Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hypon Brotherus huolissaan pitkäaikaistyöttömyydestä – ”Polarisaatio vahvinta vuosikymmeniin”

Tuoreiden tietojen mukaan työttömyysaste on pysynyt vakaana. Pitkäaikaistyöttömiä on kuitenkin jo kolmannes kaikista työttömistä, huomauttaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Talous
 
Adriana Dobrin / HS
Työttömyys polkee paikallaan, mutta pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut.
Työttömyys polkee paikallaan, mutta pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut. Kuva: Adriana Dobrin / HS

Suomen työmarkkinat jakautuvat entistä vahvemmin, sanoo Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus. Työttömyys pitkittyy ja ne, joilla työtä on, tekevät sitä entistä enemmän.

Tilastokeskuksen tänään tiistaina julkaisemien tilastojen mukaan kausi- ja satunnaisvaihteluista tasoitettu työttömyysasteen trendi oli 8,9 prosenttia, sama kuin kahtena edeltävän kuukautena.

Työttömyysaste on laskenut viime vuoden heinäkuun 9,4 prosentista, mutta suuria muutoksia työmarkkinoilla ei ole nähty kuukausiin. Sekä työttömyysaste että työllisten ja työttömien määrä on pysynyt paikallaan. Työllisyysaste oli heinäkuussa 68,4 prosenttia, neljä prosenttiyksikön kymmenystä vuodentakaista suurempi.

”Vakaiden keskiarvolukujen alla on kuitenkin aika vahvaa polarisaatiota, vahvempaa kuin on nähty vuosikymmeniin. Meillä on tällainen kahtiajakautunut joukko, erot ja railot kasvavat,” sanoo Brotherus.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tiistaina julkistamista työnvälitystilastoista selviää, että yli vuoden työttömänä olleita oli heinäkuussa jo 127 000. Luku on noussut peräti 12,5 prosenttia vuodentakaisesta. Kaikkiaan TEM:n mukaan työttömiä työnhakijoita oli heinäkuussa 378 000, kun avoimia työpaikkoja oli 36 000.

”Pitkäaikaistyöttömyyden määrä kasvaa edelleen, yli joka kolmas työtön on ollut vuoden työttömänä. Se on hälyttävää ja huolestuttava merkki, sillä tiedämme, että näiden henkilöiden työvoimakelpoisuus heikkenee ripeästi.”

Ylitöiden tekeminen on Brotheruksen mukaan ollut kesän aikana yleisempää kuin jopa ennen finanssikriisiä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat