Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehti: USA hyökkää EU:ta vastaan Applen verokiistassa

Komissio vaatii yhtiöltä miljardeja euroja maksamattomia veroja.

Talous
 
Reuters
Applen Euroopan pääkonttori sijaitsee Irlannissa Corkissa.
Applen Euroopan pääkonttori sijaitsee Irlannissa Corkissa. Kuva: Reuters

Yhdysvallat on hyökännyt kärkkäästi Euroopan komissiota vastaan matkapuhelimia ja tietokoneita valmistavan Applen väitettyjen veroepäselvyyksien takia, kertoo sanomalehti Financial Times.

Komissio vaatii Applelta miljardeja euroja maksamattomia veroja.

Harvinaisessa kirjeessään komissiolle Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö kutsuu lehden mukaan komissiota ylikansalliseksi veroviranomaiseksi, joka uhkaa toimillaan kansainvälisiä sopimuksia verotuksen muuttamiseksi.

Financial Timesin mukaan Yhdysvallat katsoo, että komissiolla ei ole toimivaltaa puuttua kansallista verotusta koskeviin kysymyksiin Irlannissa. Komissio on viimeistelemässä tutkimustaan, joka koskee Irlannin Applelle antamia verohuojennuksia.

Komissio on tutkinut asiaa vuodesta 2013.

Yhdysvallat pitää komission toimintaa vaarallisena ennakkotapauksena, joka lähettää väärän viestin yhdysvaltalaisille yrityksille.

Financial Timesin mukaan Yhdysvallat ilmoittaa kirjeessä harkitsevansa vastatoimia, jos komissio jatkaa valitsemallaan linjalla.

Aikaisemmin tänä vuonna Yhdysvaltojen senaatin talousvaliokunta ehdotti valtiovarainministeri Jack Lew’lle, että eurooppalaisille yrityksille säädettäisiin ylimääräinen vero, jos komissio vaatii Applea maksamaan lisää veroja.

Lehden mukaan Apple on maksanut Irlannissa tuloksestaan yhteisöveroa kaksi prosenttia, vaikka yhteisöveroaste on 12,5 prosenttia. Applen Euroopan pääkonttori sijaitsee Irlannissa Corkissa. Lisäksi yhtiöllä on Irlannissa tehdas ja jakelukeskus.

Financial Timesin mukaan Apple on hyödyntänyt verosuunnittelussaan siirtohinnoittelua, johon myös komissio tutkimuksessaan keskittyy.

Siirtohinnoittelu tarkoittaa yleensä kansainvälisen konsernin sisäisten liiketoimien hinnoittelua. Kyse voi olla esimerkiksi palvelujen ja tavaroiden myynnistä, mutta siirtohinnoittelu koskee myös konsernin sisäisiä rahoitusjärjestelyjä.

Jos yritys ei noudata markkinaehtoisuuden periaatetta vaan pyrkii siirtohinnoittelulla välttämään verojen maksamista, verottaja voi oikaista hinnoittelua määräämällä jälkiveroja ja tarvittaessa veronkorotuksia.

Verosuunnittelu sinänsä on kansainvälisessä liiketoiminnassa hyväksyttyä laillista toimintaa, jossa yritys ottaa huomioon eri valtioiden verotuksen.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook on vakuuttanut monta kertaa, että yhtiö on toiminut täysin verolainsäädännön mukaisesti eikä ole tehnyt mitään väärää.

Aiemmin elokuussa Cook sanoi sanomalehti Washington Postissa, että Apple aikoo valittaa komission ratkaisusta, jos yhtiö ei saa oikeudenmukaista kohtelua.

Komissio ilmoitti Financial Timesille, että EU-oikeuden säännökset koskevat kaikkia Euroopassa toimivia yrityksiä niiden kotimaasta riippumatta. Komission mukaan se kohtelee kaikkia yhtiöitä yhdenvertaisesti. Komissio on ollut asiassa useita kertoja yhteydessä yhdysvaltalaisiin viranomaisiin pyrkiessään selvittämään, mistä kiistassa on kyse.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat