Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakentajat paransivat pörssiyrityksistä eniten – ”Lupaavimpia tuloskausia pitkään aikaan”

Kotimarkkina vetää taloutta, ja se on alkanut näkyä tänä vuonna myös yritysten tuloksissa.

Talous
 
Akseli Valmunen / HS
Pörssissä noteeratut rakennusliikkeet kasvattivat myyntiään ja tulostaan vuoden toisella neljänneksellä. Kuva Kalasataman keskuksesta.
Pörssissä noteeratut rakennusliikkeet kasvattivat myyntiään ja tulostaan vuoden toisella neljänneksellä. Kuva Kalasataman keskuksesta. Kuva: Akseli Valmunen / HS

”Lupaavimpia tuloskausia pitkään aikaan”, arvioi varainhoitoyhtiö FIM:n pääanalyytikko Kim Gorschelnik pörssiyritysten saavuttamia tuloksia vuoden toisella neljänneksellä huhti-kesäkuussa.

Kotimarkkinoilla toimivat yritykset ja niistä erityisesti rakennusala vastasivat toisella neljänneksellä tulosparannuksista, Gorschelnik sanoo. Hän pitää tuloksia kokonaisuudessaan odotuksia parempina.

S-Pankki-ryhmään kuuluvan FIM:n analyytikkoryhmä on selvittänyt Helsingin pörssin 101:n markkina-arvoltaan suurimman yhtiön liikevaihtojen ja liiketulosten kehitystä.

Jos huhti–kesäkuun liikevaihtoa ja tuloksia verrataan vuoden takaiseen vastaavaan aikaan, ollaan edelleen hieman viime vuotta alempana.

Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto väheni lievästi viime vuodesta, 46,2 miljardista eurosta 45,7 miljardiin. Yhteenlaskettu liiketuloskin heikkeni hieman, 5,10 miljardista eurosta 5,09 miljardiin.

Alkuvuoteen tammi–maaliskuuhun verrattuna liikevaihtoparannus oli selkeä. Yhteenlasketun liikevaihdon lasku loiveni alkuvuoden 5,1 prosentista 1,1 prosenttiin.

Lukumääräisesti yritysten selvä enemmistö paransi sekä liikevaihtoaan että liikevoittoaan.

”Jo pidempään yhtiöiden tulosten taustalla ovat olleet vahvasti kulusäästöt. Nyt kun liikevaihtojen lasku on hidastunut ja enemmistöllä liikevaihto on kääntynyt kasvuun, se alkaa heijastua myönteisesti liikevoittoihin”, Gorschelnik tulkitsee.

Myynnin kasvua ja tulosparannusta nähtiin erityisesti rakennusyhtiöissä. Kaikki pörssissä noteeratut viisi rakennusliikettä paransivat kannattavuuttaan, kaksi niistä, Lehto ja SRV, huomattavasti.

”Alkuvuonna tämä rakentamisen hyvä veto ei vielä näkynyt yritystasolla, mutta nyt näkyy”, Gorschelnik sanoo.

Yhteenlasketuissa luvuissa korostuvat liikevaihdoltaan suurimmat yhtiöt, suurimpina Nokia ja Neste. Molempien tuloksissa nähtiin suuria muutoksia, Nokialla heikkenemistä ja Nesteellä kasvua.

”Nokiaa rasittaa fuusio Alcatel Lucentin kanssa ja Nesteen tulosparannukseen vaikutti viime vuoden Porvoon jalostamoon huoltoseisokki”, Gorschelnik sanoo.

Kotimarkkinoiden parantunut veto näkyy rakentamisen ohella median suurimmissa yhtiöissä Alma Mediassa ja Sanomassa.

”Kulusäästöt ovat olleet kovia Alma Mediassa ja Sanomassa. Kun myynnin lasku taittuu ja kääntyy varovaiseenkin nousuun, tulosvipu on voimakas.”

Kaikki pörssilistatut kaupan alan yhtiöt paransivat tulostaan, Gorschelnikin mukaan osin rakennemuutostensa takia.

Kotimarkkinayhtiöiden tulosparannuksen poikkeus olivat elintarvikeyhtiöt, joiden tulokset ovat pääosin heikentyneet.

Perusteollisuudessa metsäyhtiöt Stora Enso ja UPM olivat jo alkuvuonna kovassa tuloskunnossa, mikä jatkui toisella neljänneksellä. Teräsyhtiöt SSAB ja Outokumpu kuuluivat myös positiivisiin yllättäjiin.

Investointitavaroiden tekijöistä seurattiin erityisesti Konetta Kiinan takia, koska maan talouskasvusta saatiin alkuvuonna huolestuttavia uutisia. ”Koneen tulosraportti oli kuitenkin helpotus”, Gorschelnik sanoo.

Britannian EU-eron vaikutuksia markkinoilla on myös arvuuteltu.

Se ei näkynyt ainakaan Raisiossa, jolle Britannia on pörssiyrityksistä suurin markkina noin 37 prosentin osuudella liikevaihdosta. Raisio oli jaksolla ainoa elintarvikeyhtiö, jonka liiketulos parani.

Oikaisu: Uutisessa kirjoitettiin virheellisesti Britannian euroerosta. Kyse on EU-erosta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat