Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeyhtiöiden tuotot jääneet kauas tavoitteesta

Koko eläkevarallisuuden tuotto tänä vuonna on lähellä nollaa.

Talous
 
Vesa Oja / HS
Huoli maailmantalouden kasvuvauhdista sekä Iso-Britannian Brexit-äänestys heiluttivat osakekursseja, Ilmarinen kertoo alle nollan painuneen sijoitustuloksen syyksi.
Huoli maailmantalouden kasvuvauhdista sekä Iso-Britannian Brexit-äänestys heiluttivat osakekursseja, Ilmarinen kertoo alle nollan painuneen sijoitustuloksen syyksi. Kuva: Vesa Oja / HS

Yksityissektorin eläkkeistä huolehtivat työeläkeyhtiöt ovat liukuneet yhä kauemmaksi sijoitustoiminnan tuottotavoitteesta kuluvan vuoden aikana. Yksikään työeläkeyhtiö ei ole tänä vuonna päässyt lähellekään 3,5 prosentin reaalista tuottotavoitetta, jonka varaan Eläketurvakeskus (ETK) on laskenut työeläkejärjestelmän pitkän aikavälin kestävyyden.

Työeläkeyhtiöiden nimellistuottojen keskiarvo on ollut tammi–kesäkuussa noin 0,5 prosenttia, mikä on noin kolme prosenttiyksikköä tavoitetta jäljessä. Parhaan eli 1,3 prosentin tuoton on vuoden ensimmäisellä puoliskolla saanut työeläkeyhtiöistä pienimpiin kuuluva Etera.

Eteralla on ollut vaikeuksia pysyä muiden eläkeyhtiöiden tahdissa. Tänä vuonna asetelma näyttää kääntyneen: tammi–heinäkuulta Etera raportoi peräti 2,4 prosentin sijoitustuoton.

Eilen torstaina sijoitustuloksensa julkistanut Elo on saanut sijoituksille tasan prosentin tuoton, ja eläkeyhtiöistä pienin Veritas on hankkinut 0,9 prosentin sijoitustuoton tammi–kesäkuussa 2016.

Heikoimman sijoitustuoton - 0,6 prosenttia sai toiseksi suurin työeläkeyhtiö Ilmarinen. Laskennallinen eläkevarallisuus ei siis ole kasvanut, vaan peräti pienentynyt Ilmarisen hoidossa 2016.

Negatiivisen sijoitustuoton ovat tänä vuonna tehnyt niin ikään työeläkeyhtiöistä suurin Varma, jonka tuotto eläkesijoituksille on tänä vuonna ollut - 0,3 prosenttia. Koska suurimpien eläkeyhtiöiden saama tuotto on painunut negatiiviseksi, työeläkeyhtiöiden saama tuotto koko eläkevarallisuudelle 2016 on ollut lähellä nollaa.

Jokainen palkansaaja maksaa työeläkemaksua, joten ei ole samantekevää, millaisiin sijoitustuottoihin yksityiset viisi eläkeyhtiötä pystyvät. Asian merkityksen näkee omasta palkkakuitista, jossa viisi tai kuusi prosenttia palkasta menee työeläkemaksuun.

Yhden prosenttiyksikön ero pitkän aikavälin tuotossa tarkoittaa noin kahden prosenttiyksikön vaikutusta maksutasoon. Noususta puolet maksaa työntekijä ja toisen puolen työnantaja.

Korotus tulee, jos tuotot jämähtävät samalle tasolle kymmenien vuosien ajaksi. Ennuste on rankka mutta mahdollinen.

Jotta työeläkeyhtiöiden tuottoja voisi vertailla, alan etujärjestö Tela on sopinut kymmenen vuoden reaalitavoitteen raportoimisesta.

Kuluneen kymmenen vuoden aikana työeläkeyhtiöiden tuottotavoitteeseen on päässyt vain kuntien eläkevaroja sijoittava Keva. Keva on työeläkelaitos, jota koko tavoite ei edes koske.

Työeläkeyhtiöt ovat selittäneet Kevan menestystä sillä, että eläkelaitoksena se ei ole joutunut noudattamaan yhtä tiukkoja sijoitussääntöjä kuin eläkeyhtiöt.

”Keva pääsi toteuttamaan kansainvälistä sijoittamista muita aikaisemmin, jolloin Kevan pitkän aikavälin hyvät tuotot syntyivät. Nyt Keva on palannut suurin piirtein muiden tuottotasolle”, Elon sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo sanoi torstaina Elon tulostilaisuudessa.

Kevan saama sijoitustuotto kuntien eläkevaroille oli alkuvuonna 0,9 prosenttia. Kaikkien eläkeyhtiöiden ja -laitosten sijoitustuotot 2016 on nyt julkistettu Valtion eläkerahastoa lukuun ottamatta.

Elon Hiidenpalo ei vaikuttanut kovin luottavaiselta siihen, että työeläkealan tuotot parantuisivat selvästi tänä vuonna.

”Elämme ympäristössä, jossa kasvuodotukset ovat laskeneet”, Hiidenpalo sanoi.

Työeläkejohtajilta on ollut mahdotonta saada vastausta siihen, pitäisikö 3,5 prosentin tuottotavoitetta laskea. Selvää vastausta ei anna myöskään Elon toimitusjohtaja Satu Huber.

”Eläketurvakeskus tekee myös muita laskelmaolettamia muun muassa eri työllisyysasteilla ja eri kasvuluvuilla”, Huber muotoilee.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat