Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kumpi voitti vaaliväittelyn? Trumpista kirjan kirjoittanut Saska Saarikoski vastaa suorassa lähetyksessä klo 10
  • Kumpi voitti vaaliväittelyn? Trumpista kirjan kirjoittanut Saska Saarikoski vastaa suorassa lähetyksessä klo 10

Brexit säikäytti Euroopan talousluottamuksen luisuun – vain rakentaminen on päässyt nousukauteen kiinni

Kuluttajien ja yrittäjien yhteenlaskettu talousluottamus liukui elokuussa koko EU:ssa 103,8 pisteeseen heinäkuun 104,7 pisteestä. Indeksin keskiarvo on sata pistettä, joten luottamus on yhä hieman tavallista vankempaa.

Talous
 
Jean-Paul Pelissier / Reuters
Rakentamisen luottamus on euroalueella korkeimmillaan kahdeksaan vuoteen. Kuvassa rakennustyömaa Marseilles’ssa Ranskassa maaliskuussa 2016.
Rakentamisen luottamus on euroalueella korkeimmillaan kahdeksaan vuoteen. Kuvassa rakennustyömaa Marseilles’ssa Ranskassa maaliskuussa 2016. Kuva: Jean-Paul Pelissier / Reuters

Britannian kesäkuinen Euroopan unionista lähtöä puoltava äänestystulos rasittaa kansalaisten uskoa talouteen. Vain rakennusalan näkymät paranivat entisestään elokuussa.

Kuluttajien ja yrittäjien yhteenlaskettu talousluottamus liukui elokuussa koko EU:ssa 103,8 pisteeseen heinäkuun 104,7 pisteestä.

Euroalueella luottamus heikkeni 103,5 pisteeseen 104,5 pisteestä. Heinäkuun indeksilukemaa korjattiin pisteen kymmenyksellä alaspäin.

Talousluottamus vajosi voimakkaammin kuin analyytikot ennakoivat uutistoimisto Reutersin kyselyssä.

Euroopan komission ylläpitämän indeksin keskiarvo on sata pistettä, joten luottamus on yhä hieman tavallista vankempaa. Indeksiä on koottu nykymuodossaan vuodesta 1990.

Kansalaisten ja yritysten huoli talouskasvun kestävyydestä on perusteltu. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ilmoitti jo viime kuussa leikkaavansa maailmantalouden kasvuennusteen ensi vuodelle 3,4 prosenttiin.

Järjestön mukaan ennuste olisi ollut 0,1 prosenttiyksikköä suurempi ilman brexitin tuomaa epävarmuutta.

IMF höyläsi heinäkuussa myös Britannian ja euroalueen kasvuennusteita ensi vuodelle. Euroopan keskuspankki julkaisee omat kasvuennusteensa ensi viikolla.

Euroalueen teollisuuden luottamus valahti elokuussa matalimmilleen 18 kuukauteen. Myös kuluttajien, vähittäiskaupan ja palvelusektorin luottamus talouteen heikkeni.

Ainoa sektori, jonka näkymät jatkoivat kirkastumistaan, oli rakennusala.

Rakentamisen luottamus on euroalueella korkeimmillaan kahdeksaan vuoteen. Ainakin rakennusyhtiöt ovat siis pääosin jättäneet finanssikriisin ja eurokriisin aiheuttamat huolet taakseen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat