julkisen vallan ponnisteluista, vaan ala on vahvasti keskittynyt noin kymmenen suurimman vientiyrityksen harteille. Merkittäviä uusia läpimurtoja ei ole tapahtunut. Raportti mainitsee isoina alan yhtiöinä Wärtsilän, Metson, Neste Oilin, Outotecin, Kemiran, YIT:n, ABB:n, Kuusakosken, Outokummun ja Cargotecin.

Loppuraportti poliittisine suosituksineen julkistetaan tänä vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat