Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten fi-verkkotunnukset aukeavat ulkomaisille toimijoille

Muutokset tulevat voimaan syyskuun alkupuolella, kertoo Keskuskauppakamari.

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Suomalaisia verkkotunnuksia koskevat säännöt ovat olleet tähän asti varsin tiukat.
Suomalaisia verkkotunnuksia koskevat säännöt ovat olleet tähän asti varsin tiukat. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomalaisten verkkotunnusten varaamiseen tulee syyskuun alkupuolella kaksi merkittävää muutosta: fi-päätteisten tunnusten avautuminen myös ulkomaisille toimijoille ja henkilönnimistä muodostettujen tunnusten salliminen muillekin kuin nimen haltijalle.

Keskuskauppakamarin mukaan muutokset tulevat voimaan maanantaina 5. syyskuuta.

Ensimmäinen muutos tarkoittaa, että fi-päätteistä verkkotunnusta hakevan ei tarvitse enää olla Suomen kansalainen tai kaupparekisteriin merkitty toimija.

”On mahdollista, että ulkomaalaiset kilpailijat varaavat kilpailumielessä verkkotunnuksia itselleen”, varoittaa Keskuskauppakamarin lakimies Minna Aalto-Setälä tiedotteessa. Hänen mukaansa yritysten kannattaa tässä vaiheessa varmistaa, että niillä on hallussaan kaikki tarvitsemansa verkkotunnukset.

Aalto-Setälä kertoo, että maailmalla on ollut tapauksia, joissa toisille tärkeiksi arvioituja verkkotunnuksia on varattu tahallaan ja luovutettu eteenpäin vain tuntuvaa maksua vastaan. Joissain tapauksissa yritykset ovat joutuneet vaihtamaan verkkotunnuksensa, kun tunnuksen varannut ei ole suostunut kauppaan.

Toisessa uudistuksessa taas on kyse siitä, että vaikkapa verkkotunnuksen veeraverkkonen.fi voi varata kuka tahansa, kun tähän asti tunnuksen on voinut hankkia käyttöönsä vain henkilö nimeltä Veera Verkkonen.

”Jos arvelee tulevaisuudessa tarvitsevansa omasta nimestä muodostettua fi-verkkotunnusta, se kannattaa varata itselleen”, Aalto-Setälä kertoo.

Hän muistuttaa, ettei oma verkkotunnus saa muutosten jälkeenkään loukata kenenkään aiemmin rekisteröimää nimeä tai tavaramerkkiä.

Lisäksi verkkotunnusten hallintaan tulee syyskuun alussa uusi väliporras.

Uudet verkkotunnukset hyväksyy Viestintävirasto, mutta tunnukseen liittyviin muutoksiin tarvitaan vastaisuudessa verkkotunnusvälittäjiä, jotka ovat yksityisiä toimijoita. Ne vastaavat esimerkiksi verkkotunnuksen omistajan vaihdosta ja siitä, mihin palvelimeen verkkotunnus viittaa eli mistä verkkosivut lataavat sisältönsä osoitteen näppäilyn jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat