Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoitusammattilainen kertoo miettivänsä kolmea asiaa sijoittaessaan rahaa – ”Oma sijoitustyylini ei välttämättä sovi asiakkaalle”

Sijoituspäällikkö Tony Schildt hävisi ”jonkin verran rahaa” lyötyään omilla rahoillaan vetoa investointipankki Lehman Brothersin konkurssia vastaan. HS:n Näin minä sijoitan -sarjassa Schildt myös kertoo, mihin hän sijoittaa rahaa juuri nyt.

Talous
 
Emilia Kangasluoma / HS
Tony Schildtin sijoitusfilosofia pätee myös yksityishenkilönä.
Tony Schildtin sijoitusfilosofia pätee myös yksityishenkilönä. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Fakta

Kuka?

Tony Schildt

 Perheyritys Onvest Oy:n sijoituspäällikkö lokakuusta 2015 alkaen.

 Työskennellyt aiemmin salkunhoitajana Danske Capitalissa ja Sofia Pankissa sekä rahoitusekonomistina Suomen Pankissa.

 Kauppatieteiden maisteri kansantaloustieteestä Tampereen yliopistosta

Perheyritys Onvestin sijoituspäälliköllä Tony Schildtillä on monipuolinen kokemus sijoittamisesta niin piensijoittajana kuin ammattilaisenakin.

”Olen käynyt läpi erilaisia markkinoita ja tehnyt sijoituksia hyvinkin suurella riskillä. Joskus olen hävinnyt kaikki varat ja oppinut siitä.”

Schildt kiinnostui sijoittamisesta 1980-luvulla, jolloin rahoitusmarkkinoiden sääntely vapautettiin. Hänen perheessään ei varsinaisesti ollut tuolloin sijoitusvarallisuutta eikä kiinnostusta sijoittamiseen, mutta kiinnostus kansantaloustieteen opintojen teoriapohjaan toi näkökulmaa.

Kokemusta sijoittamisesta Schildt on hankkinut tekemällä akateemisia analyyseja rahoitusekonomistina Suomen Pankissa, ottamalla kantaa varojen sijoittamiseen korkoihin ja osakkeisiin allokaatiosalkunhoitajana Sofia Pankissa ja hoitamalla yli neljän miljardin euron varallisuutta Danske Capitalissa. Nykyisessä työssään Onvestin sijoituspäällikkönä hän on toiminut vajaan vuoden.

Varallisuus pitää Schildtin mielestä sijoittaa ammattitaidolla turvallisesti ja tuottavasti annetulla riskitasolla. Sijoittaessaan hän miettii kolmea asiaa.

Ensin hän jakaa osan varoista pidempiaikaisiin, vähintään viiden vuoden sijoituksiin. Sitten hän sijoittaa osan varoista lyhempiaikaisiin eli päivien, viikkojen tai kuukausien pituisiin sijoituksiin. Varojen jakamisen jälkeen hän vielä pohtii salkun riskin suuruutta.

”Kun minulla on mandaatti hoitaa varoja, lopuksi pitää aina miettiä, mikä on sijoituspäätöksen jälkeen salkun uusi riskitaso. Se voi olla tekijä, joka jopa estää sijoituspäätöksen tekemisen. Salkun riskitason on pysyttävä koko ajan kontrollissa.”

Sijoitusfilosofiassaan Schildt sakottaa pitkään rahoja sitovia sijoituksia pienentämällä tuotto-oletusta. Lyhytaikaisessa sijoituksessa rahojen sen sijaan täytyy olla muutettavissa rahaksi erittäin nopeasti.

”Riskinhallinnan pitää olla hyvin kontrolloitu ja se ottaa sijoituspäätöksiin kantaa kaikissa vaiheissa.”

Hänen sijoitusfilosofiansa pätee myös yksityishenkilönä. Silloin mukaan ajatteluun tulevat kuitenkin lisäksi mukaan perhe, asuminen, tulevaisuudensuunnitelmat ja matkustaminen.

”Oma sijoitustyylini ei välttämättä sovi asiakkaalle. Pidän huomattavan osan helposti rahaksi muutettavissa varoissa. Pienellä osalla otan todella isoja riskejä, vaikka tiedossa on, että sijoitus voi menettää arvonsa kokonaan”, Schildt sanoo.

Sijoitusammattilainen paljastaa

”Onnistunein sijoitukseni on ehdottomasti vaimoni. Häneen sijoitin aikaa, ja tein töitä hänen eteensä. Olen siihen erittäin tyytyväinen.”

”Pahin mokani oli vedonlyönti Yhdysvalloista käynnistyneessä finanssikriisissä Lehman Brothersin konkurssia vastaan. Löin omilla rahoillani vetoa, että Lehman ei pääse konkurssiin. Hävisin siinä jonkin verran rahaa. Opin myös tästä.”

”Juuri nyt sijoitan laajaan hajautettuun indeksiin. Olen sitä mieltä, että mikäli lähitulevaisuudessa tapahtuu esimerkiksi geopoliittisesti yllättäviä asioita, niillä voi olla huomattava vaikutus eri varallisuuserien hintoihin, koska keskuspankit ovat käyttäneet tähän mennessä melko paljon elvytystä. Elvytyksen voima vähenee ehkä tulevaisuudessa. Korostan rahaksi muutettavuutta ja riskien hajauttamista.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat