Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajien talousnäkymät kohenivat elokuussa –  lähes joka viides harkitsee auton ostoa

Kuluttajien luottamus talouteen on vahvimmillaan yli vuoteen ja ylittää pitkän aikavälin keskiarvon.

Talous
 
Emilia Kangasluoma / HS
Mikko Päkkilä tutki uusia televisioita elokuussa.
Mikko Päkkilä tutki uusia televisioita elokuussa. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Suomalaiskuluttajien usko talouteen voimistui elokuussa huomattavasti. Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan luottamusindikaattori kohosi elokuussa jo 15,7 pisteeseen, kun vielä heinäkuussa luottamuslukema oli 13,1 pisteessä ja kesäkuussa 14,9 pisteessä.

Kuluttajaluottamus oli viimeksi yhtä vankkaa vuoden 2015 toukokuussa ja sitä ennen keväällä 2011. Luottamusta mitataan muun muassa kysymällä kuluttajilta, miten hyvässä tilassa he arvioivat oman ja Suomen talouden olevan 12 kuukauden kuluttua.

Luottamus on pysytellyt koko kesän ajan keskimääräistä vahvempana. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,7 pistettä. Viime vuoden elokuussa luottamus oli vain 8,3 pisteessä.

Kuluttajien usko sekä omaan talouteen että koko kansantalouden kehitykseen kohentui edelliskuusta.

Kuluttajista 39 prosenttia uskoi Suomen taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana, kun taas 18 prosenttia ennusti talouden ottavan takapakkia.

Oman taloustilanteen vankistumiseen luotti elokuussa 27 prosenttia. 13 prosenttia pelkäsi kotitalouden tilan heikkenevän.

Työllisyyden osalta kuluttajien näkemykset eivät olleet aivan yhtä valoisia. 28 prosenttia odottaa työttömyyden vähenevän, mutta 33 prosenttia uskoo kasvavaan työttömyyteen.

Työllisistä 18 prosenttia arvioi, että he ovat entistä suuremmassa vaarassa joutua työttömäksi. 13 prosenttia uskoi uhan viime kuukausien aikana kutistuneen.

Hieman yli neljännes töissä käyvistä suomalaisista uskoo, että työttömyys ei uhkaa heitä lainkaan.

Suomalaiset arvioivat kuluttajahintojen kallistuvan vuoden aikana 1,4 prosenttia. Kuluttajista puolet piti elokuussa kestotavaroiden ostamista järkevänä.

Kotitalouksista 17 prosenttia aikoo vähintään melko suurella varmuudella ostaa auton seuraavan vuoden aikana. Seitsemän prosenttia harkitsee asunnon ostoa ja 19 prosenttia suunnittelee asunnon peruskorjausta.

Kuluttajabarometriä varten haastateltiin elokuussa 1 192 Suomessa asuvaa ihmistä.

Tilastokeskus kertoi maanantaina myös, että asunnon omistajat ja asunto-osakeyhtiöt korjasivat asuntoja ja asuinrakennuksia yhteensä 6,3 miljardilla eurolla viime vuonna. Korjauskustannukset kasvoivat yhdeksän prosenttia edellisvuodesta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat