Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marjatalous kertoo Suomen ongelmista

Talous
 

Suomen työllisyyden ja talouden synkkä tila tiivistyy marjayhtiöiden pulmaan. Kiinalaiset ostaisivat marjoja ja sieniä miljoonatilauksina, mutta poimijoita ei löydy. Suomalaiset eivät lähde tarjotulla palkalla metsään, ja ulkomaisten poimijoiden viisumien määrää ei haluta kasvattaa holtittomasti. Siispä ruoka mätänee metsään.

Sama on tilanne Suomen taloudessa laajemminkin. Avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut, mutta niihin ei löydy tekijöitä. Moni ala tukeutuu yhä enemmän ulkomaisiin työntekijöihin samaan aikaan kun suomalaisia on yhä enemmän työttöminä.

Marjaongelma pistää pohtimaan myös toista Suomen talouden ydinkysymystä: Mitä Suomessa kannattaa tehdä? Onko edes järkeä lähteä kasvattamaan Suomen taloutta marjojen ja sienien poiminnalla? Marjanpoiminta elätti ihmisiä keräily- ja metsästysyhteiskunnassa, joten se on kirjaimellisesti kivikautista touhua. Keräily- ja metsästysyhteiskuntaa seuranneet maatalousyhteiskunta ja teollisuusyhteiskunta ovat nekin joutuneet länsimaissa ahtaalle. Nyt eletään tietoyhteiskunnan aikaa. Suomen pitäisi olla maailman eliittiä ihan muussa kuin mustikanpoiminnassa.

Suomen hallitus neuvottelee pian budjettiriihessä työllisyyspaketista. Pöydällä tulee olemaan keinoja, joilla työttömiä voisi potkia ja kannustaa myös matalapalkkaisiin töihin. Työttömyyden hinta on muodostumassa Suomelle niin kovaksi, että mahdollisimman monet pitäisi saada johonkin tuottavaan toimintaan.

Hallitus kannustaa siis suomalaisia samanaikaisesti koodaamiseen ja puolukanpoimintaan. Ongelmatonta sekään ei ole. Tietoyhteiskunnan huippuammattilaisen ja marjanpoimijan taloudellinen tuottavuus on niin eri luokkaa, että heidän ansionsa ja koko elämänsä erkanevat.

Mutta tässä sitä ollaan, puun ja kuoren välissä.

Valtiovarainministeriön ykkösvirkamies Martti Hetemäki sanoi äskettäin HS:n haastattelussa, että palkkaerojen kasvu pitää hyväksyä, jotta työllisyys elpyisi.

Kansantaloudelle poimittu puolukka on parempi kuin kirjoittamatta jäänyt koodinpätkä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat