Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen metsäyhtiö SCA jakautuu – ”UPM voisi ehkä tehdä samanlaisen järjestelyn”

SCA perustaa erillisen hygieniayhtiön, jonka se listaa pörssiin. Inderesin analyytikko Antti Viljakainen arvioi, että myös Suomessa metsäyhtiö UPM saattaisi jakautua.

Talous
 
Werner Keller
SCA:n tehdas Witzenhausenissa Saksassa.
SCA:n tehdas Witzenhausenissa Saksassa. Kuva: Werner Keller

Ruotsalainen metsäyhtiö SCA jakautuu kahteen yhtiöön vuonna 2017, kertoo uutistoimisto Reuters.

Toinen yhtiöistä keskittyy pehmopaperiin ja vaippojen kaltaisiin hygieniatuotteisiin, toiseen jää sellun myynti, metsäomaisuus, painopaperi ja kartonki. Hygieniayhtiö, josta tulee yksi maailman johtavista alan toimijoista, listataan pörssiin.

Ruotsalaisyhtiö kilpailee suomalaisten metsäyhtiöiden UPM:n, Stora Enson ja Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Tissuen kanssa.

”Suomessa UPM voisi ehkä tehdä samanlaisen järjestelyn”, sanoo Inderesin analyytikko Antti Viljakainen.

UPM on 2010-luvulla erottanut liiketoimintojaan omiksi, selkeästi erillisiksi toiminnoikseen. Yhtiön rakenne on Viljakaisen mukaan sellainen, että kaikki sen alueet toimivat itsenäisesti.

”Se, että tällaista eriyttämistä on tehty, viittaa siihen, että valmiutta tehdä erilaisia järjestelyjä ainakin haetaan. Esimerkiksi tarrapaperiliiketoiminta on lähes 1,5 miljardin euron hyvin kannattava bisnes, se olisi listaamiskelpoinen milloin tahansa.”

Sen sijaan UPM:n paperi- tai energialiiketoiminnan erottamiseen Viljakainen ei usko. Energian maailmanmarkkinahinta on tällä hetkellä niin matala, ja paperin kysyntä tulee vain heikkenemään.

Stora Enso ei todennäköisesti tule jakautumaan, Viljakainen sanoo, eikä myöskään Metsä Group. Niissä ei ole juurikaan omiksi yhtiöikseen irrotettavaa toimintaa, ilman laajempaa yhtiön rakenteen muuttamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat