Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aktia-pankki: Suomi uhkaa jäädä heiveröisen kasvun ja korkean työttömyyden loukkuun

Kuluvalle vuodelle Aktia povaa 0,9 prosentin talouskasvua. Pääekonomisti Heidi Schauman patistaa päättäjiä tekemään laajoja rakennemuutoksia.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Aktia-pankki ennustaa Suomen taloudelle vaisua kasvua.
Aktia-pankki ennustaa Suomen taloudelle vaisua kasvua. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomella on edessä lähivuosinakin vain vaisua kasvua, jos Aktia-pankin ennuste toteutuu. Pankki arvioi, että tänä vuonna Suomen bruttokansantuote kasvaa 0,9 prosentilla ja ensi vuonnakin vain tasan prosentilla.

”Suomen ulkomaankauppa on ongelmissa sekä oman kustannusrakenteen kuin myös heikon ulkomaisen kysynnän seurauksena. Suomen kotimainen kysyntä voi paremmin, mutta kokonaiskuva on edelleen aneeminen”, toteaa pääekonomisti Heidi Schauman Aktian tiedotevideolla.

Schauman peräänkuuluttaa Suomeen isoja uudistuksia, jotta talouskasvu pääsisi käynnistymään kunnolla ja työllisyysaste kasvaisi.

”Ilman laajoja rakennemuutoksia vaarana on jäädä matalan kasvun ja korkean työttömyyden loukkuun”, Schaumann toteaa.

Suomen on Aktian ennusteen mukaan myös turha odottaa vetoapua ulkomailta. Maailmantalouden kasvu on jäämässä tänä vuonna vain 3,1 prosenttiin. Myös viime vuonna maailmantalous kasvoi 3,2 prosenttia.

Poliittinen epävarmuus riivaa niin Eurooppaa kuin presidentinvaaleihin valmistautuvaa Yhdysvaltoja.

Euroopan unioni sai kesäkuussa iskun, kun britit äänestivät EU:sta lähdön puolesta. Brexitin vaikutuksi ovat kuitenkin toistaiseksi jääneet maltillisiksi punnan voimakasta heikentymistä lukuun ottamatta. Aktia arvioikin, että brexitin todelliset vaikutukset ovat vielä edessä.

Lisäksi Euroopan riskejä lisää Italian henkeä haukkoja pankkisektori ja epävakaa poliittinen tilanne. Maan pääministeri Matteo Renzi saattaa hävitä ensi lokakuulle kaavaillun perustuslakiäänestyksen. Jos näin käy, hän on luvannut erota.

”Riski, että kaikki ei Italiassa mene ihan nappiin on suuri. Kysymys on oikeastaan vain siitä, missä pamahtaa ensin: pankeissa vai politiikassa”, Schauman kirjoittaa Aktian talouskatsauksessa.

Vaikka Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin pääjohtaja Janet Yellen onkin vihjannut, että ohjauskoron nosto voisi olla edessä jo alkusyksystä, Aktia arvelee, että Fed lykkää seuraavan rahapoliittisen siirtonsa marraskuun presidentinvaalien jälkeiseen aikaan.

Jos Yhdysvaltojen talousluvut alkavat näyttää erittäin valoisilta, Fed voisi nykäistä korkoja jo ennen vaaleja.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, joten sen keskuspankin rahapolitiikalla on vaikutusta globaalisti muun muassa arvopapereiden hinnoitteluun ja valuuttakursseihin.

Suomi ei ole ainoa maa, joka on tullut yhä riippuvaisemmaksi kotimaisesta kysynnästä. Aktian mukaan ilmiö on läsnä jo monessa maassa, eikä maailmankauppa ole kasvanut kahteen vuoteen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat