Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtiovarainministeriö haluaa poistaa säästöhenkivakuutusten verovapauden

Ministeriö iskee jälleen pankkien tuottoisiin sijoitusvakuutusbisneksiin. Valtiovarainministeriö ja finanssiala ovat taas ilmiriidassa.

Talous
 

Valtiovarainministeriö on iskemässä useasta kulmasta pankkien ja sijoituspalveluyritysten tuottoisiin sijoitusvakuutusbisneksiin.

HS kertoi kesäkuussa, että ministeriössä on vireillä selvitys vakuutuskuorten eli kapitalisaatiosopimusten ja säästöhenkivakuutusten verokohtelusta. Sijoituskuoren sisällä sijoittaja voi lykätä sijoitustuottojen verotusta jopa vuosikymmeniä. Aikomuksena on puuttua tähän veroetuun.

Nyt ministeriö on lopettamassa myös säästöhenkivakuutuksista maksettujen korvausten verottomuuden. Tähän asti lapset ovat voineet saada henkivakuutuksesta korvausta 35 000 euroon asti verottomasti. Leski on voinut saada verotta vielä suuremman summan.

Säästöhenkivakuutukset ovat suosittuja nimenomaan varakkaiden kansalaisten perintöverotuksen pienentämiseksi.

Ne ja kapitalisaatiosopimukset ovat olleet viime vuosina finanssialan hittituotteita. Säästöhenkivakuutuksissa on jo lähes 20 miljardia euroa suomalaisten varallisuutta. Kapitalisaatiosopimusten sisään on laitettu yhdeksän miljardin sijoitukset.

Ministeriön esitysluonnoksen perustelujen mukaan veroedut muodostavat näille tuotteille myös perusteettoman kilpailuedun verrattuna muihin sijoitustuotteisiin. Siksi niitä on pystytty myymään sellaisillekin sijoittajille, joille ne eivät välttämättä sovi.

Lausunnolla olevan valtiovarainministeriön esityksen mukaan henkivakuutuskorvausten verottomuudesta luovuttaisiin kokonaan jo ensi vuoden alusta alkaen. Verottomuuden poisto koskisi kaikkia henkivakuutuksia, ei ainoastaan säästöhenkivakuutuksia.

Ministeriön mukaan ei ole perusteltua, että henkivakuutuksen korvauksia ylipäätään kohdellaan toisin kuin muuta perintöä, etenkään kun samalla perintöverotusta on tarkoitus keventää.

Uudistuksen myötä verolle menisivät myös työntekijöiden ryhmähenkivakuutuksen korvaukset. Suurimmalla osalla suomalaisista työntekijöistä on henkivakuutus ammattiliiton kautta, vaikka harva on ollut siitä tietoinen.

Finanssiala ja myös ammattiliitot vastustavat muutoksia kiivaasti. Finanssialan keskusliiton mukaan yhteiskunnan pitäisi verottomuudella edelleen kannustaa henkivakuutusten ottamiseen. Henkivakuutusturva olisi tärkeä erityisesti perheille, joilla on suuria asunto- tai muita lainoja. Vakuutuskorvaus turvaa lainanhoidon toisen puolison kuollessa.

Ay-liikkeen mielestä puolestaan ryhmähenkivakuutusten verottomuuteen ei pitäisi puuttua.

VM:n kirjaamien perustelujen mukaan verottomuuden poistoa ei haluta rajata ainoastaan säästöhenkivakuutukseen, koska sitä pystyttäisiin todennäköisesti kiertämään helposti.

HS:n tietojen mukaan pohdinnassa kuitenkin on, voisiko ryhmähenkivakuutuksen verollepanoa kompensoida vielä erikseen perintöverotuksen puolella. Näin se kohtelisi tasavertaisesti kaikkia kansalaisia.

Valtiovarainministeriöstä ei haluttu kommentoida esitystä, koska asia on jo siirtynyt hallituksen poliittiseen harkintaan.

Finanssialan keskusliiton teettämän vakuutustutkimuksen mukaan 37 prosentilla suomalaisista on vapaaehtoinen henkivakuutus.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat