Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksityiset palvelualat selvässä kasvussa

Kasvun uskotaan jatkuvan vielä loppuvuonna.

Talous
 
Leif Rosas
Yksityisillä palvelualoilla työntekijöiden määrä kasvaa. Viime helmikuussa hiihdon opettaja Nestori Mäntysaari opetti Laura Lehikoiselle lumilautailua Sipoossa.
Yksityisillä palvelualoilla työntekijöiden määrä kasvaa. Viime helmikuussa hiihdon opettaja Nestori Mäntysaari opetti Laura Lehikoiselle lumilautailua Sipoossa. Kuva: Leif Rosas

Yksityisten palvelualatoimintojen tämän vuoden kasvu on valonpilkahdus Suomen muuten köhivässä taloudessa. Liikevaihto palvelualoilla kasvoi vuoden toisella neljänneksellä 4,4 prosenttia ja myynnin volyymi 4,2 prosenttia edellisvuodesta.

Suomen kokonaistuotanto sen sijaan kasvaa vain noin prosentin tänä vuonna.

Yksityisillä palvelualoilla työntekijöiden määrä kasvoi viime vuonna 7 600 henkilöllä. Kuluvan vuoden alussa henkilöstömäärä kasvoi prosentin vauhtia edellisvuodesta.

Tiedot selviävät Palvelualojen työnantajat Palta ry:n suhdannekatsauksesta, jossa on mukana suuri osa palvelutoimialoista.

Raportti ei kuitenkaan käsittele kaupan, majoitus- ja ravitsemusalan, koulutuksen tai sosiaali- ja terveyspalvelujen kehitystä. Edunvalvontajärjestöllä on jäseniä 140 000, jotka työskentelevät logistiikan, informaation ja viestinnän, yritys- ja asiantuntijapalveluiden, hallinto- ja tukipalveluiden sekä viihteen ja virkistyksen aloilla.

”Liikevaihdon kasvu kiihtyi huhti-toukokuussa kaikilla suurilla toimialoilla. Nousukauden kasvulukuihin ei vielä päästä, mutta suunta on selvästi ylöspäin”, toteaa Paltan pääekonomisti Matti Paavonen tiedotteessa.

Suhdannekatsauksen mukaan kasvun ennakoidaan jatkuvan loppuvuonna. Se kuitenkin vaatii päätöksiä, toteaa Paavonen.

”Suomen talous elpyy ja kokonaistuotanto kasvaa reilun prosentin vauhtia. Tavaraviennistä ei ole saatu vetoapuja, joten lähiaikojen kasvu on varmistettava kotimaisin toimin. Työllisyyttä tukevat toimenpiteet ovat ensiarvoisen tarpeellisia kasvun jatkuvuuden ja kestävän tulevaisuuden turvaamiseksi”, hän sanoo tiedotteessa.

Päätöksillä Paavonen viittaa hallituksen esityksiin työlainsäädännön uudistamiseksi. Esitykseen kuuluvat koeaikojen pidentäminen, takaisinottovelvoitteiden lieventäminen ja pitkäaikaistyöttömien määräaikaisuuksien helpottaminen.

Palta uskoo näiden vähentävän työllistämiseen liittyviä riskejä. Palta onkin yrittäjämuotoisen työn tekemisen kannalla.

”On tärkeää saada selkeät ja yhteneväiset pelisäännöt yrittäjästatuksen tulkinnoille. Liian usein verottaja ja työhallinto tekevät päätöksiä yrittäjästatuksesta jälkikäteen ja toisistaan riippumatta. Ristiriitaiset tulkinnat johtavat kestämättömiin tilanteisiin sekä yrittäjän että toimeksiantajan näkökulmasta. Ne luovat myös valtavan byrokratian ja pahimmillaan jälkikäteiskustannuksia, joista yksinyrittäjän on vaikea selvitä”, sanoo Paltan toimitusjohtaja Riitta Varpe tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat